10 tips voor mooi en gezond haar na de overgang

Als je ouder wordt verandert je haar. En dat begin je meestal te merken rond je veertigste, als je in de overgang bent.

Je haar groeit minder snel, het is dunner, het voelt veel droger en je wordt grijs. Je kunt zelfs te maken krijgen met haaruitval. Dat gebeurt maar liefst bij meer dan 40 procent van alle vrouwen.

Je haar is dus niet meer hetzelfde als vroeger. En de haarproducten die je altijd gebruikte werken ook opeens niet goed meer. Dat komt omdat je haar andere verzorging nodig heeft. Je zult je haarverzorging moeten aanpassen aan je ‘nieuwe’ haartype.

Maar hoe doe je dat?

10 tips voor haarverzorging na je veertigste

1. Stop met verven, blonderen, permanenten en relaxen

Ouder wordend haar is kwetsbaarder. Dat komt omdat het niet meer zo dik is als vroeger: je hebt fijner haar. En dat betekent dat je er extra voorzichtig mee om moet gaan.

Neem dus geen permanent omdat je denkt dat je dan meer volume krijgt. En laat je kapper je niet wijsmaken dat je haar sterker wordt als je het verft. Het is allemaal onzin: je beschadigt je haar er alleen maar mee.

2. Kam je haar voorzichtig

Je kamt elke dag je haar, misschien zelfs wel meerdere keren op een dag. En elke keer dat je dat doet beschadig je het. Maar je kunt moeilijk je haar niet kammen, want dan eindig je met een vogelnest op je hoofd. Dilemma.

De oplossing? Kies een goede kam. Dan beperk je de schade. Neem er één waarbij de frictie tussen je haar en je kam zo klein mogelijk is. Dat houdt in: eentje met tanden die ver uit elkaar staan. Zo’n kam noem je ook wel een wijdgetande kam.

Borstel jij liever? Gebruik dan de Tangle Teezer Fine & Fragile borstel. De tanden buigen mee en zijn zo verdeeld dat ze op zachte wijze door klitten heen glijden. Hij is daarom heel geschikt voor fijn haar na de overgang.  

Extra tip: Doet het pijn als je een borstel over je palm heen haalt? Dan is die niet geschikt voor ouder wordend haar.

3. Kam je haar niet als het nat is

Je haar is heel kwetsbaar als het nat is: het breekt eerder. Het is dus beter om het dan niet te kammen of te borstelen.

Als je krullen hebt kun je je klitten het beste verwijderen tijdens het douchen, op het moment dat je conditioner aangebracht hebt. Gebruik je vingers.

Heb je steil haar? Wacht dan met kammen of borstelen totdat je haar bijna droog is. Doe het net voordat het laatste beetje water uit je haar is, dan blijft het beter in vorm.

Lees ook: Is het slecht om je haar te kammen als het nat is – ook als je krullen hebt? (opent in nieuw tabblad)

4. Bescherm je haar tegen situaties die klitten veroorzaken

Steek het op als het waait buiten, toupeer je haar niet en slaap op een satijnen kussensloop. Zo voorkom je klitten. En hoe minder je die hoeft te verwijderen, hoe minder je je haar beschadigt.

5. Droog je haar aan de lucht, en vermijd hitte-apparaten

Met elke vorm van hitte beschadig je je haar. Of dat nou van je föhn, steiltang of warmtekruller is. Het tast de proteïnestructuur van je haar aan en brandt er gaten in. Het is dus beter je haar aan de lucht te drogen en geen hitte-apparaten te gebruiken.

Als je per se een föhn, krul- of steiltang wilt gebruiken, kijk dan uit dat je haar niet te snel heel heet wordt. Veel föhns hebben tegenwoordig een koele stand die je kunt gebruiken. Je kunt er ook één kiezen met een diffuserkop die de hitte uitspreidt. Gebruik je een krul- of steiltang? Laat hem dan eerst iets afkoelen.

6. Krab niet aan je haar en je hoofdhuid

Door de overgang krijgen veel vrouwen last van een droge en jeukende hoofdhuid. En wat doe je als je jeuk hebt? Je krabt. Maar je kunt je hoofdhuid niet krabben zonder ook je nagels over je haar te halen. En op die manier kun je het zo erg beschadigen dat je haar afbreekt.

Je hoeft namelijk maar 45 minuten lang te krabben om de buitenste laag van je haar compleet te verwijderen. Nou krab jij waarschijnlijk niet zo lang achter elkaar. Maar als je 9 dagen lang  5 minuten even lekker je nagels over je hoofdhuid haalt, dan zit je al aan de 45 minuten. Oeps.

Probeer dus niet te krabben. En als je echt niet anders kan: gebruik dan in ieder geval niet je nagels, maar masseer de jeukende plekken met je vingertoppen.

Je krijgt een jeukende hoofdhuid in de overgang maar krabben beschadigt je haar

7. Knip gespleten punten af

Als je ouder wordt groeit je haar trager: het wordt daarom minder lang. Even een paar centimeter aan gespleten punten eraf knippen voelt dan ook al snel als een grote stap. Maar er is helaas geen product dat beschadigd haar herstelt.

Hoe vervelend het ook is: knip er een paar centimeter af. Zo voorkom je dat gespleten punten verder splijten en krijg je er frissere puntjes voor terug. Je verwijdert ook meteen de ongelijke plukken, zodat het lijkt alsof je voller, gezonder haar hebt.

Lees ook: Hoe vaak moet je je haar knippen? (opent in nieuw tabblad)

8. Was je haar met een milde shampoo

Tijdens de overgang neemt de talgproductie af: je haar wordt minder vet. Het is dan beter om een shampoo te gebruiken die niet te sterk reinigt. Dat houdt in: een shampoo die geen sodium lauryl sulfate, sodium laureth sulfate, ammonium lauryl sulfate of andere anionische sulfaten bevat.

Die sulfaten zijn namelijk heel goed in het verwijderen van talg. En omdat je hoofdhuid daar minder van aanmaakt, drogen shampoos met sterk reinigende ingrediënten je haar en hoofdhuid enorm uit.  

Lees ook: Lijst van shampoos zonder sulfaten (opent in nieuw tabblad)

Tijdens de overgang neemt de talgproductie af.

9. Gebruik een conditioner voor fijn haar

Als de haarfollikels waaruit je haar groeit ouder worden maken ze niet meer zulk dik haar aan als vroeger. Dat betekent dat je steeds fijner haar krijgt. Iets dat nieuwe uitdagingen met zich mee brengt.

Het is slim om je haarverzorging aan te passen aan je ‘nieuwe’ haartype, en dat betekent onder meer het gebruiken van een conditioner speciaal voor fijn haar. Vermijd conditioners met siliconen die je lastig uit je haar kunt wassen.

Lees ook: De 10 beste conditioners zonder siliconen (opent in nieuw tabblad)

10. Bescherm je haar tegen de zon

Zonlicht voelt misschien heerlijk, maar het kan je haar flink beschadigen. De uv-straling verwoest het pigment in je haar en verbreekt zwavelverbindingen die het sterk maken. Je haar verliest kleur en breekt af.

Als je grijs haar hebt, dan bevat het minder of zelfs geen pigment. En dat pigment beschermt nou juist de zwavelverbindingen tegen zonlicht. Je haar is dus veel gevoeliger voor schade door UV-straling dan toen het nog kleur had.

Gebruik daarom een hittebeschermend serum voordat je de zon ingaat. Of draag een hoed. Dan bescherm je gelijk je hoofdhuid tegen verbranding.

En nu?

Er zijn gelukkig veel dingen die je kunt doen om je haar mooi te houden, ook in de overgang. En ook aan andere overgangsklachten is vaak veel te doen, hoewel dat niet bij alle vrouwen even bekend is. Wil je meer weten over oplossingen voor overgangsklachten? Neem dan eens een kijkje op de website van Estrocare.

En psstt, heb jij net je eerste grijze plukken ontdekt? Ik vertel je alles dat je moet weten over grijs haar:

👉 Oh nee, een grijze haar! Wat nu?


Bewaar op pinterest

Vond je dit een interessant artikel en wil je hem later nog eens terug lezen? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Heb je HAAR weer ook op Pinterest.

Dit artikel bevat affiliate links naar verschillende webshops. Klik je op een link en bestel je vervolgens iets bij de webshop? Dan ontvang ik een klein bedrag, waarvoor ik je enorm dankbaar bent. Het kost jou niets extra’s en maakt het voor mij mogelijk mijn blog online te houden.

Bronnen: Trüeb, R. M., & Tobin, D. (Eds.). (2010). Aging hair. Springer Science & Business Media; Mirmirani, P. (2011). Hormonal changes in menopause: do they contribute to a ‘midlife hair crisis’ in women?. British Journal of Dermatology165, 7-11; Gustavo J. Gomez. (2017). Hair loss: options for restoration & reversal. Halo Publishing International.

Delen:

Heb je HAAR weer - Kayleigh Schouten - over mij

Hi, mijn naam is Kayleigh

Ik help je haarproblemen aan te pakken door haarverzorging tips met je te delen die volgens wetenschappers écht werken en die mij ook geholpen hebben mijn haar lang & gezond te laten groeien.

Ontdek mijn favoriete haarproducten

Populaire posts

Bekijk ook eens

Nieuwste posts