
‘Maar de deur zat dicht.’
De medewerkster van de dierenbescherming kijkt me geërgerd aan. ‘Ja, maar het raam staat open.’
‘Dat kleine kiertje?’, zeg ik verbaasd.
‘Ja joh, katten wurmen zich o-ver-al doorheen.’
Sommige dingen hebben maar weinig ruimte nodig. Wist je bijvoorbeeld dat sommige oliën je haar binnen kunnen dringen?

Moet je dat willen dan?
Ja. Dan beschadigt het minder.
Je haar is net als een vis: bedekt met schubben. Die breken onder meer af als jij je haar wast, als je het borstelt en als je het verft. Dan krijg je last van gespleten punten. Olie voorkomt dat. Het beschermt ook haar dat al beschadigd is.
Oliën die intrekken, zoals kokosolie, houden een teveel aan water buiten de deur. Die twee hebben een hekel aan elkaar: ze mengen niet. En dat is goed, want je haar zwelt op als je het nat maakt. Dan gaan de schubben omhoog staan, net zoals de stekels bij een kogelvis die zich opblaast: die breken dan makkelijker af.
Ook vullen oliën die intrekken de gaatjes tussen de schubben op, zodat agressieve middelen zoals shampoo minder goed je haar in kunnen komen. Dan droogt het minder uit.

Maar oliën die niet intrekken zijn dus niet nuttig?
Jazeker wel. Ze vormen een beschermend laagje over je haar, zoals plastic folie op je telefoonscherm, zodat het minder snel beschadigt. Het maakt je haar glad, zacht en glanzend, zodat je borstel erdoorheen glijdt als een mes door een malse Wagyu steak.
En welke soort olie kan ik nou het beste gebruiken dan?
Gebruik een olie die goed intrekt als je haar uitgedroogd is, als het poreus (beschadigd) is, als het ruw aanvoelt, als je het gaat verven en voordat je het zwembad of de douche induikt.
Wil je je haar beschermen als je het föhnt, borstelt of als je ’s nachts flink ligt te woelen? Of heb je fijn haar dat snel splijt? Gebruik dan een niet-intrekkende olie. Maar niemand zegt dat je ze niet allebei kunt gebruiken.
Ik zet ze even op een rijtje
Oliën die heel goed intrekken
- Kokosolie
- Ucuuba (Baboen) boter
- Zonnebloemolie
- Rode palmolie
- Babbasu olie
Oliën die een beetje intrekken
- Castorolie (Wonderolie)
- Olijfolie
- Avocado olie
- Zoete amandelolie
- Sesamzaadolie
- Shea butter
- Druivenpitolie
- Arganolie
Oliën die slecht intrekken
- Rijstolie
- Minerale olie
- Jojoba olie
Waarom trekt bijvoorbeeld kokosolie wel in en jojoba-olie niet?
Die oliën zijn als kruidnoten en pepernoten: ze lijken erg op elkaar, maar ze bestaan uit net iets andere ingrediënten.
Oliën die goed intrekken bevatten kleine vetdeeltjes: mono-onverzadigde vetzuren en bepaalde triglyceriden. Vanwege hun compacte vorm kunnen ze door de kiertjes je haar binnen glippen. Dit in tegenstelling tot de was-esters in jojoba-olie. Die deeltjes zijn te groot.
Minnaar
Je haar is dol op sommige triglyceriden. De reden is heel romantisch. Je weet dat tegenpolen elkaar aantrekken? De proteïnen in je haar zijn negatief geladen. De triglyceriden positief. Je haar trekt ze naar binnen zoals een minnaar zijn geliefde de slaapkamer insleurt.
Vooral oliën met veel laurinezuur, caprylzuur, palmzuur, myristeïnezuur, oleïnezuur of linolzuur trekken goed in.

En wanneer kan ik het beste olie aanbrengen?
Voordat je de douche instapt: een oliebehandeling
Is het tijd voor een wasbeurt? Smeer dan twee tot twaalf uur van tevoren één eetlepel penetrerende olie in je haar. Hoe langer je het laat zitten, hoe meer het intrekt.
Verwarm de olie eerst, zodat het meer vloeibaar is. Dan verspreidt het makkelijker. En nee, niet gelijk de föhn zo heet zetten dat je huid er afsmelt. Wikkel je haar in met huishoudfolie en bedek het met een vochtige, warme handdoek.
Tijdens het douchen: voeg het toe aan je conditioner
Ben jij zo iemand die pindakaas met brood eet in plaats van andersom? Dit recept is perfect voor jou.
Mix een eetlepel olie met drie eetlepels conditioner. Als je te enthousiast met de olie bent geweest, smeer je gewoon wat meer conditioner in je haar.
Iedere dag: verdeel een paar druppel over je haar
Als je je haar gedurende de dag wilt beschermen, breng dan ’s ochtends twee druppels jojoba-olie aan op je puntjes.
En nee, dat hoeft niet op vochtig haar. Water zit alleen maar in de weg. Gebruik het samen met aloe vera gel. Dan hydrateer je het pas echt.
Maar als ik olie gebruik voelt mijn haar hard aan en breekt het juist
Je gebruikt zeker kokosolie, of niet? Die bevat veel verzadigd vet en dat zorgt nog weleens voor problemen. Maar voordat je het in de prullenbak gooit: mix het gewoon met andere oliën, want het is wel de beste haarolie die er is.
(Je kunt het trouwens ook gebruiken om in te bakken, om je tanden mee te poetsen of als je je make-up wilt verwijderen.)
Maar kokosolie is niet altijd de schuldige: het kan bij elke olie voorkomen. Welke het beste werkt verschilt enorm per persoon: probeer er dus meerdere uit.
Ik krijg het er niet uitgewassen. Of ik moet een halve fles shampoo gebruiken
Mijn tante zou zeggen: ‘Dan had je er maar niet zoveel olie in moeten smeren.’ Maar dat is een flutantwoord. Ik verklap je liever mijn geheim: gebruik conditioner. Héél véél conditioner. Daar spoel je het zo weer mee uit je haar.
Maar als ik olie gebruik, dan is mijn haar net een bos slappe noedels
Gebruik de volgende keer iets minder olie. En zie je er dan nog steeds uit als Medusa? Probeer dan een andere. Soms is het even zoeken.

Zelf begin ik iedere ochtend met een paar druppels jojoba-olie
En ik heb veel minder snel gespleten punten dan voorheen. Als ik per ongeluk teveel heb gebruikt draag ik het in een knot. Niemand die het ziet.
En ik slaap één keer per week met kokosolie in mijn haar
Het ruikt alsof ik een fles Malibu rum over mijn hoofd heb gegoten, maar het is het waard. Het is veel zachter na het wassen en het vliegt in de winter niet meer alle kanten op.
Om een lang verhaal kort te maken
Je haar beschadigt minder als je olie gebruikt. En het maakt het zacht, glad, glanzend.
Wat nu?
Zet biologische, onbewerkte kokosolie op je boodschappenlijstje.
En nee, niet de ontgeurde.
Die is bewerkt.
Lees meer over olie en hoe je schade aan je haar kunt voorkomen
- 10 redenen waarom kokosolie de beste olie voor je haar is
- Waarom is het soms beter je haar elke dag te wassen – en moet je nooit langer wachten dan 2 weken?
- 10 snelle tips om gespleten haarpunten te voorkomen – zodat je minder vaak je haar hoeft te knippen
- Heeft jouw haar een hoge of lage porositeit?
- Waarom je kokosolie met een gerust hart kunt eten (De Voedingsacademie – Externe link)
Bronnen
Keis, K., Huemmer, C. L., & Kamath, Y. K. (2006). Effect of oil films on moisture vapor absorption on human hair. Journal of cosmetic science, 58(2), 135-145.
Rele, A. S., & Mohile, R. B. (1999). Effect of coconut oil on prevention of hair damage. Part I. Journal of cosmetic science, 50(6), 327-339.
Rele, A. S., & Mohile, R. B. (2003). Effect of mineral oil, sunflower oil, and coconut oil on prevention of hair damage. Journal of cosmetic science, 54(2), 175-192.
*Dit artikel bevat affiliate links.