Micellaire shampoo: wat is het en wat doet het voor je haar?

Is micellaire shampoo goed voor je haar? Micellair water is misschien wel de grootste trend van de afgelopen jaren als het gaat om beautyproducten. Na de introductie van micellair water als huidverzorgingsproduct, is er nu ook de micellaire shampoo. Maar wat betekent het nou eigenlijk als een shampoo micellair is en welke effecten heeft het op je haar? Ik zocht het voor je uit!

Wat is een micellaire shampoo?

Een micellaire shampoo bevat stofjes die surfactanten genoemd worden. Deze stofjes zorgen ervoor dat water en olie met elkaar mengen.

Ze hebben namelijk een waterliefhebbend kopje en een olieliefhebbend staartje. Zodra surfactanten in contact komen met water zoeken ze elkaar op en vormen ze samen bolletjes. De olieliefhebbende staartjes nemen olie op en draaien naar binnen om weg te komen van het water, terwijl de waterliefhebbende kopjes hen beschermen.

De bolletjes die de surfactanten samen vormen, worden micellen genoemd.

Wil je meer weten over surfactanten en micellen? Hieronder geef ik wat meer uitleg over de precieze werking van deze stoffen.

Uitleg over surfactanten en micellen

Olie en water mengen niet

Heb je weleens geprobeerd vet haar met alleen water te wassen? Dan weet je waarschijnlijk wel dat je haar na afloop niet echt goed schoon is. Dat komt omdat water en olie elkaar niet bepaald aardig vinden en dan ook niet met elkaar willen mengen. Daardoor kun je het vet niet uit je haar wassen met alleen water.

Druppel maar eens wat olie in water, dan zul je zien dat de olie gewoon blijft drijven.

olie en water
Oliedruppels in water

Surfactanten verbinden water en olie

Gelukkig is er een oplossing voor die haat tussen water en olie, zodat we toch onder andere ons haar schoon kunnen krijgen van vet en viezigheid. Die oplossing komt in de vorm van deeltjes die men surfactanten noemt. Deze deeltjes hebben een hydrofiele kop en een lipofiele staart. Dit houdt in dat de kop water aantrekt en de staart olie.

Ze verbinden dus als het ware de olie en het water met elkaar.

Maar wat hebben surfactanten nou te maken met micellaire producten?

Wanneer surfactanten aan water worden toegevoegd, gaan ze samen bolletjes vormen. Deze bolletjes noem je micellen en dat is dus waar de term micellair vandaan komt. Micellaire shampoo bevat dus surfactanten.

De hydrofiele (waterliefhebbende) kopjes staan in het bolletje naar buiten en de lipofiele (olie-liefhebbende) staartjes wijzen naar binnen. Dit omdat de olie-liefhebbende staartjes weg willen van het water. De opgenomen olie uit je haar wordt dus naar binnen getrokken en is omringd met water. Je kunt de olie er vervolgens makkelijk uitspoelen.

Overigens gebeurt dit pas wanneer de surfactanten in contact komen met water. Micellen worden in het geval van de shampoo pas gevormd als je het aanbrengt op je natte haar.

Micellaire shampoo

Is micellaire shampoo een marketingtruc?

Ja, micellaire shampoo is eigenlijk gewoon stiekem een grote marketingtruc. Je zou namelijk alle producten waar surfactanten inzitten micellair kunnen noemen, ook shampoo’s met Sodium Lauryl Sulfate (en zelfs mayonaise).

SLS is een heel bekende surfactant en dit beruchte ingrediënt vind je dan ook volop terug in shampoo’s. Het staat bekend als zeer harde reiniger.

Als je kijkt naar de ingrediëntenlijst van micellaire shampoo’s valt het op dat de surfactant vaak sodium laureth sulfate is, het wat mildere zusje van sodium lauryl sulfate. Sommige micellaire shampoo’s bevatten mildere surfactanten, maar dat is natuurlijk ook het geval bij ‘normale’ shampoo’s.

Ingrediënten Nivea Comforting Micellar Shampoo:

Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Chloride, Nymphaea Odorata Root Extract, Lanolin Alcohol (Eucerit®), Aloe Barbadensis Leaf Juice Powder, Macadamia Integrifolia Seed Oil, Glyceryl Glucoside, Panthenol, Polyquaternium-10, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Glycerin, Citric Acid, Sodium Benzoate, Propylene Glycol, Citronellol, Limonene, Alpha-Isomethyl Ionone, Benzyl Alcohol

En hoe zit dat met micellair water voor je gezicht?

Bij micellair water, dat vooral als gezichtsreiniger wordt gebruikt, kan er wel sprake zijn van een verschil met andere gezichtsreinigers. De surfactanten die daarvoor gebruikt worden, zijn vaak wat milder. Ze hoeven namelijk niet te schuimen, iets wat vaak wijst op de aanwezigheid van wat hardere surfactanten.

Micellair water breng je aan op een watje. De micellen vallen uiteen in losse surfactanten. De waterliefhebbende kopjes bevestigen zich aan je wattenschijfje, waardoor de vetliefhebbende staartjes omhoog gaan staan. Je brengt het schijfje met het micellaire water over je gezicht heen, waardoor de vetliefhebbende staartjes overtollig vet en vuil van je huid opnemen en dus zo je huid reinigen.

Micellair water

Kopen van micellaire shampoo

Online kopen van micellar shampoo Wil je zelf uittesten of micellaire shampoo’s de hype waard zijn? Je kunt de Andrelon Micellar Shampoo hieronder online kopen.

Wil je zeker zijn voor een milde shampoo? Dan kun je beter op zoek gaan naar sulfaatvrije shampoo’s in plaats van micellaire shampoo’s. MAAR blijf altijd naar de ingrediënten kijken en ga nooit zomaar op termen af.

Heb jij al eens micellaire shampoo geprobeerd?

Volg je Heb je HAAR wéér al op PinterestFacebook, YouTube of Instagram?

Bron: Nivea, Labmuffin

*Deze post bevat affiliate links

Delen:

Heb je HAAR weer - Kayleigh Schouten - over mij

Hi, mijn naam is Kayleigh

Ik ben een gediplomeerd schoonheidsspecialiste die je helpt je haarproblemen aan te pakken. Door haarverzorging tips met je te delen die volgens wetenschappers écht werken en die mij ook geholpen hebben mijn haar lang & gezond te laten groeien.

Ontdek mijn favoriete haarproducten

Populaire posts

Bekijk ook eens

Nieuwste posts