Hoe verzorg je lang haar op vakantie – en voorkom je dat je thuiskomt met een bos stro?

Vakantie

Zon, zee, strand, mooie omgeving, leuke activiteiten, goed gezelschap, een beach body en stralend haar. Dat is wel zo’n beetje de ideale vakantie als je het mij vraagt. Met die laatste twee zat het goed voordat ik aan mijn vakantie begon. Maar na een week La España nam ik niet alleen een paar extra kilootjes mee naar huis (en dan doel ik niet op de souvenirs die we mee hebben genomen) maar ook een bosje droog stro als haar. Al had ik nou deze 5 dingen bij me gehad op vakantie, dan had mijn haar er tijdens én na de vakantie gewoon goed uit gezien. Leer van mijn fouten haha 😛

Ik ga op vakantie en neem mee….

(Oké, het is misschien beter om de dingen op dit lijstje te kopen als je al op vakantie bent, anders heb je héle zware koffers :P)

 

Water

Liefje? Vind jij ook dat het kraanwater hier smaakt alsof je uit een zwembad staat te drinken?” Deze vraag stelde ik toen we lekker op vakantie waren in Benalmadena, Spanje. Na wat Google-werk (iets wat we eigenlijk voor de vakantie al hadden moeten doen) bleek waarom ik die associatie maakte met het zwembad: het kraanwater in de kustgebieden van Spanje bevat namelijk aanzienlijk wat chloor. En laat me je vertellen: dat vond mijn haar niet bepaald leuk.

In maar weinig landen is het kraanwater kwalitatief zo goed of beter als in Nederland. In veel vakantielanden is het helaas slecht gesteld met het kraanwater. Niet alleen kwalijk als je het drinkt, maar ook als je het gebruikt om bijvoorbeeld je gezicht te reinigen, je tanden te poetsen of om te douchen. Het kraanwater van waar wij zaten was wel drinkbaar, maar totaal niet lekker en door de chloor ook enorm uitdrogend voor huid en haar. Niet alleen chloor vormt een risico in kraanwater, ook de aanwezigheid van veel kalk, zout of gewoonweg vuil water hebben een slecht effect. Wees dus slim: Check voordat je op vakantie gaat hoe het gesteld is met de kwaliteit van het water. Is dat niet goed, koop dan heel wat flessen drinkwater in op de eerste dag vakantie. Doe dit niet alleen om te drinken, maar ook voor andere doeleinden. Je haar zal je dankbaar zijn.

Nog een tip: maak je haar al nat met het fleswater voordat je het zwembad of de zee induikt. Hierdoor neemt je haar minder van het verkeerde water op.

chloorwater zwembed
Niet alleen in zwembadwater zit vaak veel chloor, in veel kustgebieden zit het ook in het drinkwater

Appelazijn

Of je haar nou in aanraking is gekomen met water met chloor, zout of teveel kalk. Appelazijn to the rescue. Appelazijn kan zowel kalk als chlooropbouw (gedeeltelijk) uit je haar verwijderen en je zuurgraad herstellen, dat laatste is vooral ook fijn als je in zout water gezwommen hebt.

Normaal gebruik je bij een appelazijnspoeling een klein beetje appelazijn, maar wanneer je in aanraking met chloorwater bent gekomen mag je best flink wat azijn toevoegen aan water.

Gebruik de volgende verhouding appelazijn-fleswater: 1 staat op 20 voor onderhoud en 1 staat op 4 voor extreme gevallen van chloor. Je hoeft niet na te spoelen met fleswater, het mag wel.

Appelazijn kun je in de meeste landen ook gewoon in de supermarkt kopen. Witte wijnazijn is ook goed.  Gebruik geen schoonmaakazijn of iets in die richting. Geen goede azijn te koop? Zet dan koffie voor gevallen van zout en kalk. Gebruik ketchup tegen chloor.

Nog een extra tip: pak een clarifying of chelating shampoo mee in je koffer als je geen appelazijn wilt/kunt gebruiken.

Olie

Je hoort iedereen wel altijd over de gevaren van de zon als het op je huid aankomt, maar wist je dat ook je haar kan verbranden en kan uitdrogen als je lekker ligt te bakken op het strand? Breng wat olie aan in je haar als je de zon ingaat. De meeste plantaardige oliën hebben een SPF-factor die je haar beschermt van de zon. Daarnaast gaat olie ook uitdroging en vernietiging van pigment tegen, en voorkomt gespleten punten.

De beste olie is ook meteen de olie die je in elk land gelukkig wel kan kopen: olijfolie. Uit onderzoek blijkt namelijk dat deze olie een van de hoogste SPF-factoren heeft onder de plantaardige oliën. Het klinkt misschien raar, maar je kunt natuurlijk ook altijd simpelweg een klein beetje zonnebrandcrème aanbrengen op je haar.

hoeden
Een hoed beschermt je hoofdhuid en je haar tegen de zon

Een Hoed

Heb ik eindelijk eens een keer een goede reden om de zomerhoed te dragen die al jaren op de kast ligt, vergeet ik dat stomme ding mee te nemen op vakantie. Niet alleen heb ik hem gemist omdat hij super staat bij mijn lange zomerjurk, maar ook omdat een hoed de ideale manier is om je hoofdhuid en je haar te beschermen van de felle zon. Naast dat het ook zonnesteek helpt voorkomen. In Spanje heb ik helaas mijn hoofdhuid verbrand en dat heb ik gevoeld. Mijn hele scheiding was rood en gevoelig. Je moet hier echt mee uitkijken, want een verbrandde hoofdhuid kan ook tot haaruitval leiden.

 

Haaraccessories

Ik dacht dat ik het wel af kon met wat haarelastiekjes. Yeah right. Alsof ik dus zin heb om ’s ochtends mijn haar uitgebreid te vlechten. En steeds diezelfde vlecht, of een paardenstaart? Saaaaai! Maarja, die laatste twee dingen was wel waar ik mezelf toe verdoemd had. Oh en één keer dacht ik: ‘Laat ik het eens los houden!Big mistake. Boottocht met héél véél wind en aapjes die graag op zoek gaan naar vlooien in je haar. Ik miste mijn flexi’s. Ik miste mijn haarstokjes. Ik miste zelf de schuifspelden die ik op wekelijkse basis vervloek.

Fijn om te weten: haarstokjes mogen niet mee in je haar of handbagage tijdens een vliegreis. Doe ze dus veilig in je ruimbagage.

Nerja
Een foto van ons uitzicht op een wandelroute die we hebben gelopen in Nerja, Spanje. Ooooh, ik wil terug!

Wat gaat er mee in jouw koffer deze zomer?

Meer tips over hoe je je haar beschermt deze zomer? Lees dan ook eens: 7 tips om je haar te beschermen tegen de zon

Delen:

Heb je HAAR weer - Kayleigh Schouten - over mij

Hi, mijn naam is Kayleigh

Ik ben een gediplomeerd schoonheidsspecialiste die je helpt je haarproblemen aan te pakken. Door haarverzorging tips met je te delen die volgens wetenschappers écht werken en die mij ook geholpen hebben mijn haar lang & gezond te laten groeien.

Ontdek mijn favoriete haarproducten

Populaire posts

Bekijk ook eens

Nieuwste posts