Hoe gebruik je olie in je haar – zonder dat het verandert in een bos slappe noedels?

Hoe gebruik je olie op je haar?

‘Maar de deur zat dicht.’

De medewerkster van de dierenbescherming kijkt me geërgerd aan. ‘Ja, maar het raam staat open.’

‘Dat kleine kiertje?’, zeg ik verbaasd.

‘Ja joh, katten wurmen zich o-ver-al doorheen.’

Sommige dingen hebben maar weinig ruimte nodig. Wist je bijvoorbeeld dat sommige oliën je haar binnen kunnen dringen?

Net zoals katten wurmen sommige oliën zich door de kleinste kiertjes.

Moet je dat willen dan?

Ja. Dan beschadigt het minder.

Je haar is net als een vis: bedekt met schubben. Die breken onder meer af als jij je haar wast, als je het borstelt en als je het verft. Dan krijg je last van gespleten punten. Olie voorkomt dat. Het beschermt ook haar dat al beschadigd is.

Oliën die intrekken, zoals kokosolie, houden een teveel aan water buiten de deur. Die twee hebben een hekel aan elkaar: ze mengen niet. En dat is goed, want je haar zwelt op als je het nat maakt. Dan gaan de schubben omhoog staan, net zoals de stekels bij een kogelvis die zich opblaast: die breken dan makkelijker af.

Ook vullen oliën die intrekken de gaatjes tussen de schubben op, zodat agressieve middelen zoals shampoo minder goed je haar in kunnen komen. Dan droogt het minder uit.

De schubben van je haar gaan omhoog staan als je het nat maakt, zoals de stekels van een opgeblazen kogelvis.

Maar oliën die niet intrekken zijn dus niet nuttig?

Jazeker wel. Ze vormen een beschermend laagje over je haar, zoals plastic folie op je telefoonscherm, zodat het minder snel beschadigt. Het maakt je haar glad, zacht en glanzend, zodat je borstel erdoorheen glijdt als een mes door een malse Wagyu steak.

En welke soort olie kan ik nou het beste gebruiken dan?

Gebruik een olie die goed intrekt als je haar uitgedroogd is, als het poreus (beschadigd) is, als het ruw aanvoelt, als je het gaat verven en voordat je het zwembad of de douche induikt.

Wil je je haar beschermen als je het föhnt, borstelt of als je ’s nachts flink ligt te woelen? Of heb je fijn haar dat snel splijt? Gebruik dan een niet-intrekkende olie. Maar niemand zegt dat je ze niet allebei kunt gebruiken.

Ik zet ze even op een rijtje

Oliën die heel goed intrekken

Oliën die een beetje intrekken

Oliën die slecht intrekken

Waarom trekt bijvoorbeeld kokosolie wel in en jojoba-olie niet?

Die oliën zijn als kruidnoten en pepernoten: ze lijken erg op elkaar, maar ze bestaan uit net iets andere ingrediënten.

Oliën die goed intrekken bevatten kleine vetdeeltjes: mono-onverzadigde vetzuren en bepaalde triglyceriden. Vanwege hun compacte vorm kunnen ze door de kiertjes je haar binnen glippen. Dit in tegenstelling tot de was-esters in jojoba-olie. Die deeltjes zijn te groot.

Minnaar

Je haar is dol op sommige triglyceriden. De reden is heel romantisch. Je weet dat tegenpolen elkaar aantrekken? De proteïnen in je haar zijn negatief geladen. De triglyceriden positief. Je haar trekt ze naar binnen zoals een minnaar zijn geliefde de slaapkamer insleurt.

Vooral oliën met veel laurinezuur, caprylzuur, palmzuur, myristeïnezuur, oleïnezuur of linolzuur trekken goed in.

Structuurformule van laurinezuur. Laurinezuur is een zogenaamd verzadigde middellange keten vetzuur (MCT). Het kan door zijn structuur makkelijk binnendringen in je haar.

En wanneer kan ik het beste olie aanbrengen?

Voordat je de douche instapt: een oliebehandeling

Is het tijd voor een wasbeurt? Smeer dan twee tot twaalf uur van tevoren één eetlepel penetrerende olie in je haar. Hoe langer je het laat zitten, hoe meer het intrekt.

Verwarm de olie eerst, zodat het meer vloeibaar is. Dan verspreidt het makkelijker. En nee, niet gelijk de föhn zo heet zetten dat je huid er afsmelt. Wikkel je haar in met huishoudfolie en bedek het met een vochtige, warme handdoek.

Tijdens het douchen: voeg het toe aan je conditioner

Ben jij zo iemand die pindakaas met brood eet in plaats van andersom? Dit recept is perfect voor jou.

Mix een eetlepel olie met drie eetlepels conditioner. Als je te enthousiast met de olie bent geweest, smeer je gewoon wat meer conditioner in je haar.

Iedere dag: verdeel een paar druppel over je haar

Als je je haar gedurende de dag wilt beschermen, breng dan ’s ochtends twee druppels jojoba-olie aan op je puntjes.

En nee, dat hoeft niet op vochtig haar. Water zit alleen maar in de weg. Gebruik het samen met aloe vera gel. Dan hydrateer je het pas echt.

Maar als ik olie gebruik voelt mijn haar hard aan en breekt het juist

Je gebruikt zeker kokosolie, of niet? Die bevat veel verzadigd vet en dat zorgt nog weleens voor problemen. Maar voordat je het in de prullenbak gooit: mix het gewoon met andere oliën, want het is wel de beste haarolie die er is.

(Je kunt het trouwens ook gebruiken om in te bakken, om je tanden mee te poetsen of als je je make-up wilt verwijderen.)

Maar kokosolie is niet altijd de schuldige: het kan bij elke olie voorkomen. Welke het beste werkt verschilt enorm per persoon: probeer er dus meerdere uit.

Ik krijg het er niet uitgewassen. Of ik moet een halve fles shampoo gebruiken

Mijn tante zou zeggen: ‘Dan had je er maar niet zoveel olie in moeten smeren.’ Maar dat is een flutantwoord. Ik verklap je liever mijn geheim: gebruik conditioner. Héél véél conditioner. Daar spoel je het zo weer mee uit je haar.

Maar als ik olie gebruik, dan is mijn haar net een bos slappe noedels

Gebruik de volgende keer iets minder olie. En zie je er dan nog steeds uit als Medusa? Probeer dan een andere. Soms is het even zoeken.

Medusa met slangenhaar
Medusa is een figuur uit de Griekse methodologie. De godin Athena veranderde haar uit wraak in een monster met slangenhaar. (Medusa door Rubens – 1618)

Zelf begin ik iedere ochtend met een paar druppels jojoba-olie

En ik heb veel minder snel gespleten punten dan voorheen. Als ik per ongeluk teveel heb gebruikt draag ik het in een knot. Niemand die het ziet.

En ik slaap één keer per week met kokosolie in mijn haar

Het ruikt alsof ik een fles Malibu rum over mijn hoofd heb gegoten, maar het is het waard. Het is veel zachter na het wassen en het vliegt in de winter niet meer alle kanten op.

Om een lang verhaal kort te maken

Je haar beschadigt minder als je olie gebruikt. En het maakt het zacht, glad, glanzend.

Wat nu?

Zet biologische, onbewerkte kokosolie op je boodschappenlijstje.

En nee, niet de ontgeurde.
Die is bewerkt.

Lees meer over olie en hoe je schade aan je haar kunt voorkomen

Bronnen

Keis, K., Huemmer, C. L., & Kamath, Y. K. (2006). Effect of oil films on moisture vapor absorption on human hair. Journal of cosmetic science, 58(2), 135-145.

Rele, A. S., & Mohile, R. B. (1999). Effect of coconut oil on prevention of hair damage. Part I. Journal of cosmetic science, 50(6), 327-339.

Rele, A. S., & Mohile, R. B. (2003). Effect of mineral oil, sunflower oil, and coconut oil on prevention of hair damage. Journal of cosmetic science, 54(2), 175-192.

*Dit artikel bevat affiliate links.

Delen:

Heb je HAAR weer - Kayleigh Schouten - over mij

Hi, mijn naam is Kayleigh

Ik ben een gediplomeerd schoonheidsspecialiste die je helpt je haarproblemen aan te pakken. Door haarverzorging tips met je te delen die volgens wetenschappers écht werken en die mij ook geholpen hebben mijn haar lang & gezond te laten groeien.

Ontdek mijn favoriete haarproducten

Populaire posts

Bekijk ook eens

Nieuwste posts