Een dorp vol vrouwen met alleen maar lang haar? Het klinkt als iets uit een sprookje. Maar het bestaat echt! En waar kan het anders liggen dan in het almachtige China?
Dit is het bijzondere verhaal van de Yao vrouwen van Huangluo – ’s werelds eerste lang haar dorp.
Het Lang Haar Dorp
In het Longji gebied in Gulin, China ligt het dorp van Huangluo. Op zich een heel normaal dorpje, maar met hele bijzondere inwoners. In Huangluo woont een etnische groep genaamd ‘Rode Yao’ en zij hebben een prachtige traditie van lang haar bij vrouwen. De gemiddelde haarlengte van de 120 vrouwen komt neer op een overweldigende 1,7 meter. Het langste gemeten haar in het dorp is zelfs 2,1 meter! Geen wonder dat het dorp in heel China bekend staat als ‘hét lang haar dorp’ en een Guinness World certificaat heeft voor ’s werelds langste- haar-dorp.
Lang leven, welvaart en geluk
De reden voor het lange haar is simpel. Het bijgeloof is dat lang haar een lang leven, welvaart en geluk brengt. Hoe langer het haar, hoe meer geluk er komt op het pad van de vrouw.
Wassen met rijstwater
De Yao vrouwen kennen geen luxes als shampoo’s en conditioner. Zij wassen hun haar enkel met rijstwater; het water wat overblijft na het wassen van rijst. Vervolgens laten zij dit water een week lang fermenteren. Kijk vooral het filmpje onderaan dit artikel om te zien hoe zij dit doen.
Van meisje tot vrouw
De traditie van lang haar komt met vele bijzondere rituelen. Een meisje wordt een vrouw als ze 16 wordt in het dorp. Dan mag ze haar haar knippen – de enige keer in haar hele leven dat dit mag – en mag ze vervolgens op zoek naar een man. Het afgeknipte haar wordt vervolgens door haar oma verwerkt tot een prachtig decoratief haarstuk. Wanneer een vrouw dan trouwt wordt dit geschonken aan de bruidegom en vanaf dat moment wordt het een onderdeel van het dagelijkse kapsel van de vrouw.
Het kapsel van de Yao vrouw
Het schijnt dan ook dat het kapsel van een Yao vrouw uit drie delen bestaat: haar normale haar, het haarstuk en het laatste deel bestaat uit uitgevallen haren die el-le-ke dag worden verzameld. Geen haar gaat verloren in dit dorp. Bij elke sociale status hoort een ander kapsel:
- Draagt de vrouw een doek rond haar hoofd? Dan is zij op zoek naar een man
- Is het haar simpel opgerold op haar hoofd? Dan is de vrouw getrouwd zonder kinderen
- Heeft ze een kleine knot aan de voorkant? Dan is de vrouw getrouwd met kinderen
Oude tradities
Tegenwoordig kunnen we vrij genieten van het prachtige haar van de vrouwen in dit dorp. Maar als je het losse haar van de vrouw zag voor 1987 dan had je als man een groot probleem. Dit voorrecht had tot die tijd namelijk alleen haar man en kinderen. Elke andere man die het zag moest vervolgens 3 jaar bij de ouders van de vrouw wonen als schoonzoon.
Tot die tijd wasten de vrouwen hun haar elke zomer en herfst bij de rivier, terwijl ze hun haar verborgen onder een blauwe sjaal. Nu mogen de vrouwen in alle vrijheid in het openbaar hun haar met trots laten zien en kammen.
YouTube-filmpje
Je zou er eigenlijk heen moeten gaan om het met je eigen ogen te bewonderen. Maar mocht je dat nou niet lukken: er is gelukkig een video op YouTube waarin we alsnog kunnen genieten van de prachtige inspirerende vrouwen van dit dorp.
Zou jij willen dat wij in Nederland en België ook opgegroeid waren met deze tradities? Laat je mening horen in de reacties!