Steeds meer mensen besluiten shampooloos door het leven te gaan. Maar als je je haar niet met shampoo wast, waarmee dan wel? Met ei bijvoorbeeld.
Ei
Het klinkt misschien smerig, maar het wordt al eeuwen gedaan. O.a. Keizerin Elisabeth van Wenen (prinses Sissi) liet haar lange lokken eens in de 6 weken wassen met ei. Het reinigt bijzonder goed en het eiwit versterkt ook nog eens je haar, terwijl het eigeel je haar voedt en zacht maakt.
Vooral als je vet haar hebt is ei heel geschikt, en bij heel vet haar kan een scheutje rum erbij wat extra reinigingskracht geven. Ei kan zelfs gebruikt worden na oliebeurten om olie goed uit je haar te krijgen.
De truc bij ei is wel dat je het met koud of lauw water uitspoelt. Zodra het met te heet water in contact komt stolt het en ben je dus een ei aan het koken in je haar. Ik weet niet hoe jij daarover denkt, maar ik kook en bak mijn eieren toch maar liever in een pan.
Let ook op: Het kan zijn dat jouw haar niet zo blij wordt van proteïne, dat is vaak zo als je haar last heeft van een vochttekort. Merk je dat je haar droger is in de punten of zie je ineens meer gespleten punten, stop dan meteen met het gebruiken van ei en zet in op het hydrateren van je haar om schade te beperken. Vocht en proteïne moet goed in balans zijn in je haar, als je ei gebruikt is het belangrijk om daarnaast heel goed te zorgen voor hydratatie.
Conditioner
Waarom shampoo én conditioner, als je het ook gewoon met alleen conditioner af kan? Want believe it or not: conditioner reinigt je haar ook. Conditioner weekt het vuil en vet namelijk los, maar is tegelijkertijd ook zacht en vaak verzorgend voor je haar en je hoofdhuid.
Misschien heb je weleens je haar gewassen met conditioner en vond je het helemaal niks, omdat je haar er slap, slierterig en juist vettig door werd. Grote kans is dan dat je de verkeerde conditioner hebt gebruikt. Om CO (conditioner only) tot een succes te brengen kun je het beste een conditioner kiezen die weinig tot geen siliconen, minerale olie én andere zware oliën bevat; een ‘natuurlijke’ conditioner is dan ook vaak je beste gok. Onder CO’ers wordt zo’n conditioner een wasconditioner genoemd. Als je de juiste conditioner gebruikt zul je zien dat je haar en hoofdhuid zacht én schoon is na afloop.
Zuiveringszout en appelazijn (Baking Soda & Apple Cider Vinegar)
Ik gebruik zuiveringszout voor werkelijk van alles, van koken tot schoonmaken, maar er is één ding waar ik het toch nooit voor zou gebruiken: mijn haar. Opvallende uitspraak misschien, want het wordt gebruikt in wat misschien wel de populairste ‘no poo methode is. Waarom ik er zo tegen ben? Zuiveringszout is basisch (een hoge zuurgraad) en je haar is zuur (lage zuurgraad), dit gaat niet samen.
Door zuiveringszout worden de haarschubben gelift, waardoor ze snel afbreken, en waardoor ook de laag eronder komt bloot te liggen. Gespleten punten, uitdroging en het doffer worden van je haar is o.a. het gevolg. Om de zuurgraad weer naar beneden te krijgen en je haar te ‘herstellen’ wordt er een appelazijnspoeling gebruikt, echter is de meeste schade dan al gedaan. Ik raad het dus ten zeerste af.
Dat zuiveringszout niet zo goed is, betekent niet dat appelazijnspoeling dat ook niet is. In tegendeel! Appelazijn is zuur en daar houdt je haar van. Waar je je haar ook mee wast, eindig met een mix van veel water en een beetje appelazijn en je haar zal glanzen van blijdschap.
Appelmoes
Niet iedereen is fan van de appelmoesmethode, omdat appelmoesstukjes nogal moeilijk uit je haar te krijgen zijn. Jammer, want appelmoes reinigt wel goed, heeft een ideale zuurgraad voor je haar en laat je haar ook nog eens heerlijk ruiken.
Als je slim (en geduldig) bent zeef of filter je de stukjes eruit, of je kunt ook de appelmoes nog even extra fijnhakken in je keukenmachine of blender. Maak je je eigen appelmoes? Nog beter! Je krijgt dan vaak een veel mooiere consistentie dan supermarktappelmoes.
En ook bij wassen met appelmoes geldt: niet te heet water gebruiken.
Water
Hoewel het er misschien niet zo uit ziet, worden je haar wel echt schoon van water. Je verwijdert alleen geen talg, maar je verspreidt het over je haar en daardoor blijft je haar er vooral in het begin vettig uitzien. Deze methode wisselen veel mensen dan ook – myself included – af met andere wasmethodes.
Je haar met water wassen is niet simpelweg even onder de douche gaan staan, je haar nat laten worden en de douche uitstappen. Om je haar goed te reinigen is het belangrijk om vet, vuil en dode huidcellen goed los te maken. Dit kun je doen door goed te masseren, te borstelen met een borstel van echt zwijnenhaar (een BBB) en te scritchen en te preenen (vuil loskrabben en olie verspreiden met je vingers) en ten slotte onder de douche ook nog eens goed te masseren terwijl het water over je haar stroomt, zodat alle viezigheid met het water mee je doucheputje in stroomt.

Honing en melk
Dat honing en melk een ideale combinatie is dat wist Cleopatra ook. Zij baadde er dan voornamelijk in, maar je kunt honing en melk ook prima gebruiken om je haar mee te wassen.
Cleopatra gebruikte geitenmelk, maar deze melksoort bevat vrij veel vet en kan iets teveel zijn voor je haar. Karnemelk, magere of halfvolle melk is een betere keuze als je fijn haar hebt, of haar hebt wat snel verzadigd is. Er zijn ook verschillende soorten honing die je kunt uitproberen.
Het is even zoeken naar de juiste verhouding tussen de honing en melk. Je moet er in ieder geval genoeg melk in doen zodat de honing niet in je haar blijft kleven. Bij teveel honing kan het nogal een uitdaging zijn om het geheel goed uit je haar te krijgen.
Klei of poeder
Er zijn talloze soorten klei en kruidenpoeders die geweldig zijn voor je haar. In de Ayurveda zijn ze er gek op. Zelf word ik erg blij van Cassia obovata (neutrale henna), wat wonderen doet voor je hoofdhuid. Ook Rhassoul, Ghassoul, Kesham en Reetha kun je gebruiken om je haar te wassen. De voordelen van klei en kruidenpoeders zijn eindeloos, het schijnt dat je er zelfs minder snel grijs van wordt.
Je kunt de klei of de poeders het beste mixen met water, wijn of kruidenthee. Elke poeder of klei heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing, vaak moet je ze wat langer laten zitten om tot een goed reinigend effect te komen.
Grote nadeel is dat poeders en klei vaak moeilijk uit te spoelen zijn. Er blijft al snel een poederig laagje achter die je haar droog en klitterig maken. Je moet dus goed naspoelen. Ik kies er vaak voor om alleen mijn hoofdhuid te behandelen met Cassia obovata of om het gelijk al of erna met een wasconditioner te mixen om te zorgen dat het niet in mijn lengte achterblijft.
Was jij je haar wel eens met iets anders dan shampoo?
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren