Hoe een verkeerde pH-waarde je haar kan beschadigen – en je de pH toch nooit op producten vermeld ziet staan

Gepubliceerd: 9 september 2015
Laatste update: 27 maart 2022

Je hoort er nooit iemand over.
En toch is het héél belangrijk voor je haar:

De pH-waarde.

Je haar en hoofdhuid zijn het gezondst bij een huidneutrale pH-waarde.

Maar waarom? En wat gebeurt er precies met je haar als de pH-waarde van je haarproducten verkeerd is? En waar vind je pH-huidneutrale shampoos en andere haarproducten?

Geen zorgen: In dit blogartikel vertel ik je alles dat je moet weten over pH-waarde en je haar.

Hoe een verkeerde pH-waarde je haar kan beschadigen

Dit artikel bevat affiliate links naar verschillende webshops. Klik je op een link en bestel je vervolgens iets bij de webshop? Dan ontvang ik een klein bedrag. Het kost jou niets extra’s. Ik raad alleen producten aan die ik zelf gebruik of waar ik uitvoerig onderzoek naar gedaan heb.

Maar wat is pH-waarde eigenlijk?

pH-waarde schaal - je haar heeft een pH van 3,67
(De pH-schaal van zuur naar basisch)

De pH-waarde gebruik je om aan te geven hoe zuur iets is of hoe basisch iets is: oftewel wat de zuurgraad ervan is.

Dat doe je met de cijfers 1 tot en met 14. Een pH van 7 is neutraal. Alles wat daaronder zit (0-6) is zuur, en alles wat daarboven zit is basisch (8-14). Hoe lager het cijfer, hoe zuurder het dus is.

Tussen elke stap zit een vergrotende factor van 10. Melk heeft een pH van 6. Koffie heeft een pH-waarde van 5. Dat houdt in dat koffie tien keer zo zuur is als melk. Een tomaat heeft een pH van 4. Die is dus honderd keer (10 x 10) zuurder dan melk, want er zitten twee stappen tussen 6 en 4.

Waarom is de zuurgraad zo belangrijk voor je haar?

Als de pH-waarde ruim boven de 3,67 ligt, dan beschadigt je haar en wordt het statisch.  Ook krijg je sneller last van build-up (opbouw van product- en mineraalresten) in je haar.

Producten zoals haarverf hebben een heel hoge pH-waarde. Dat is dan ook een van de redenen waarom je haar door verven beschadigd raakt.

Beschadigd haar

De buitenkant van je haar bestaat uit schubben. Als je producten gebruikt die te basisch zijn (een te hoge zuurgraad hebben), dan worden die zacht en gaan ze omhoog staan. De schubben breken daardoor sneller af, ze haken in elkaar zodat je klitten krijgt en vocht kan makkelijker uit je haar ontsnappen zodat het uitdroogt.

Leestip: Hoe verwijder je hardnekkige klitten – zonder je haren uit je hoofd te trekken?

(Bij een hoge pH-waarde gaan de schubben van je haar open staan)

Statisch haar

Heb je weleens last van statisch haar dat alle kanten opvliegt? Dat komt meestal omdat de zuurgraad (pH) te hoog is. En dat zorgt ervoor dat je haar negatief geladen is: het heeft dan teveel elektronen (minnetjes). Er gebeurt vervolgende hetzelfde als wanneer je twee magneten tegen elkaar houdt: je haren stoten elkaar af.

Leestip: Hoe voorkom je statisch haar in de winter – zodat het niet meer alle kanten opvliegt?

Build up

Als je haar een hoge zuurgraad heeft trekt het mineralen aan. Op veel plaatsen in Nederland heb je hard water, dat houdt in dat er veel kalk in zit. Dat blijft normaal gesproken al achter in je haar na het douchen, maar bij een hoge pH-waarde is dat nog veel erger.

Leestip: Last van build-up in je haar? Zó herken en verwijder je het!

Oké, dus je moet zorgen dat je haarproducten met een pH 3,67 moet gebruiken ?

Ja. Voor je haar is dat het beste, máár je moet je huid niet vergeten. Die is blij met een pH tussen de 4,5 en 5,5: een huidneutrale pH-waarde. Als die lager of hoger is, dan is je huid vatbaarder voor bacteriën en infecties, en droogt het uit. Een goede zuurgraad helpt bij hoofdhuidproblemen, zoals roos. 

Je kunt daarom het beste haarproducten met een pH-waarde tussen de 4,5 en 5,5 gebruiken.

Waar kan je haarproducten kopen met de juiste pH-waarde?

Bij je kapper of bij een winkel die professionele merken verkoopt. Daar heb je de grootste kans een shampoo te vinden met een pH onder de 5,5.

Helaas hebben veel shampoos een te hoge pH. Colombiaanse onderzoekers checkten in 2017 de pH-waarde van 123 shampoos die wereldwijd verkrijgbaar waren. Wat bleek? 3 van de 4 shampoos hadden een pH hoger dan 5,5. 7 van de 10 shampoos die verkrijgbaar waren bij de kapper hadden wel de juiste zuurgraad.

Het is ontzettend lastig een shampoo te vinden met de juiste zuurgraad, omdat de pH-waarde zo goed als nooit op het product vermeld staat. Vandaar dat ik een lijst voor je heb gemaakt: Lijst van shampoos met een huidneutrale pH-waarde

Maar als het zo belangrijk is, waarom staat het dan niet op de verpakking?

Omdat merken het te duur en te ingewikkeld vinden om een shampoo de juiste pH te geven. En omdat het niet interessant genoeg is om te verkopen. Pas toen iedereen begon te klagen over sulfaten, sprongen merken op de hype in en gingen ze massaal sulfaatvrije shampoos maken.

Hoe weet je dan of je shampoo een huidneutrale pH-waarde heeft?

Ook al staat het niet vermeld op de verpakking of op de website, je kunt een merk vaak wel mailen om te vragen wat de pH-waarde is.

En anders kun je altijd zelf wetenschapper spelen, alleen moet je dan wel eerst het product kopen.

Wees gerust, zelf thuis de pH-waarde achterhalen is niet moeilijk. Meng een eetlepel shampoo met twee eetlepels water en steek er 1 seconden lang een lakmoesstrip in. De kleur van de strip geeft aan hoe hoog de pH-waarde is.

Ik hoor je nu alleen maar over shampoo. Maar wat als je ook conditioner gebruikt?

Dan ben je heel goed bezig. Die moet je ook zeker niet overslaan tijdens het douchen, want het voorkomt veel schade aan je haar. De meeste conditioners hebben daarnaast ook nog eens een pH-waarde die prima is.

Dus het maakt niet uit of je shampoo de juiste pH heeft, omdat je daarna toch conditioner gebruikt?

Nee, zo makkelijk kom je er helaas niet vanaf. Want in die paar minuten dat jij je haar wast met shampoo en voordat je de conditioner pakt, beschadig je je haar al. De hoge pH-waarde van shampoo zorgt ervoor dat je schubben omhoog gaan staan en door het inmasseren breken ze massaal af.

Daarnaast gebruiken de meeste van ons geen conditioner op hun hele haar, maar alleen op de lengte. De pH-waarde van het haar bij je hoofdhuid blijft dan te hoog.

Je kunt het beste ook nog even je haar naspoelen met een appelazijnspoeling

Het laatste dat je haar raakt, voordat je de douche uitstapt is water. En ook dat heeft een te hoge zuurgraad. In het plaatje zie je dat het een pH van 7.0 heeft, maar in Nederland heeft kraanwater zelfs een pH-waarde van 8,5. Veel te hoog dus.

Het is daarom goed om niet te lang te blijven douchen nadat je conditioner uitgespoeld hebt. En nog beter is het om je haar na te spoelen met appelazijn, voordat je de douche uitstapt. Dat heeft een pH van 3,0. Dat is lager dan goed is, dus meng het 1 op 1 met koud of lauwwarm water.

Bah, azijn. Is er geen ander alternatief?

Ja, die is er: cuticle sealer. Dat doet hetzelfde en stinkt minder. Máár: het is wel duurder.

Houd er rekening mee dat je cuticle sealer niet op je hoofdhuid aanbrengt. Voor je hoofdhuid kun je een speciaal masker of serum gebruiken met een goede pH, zoals de Neofollics Scalp Therapy Voedend Haarmasker.

Ik ben zelf groot fan van pH-huidneutrale shampoos & appelazijn

Ik heb minder last van klitten, mijn haar glanst en mijn hoofdhuid is minder onrustig.

Kayleigh - Door het gebruiken van haarproducten met een huidneutrale pH-waarde glanst mijn haar meer
Mijn haar (foto zonder flits)

Dit zijn de producten die ik gebruik..

Ik was mijn haar 3 tot 4 keer per week afwisselend met de HairLust Split Fix Shampoo (pH 4,5 – 5,0) en de Neofollics Scalp Therapy Exfoliating Shampoo (pH rond de 5,0)

Om build up uit mijn haar te wassen gebruik ik eens per maand de Joico K-pak Clarifying Shampoo (pH 4,5 – 5,5). Joico is één van de weinige merken die wel de pH-waarde vermeld op de fles.

Ik eindig mijn douchebeurten met een appelazijnspoeling. Ik koop mijn appelazijn gewoon in de supermarkt.

En als aanvulling gebruik ik sinds een tijdje af en toe de Neofollics Scalp Therapy Voedend Haarmasker. Dat doe ik voornamelijk op de momenten dat ik last van jeuk of irritatie heb.

HairLust Split Fix Shampoo

HairLust – Split Fix Shampoo

Lang verhaal kort

De pH-waarde gebruik je om aan te geven hoe zuur iets is. Hoe lager het cijfer hoe zuurder.

Je kunt het beste haarproducten met een huidneutrale pH-waarde gebruiken. Oftewel: met een pH-waarde tussen 4,5 en 5,5.

Als de pH-waarde hoger ligt gaan de schubben van je haar omhoog staan. Die breken sneller, je krijgt dan klitten, je haar droogt sneller uit en wordt doffer. Daarnaast ben je vatbaarder voor hoofdhuidproblemen, zoals roos.

En nu?

Check de pH-waarde van je huidige shampoo met een lakmoesstrip.

Of zoek een nieuwe shampoo uit met de juiste pH: 👉 Lijst van shampoos met een huidneutrale pH-waarde

Of leer meer over hoe een huidneutrale pH-waarde helpt


Waarom een verkeerde pH-waarde je haar beschadigt

Bewaar op Pinterest

Vond je dit een interessant artikel en wil je hem later nog eens terug lezen? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Heb je HAAR weer ook op Pinterest.

Delen:

Heb je HAAR weer - Kayleigh Schouten - over mij

Hi, mijn naam is Kayleigh

Ik ben een gediplomeerd schoonheidsspecialiste die je helpt je haarproblemen aan te pakken. Door haarverzorging tips met je te delen die volgens wetenschappers écht werken en die mij ook geholpen hebben mijn haar lang & gezond te laten groeien.

Ontdek mijn favoriete haarproducten

Populaire posts

Bekijk ook eens

Nieuwste posts