Hoe een verkeerde pH-waarde je haar kan beschadigen – en je de pH toch nooit op producten vermeld ziet staan

Gepubliceerd: 9 september 2015
Laatste update: 21 januari 2021

Je hoort er nooit emand over.
En toch is het héél belangrijk voor je haar:

De pH-waarde.

Maar wat gebeurt er met je haar als de pH-waarde van je haarproducten verkeerd is? En wat is dan wel de juiste pH voor je haar?

Ik vertel je er alles over. Én als je dan overtuigd bent van het belang van shampoos met een goede pH-waarde, vertel ik je ook waar je die kunt vinden.

Hoe een verkeerde pH-waarde je haar kan beschadigen

Maar wat is pH-waarde eigenlijk?

pH-waarde schaal - je haar heeft een pH van 3,67
De pH-schaal van zuur naar basisch

De pH-waarde gebruik je om aan te geven hoe zuur iets is of hoe basisch iets is: oftewel wat de zuurgraad ervan is.

Dat doe je met de cijfers 1 tot en met 14. Een pH van 7 is neutraal. Alles wat daaronder zit (0-6) is zuur, en alles wat daarboven zit is basisch (8-14). Hoe lager het cijfer, hoe zuurder het dus is.

Tussen elke stap zit een vergrotende factor van 10. Melk heeft een pH van 6. Koffie heeft een pH-waarde van 5. Dat houdt in dat koffie tien keer zo zuur is als melk. Een tomaat heeft een pH van 4. Die is dus honderd keer (10 x 10) zuurder dan melk, want er zitten twee stappen tussen 6 en 4.

Waarom is de zuurgraad zo belangrijk voor je haar?

Als de pH-waarde ruim boven de 3,67 ligt, dan beschadigt je haar en wordt het statisch.  Ook krijg je sneller last van build-up (opbouw van product- en mineraalresten) in je haar.

Beschadigd haar

De buitenkant van je haar bestaat uit schubben. Als je producten gebruikt die te basisch zijn (een te hoge zuurgraad hebben), dan worden die zacht en gaan ze vervolgens omhoog staan. De schubben breken daardoor sneller af, ze haken in elkaar zodat je klitten krijgt en vocht kan makkelijker uit je haar ontsnappen zodat het uitdroogt.

Leestip: Hoe verwijder je hardnekkige klitten – zonder je haren uit je hoofd te trekken?

Statisch haar

Heb je weleens last van statisch haar dat alle kanten opvliegt? Dat komt meestal omdat de zuurgraad (pH) te hoog is. En dat zorgt ervoor dat je haar negatief geladen is: het heeft dan teveel elektronen (minnetjes). Er gebeurt vervolgende hetzelfde als wanneer je twee magneten tegen elkaar houdt: je haren stoten elkaar af.

Leestip: Hoe voorkom je statisch haar in de winter – zodat het niet meer alle kanten opvliegt?

Build up

Als je haar een hoge zuurgraad heeft trekt het mineralen aan. Op veel plaatsen in Nederland heb je hard water, dat houdt in dat er veel kalk in zit. Dat blijft normaal gesproken al achter in je haar na het douchen, maar bij een hoge pH-waarde is dat nog veel erger.

Leestip: Last van build-up in je haar? Zó herken en verwijder je het!

Oké, dus je moet zorgen dat je haarproducten met een pH 3,67 moet gebruiken ?

Ja. Voor je haar is dat het beste, máár je moet je huid niet vergeten. Die is blij met een pH tussen de 4,5 en 6,0. Als die lager of hoger is, dan is je huid vatbaarder voor bacteriën en infecties, en droogt het uit. Een goede zuurgraad helpt bij hoofdhuidproblemen, zoals roos. 

Maak je niet te druk als de pH van jouw product iets lager dan 4,5 is. De zuurgraad van je huid herstelt zich in de meeste gevallen snel, vanwege de talg die het aanmaakt.

Maar sla ook niet door: ga niet té zuur. Een pH van 2.0 is echt het maximum als je je haar niet wilt wegsmelten.

Waar kan je haarproducten kopen met de juiste pH-waarde?

Bij je kapper of bij een winkel die professionele merken verkoopt. Daar heb je de grootste kans een shampoo te vinden met een pH onder de 5,5.

Helaas hebben veel shampoos een te hoge pH. Colombiaanse onderzoekers checkten in 2017 de pH-waarde van 123 shampoos die wereldwijd verkrijgbaar waren. Wat bleek? 3 van de 4 shampoos hadden een pH hoger dan 5,5. 7 van de 10 shampoos die verkrijgbaar waren bij de kapper hadden wel de juiste zuurgraad.

Het is ontzettend lastig een shampoo te vinden met de juiste zuurgraad, omdat de pH-waarde zo goed als nooit op het product vermeld staat. Vandaar dat ik een lijst voor je heb gemaakt:

👉 Lijst van shampoos met een huidneutrale pH-waarde (onder 6,0) (opent in nieuw tabblad)

Maar als het zo belangrijk is, waarom staat het dan niet op de verpakking?

Omdat merken het te duur en te ingewikkeld vinden om een shampoo de juiste pH te geven. En omdat het niet interessant genoeg is om te verkopen. Pas toen iedereen begon te klagen over sulfaten, sprongen merken op de hype in en gingen ze massaal sulfaatvrije shampoos maken.

Hoe weet je dan of je shampoo de juiste pH-waarde heeft?

Ook al staat het niet vermeld op de verpakking of op de website, je kunt een merk vaak wel mailen om te vragen wat de pH-waarde is.

En anders kun je altijd zelf wetenschapper spelen, alleen moet je dan wel eerst het product kopen.

Wees gerust, zelf thuis de pH-waarde achterhalen is niet moeilijk: het enige dat je hoeft te doen is een lakmoespapiertje in een klodder shampoo steken. De kleur geeft aan hoe hoog de pH-waarde is. Vergeet het niet eerst te mengen met twee eetlepels water, want als je je haar wast doe je dat ook.

Ik hoor je nu alleen maar over shampoo. Maar wat als je ook conditioner gebruikt?

Dan ben je heel goed bezig. Die moet je ook zeker niet overslaan tijdens het douchen, want het voorkomt veel schade aan je haar. De meeste conditioners hebben daarnaast ook nog eens een pH-waarde die prima is.

Dus het maakt geen drol uit of je shampoo de juiste pH heeft, omdat je daarna toch conditioner gebruikt?

Nee, zo makkelijk kom je er helaas niet vanaf. Want in die paar minuten dat jij je haar wast met shampoo en voordat je de conditioner pakt, beschadig je je haar al. De hoge pH-waarde van shampoo zorgt ervoor dat je schubben omhoog gaan staan en door het inmasseren breken ze massaal af.

Daarnaast gebruiken de meeste van ons geen conditioner op hun hele haar, maar alleen op de lengte. De pH-waarde van het haar bij je hoofdhuid blijft dan te hoog.

Én: je gebruikt daarna nog steeds water. En ook dat heeft een te hoge zuurgraad. In het plaatje zie je dat het een pH van 7.0 heeft, maar in Nederland heeft kraanwater zelfs een pH-waarde van 8,5. Veel te hoog dus. Daarom is het goed dat je de zuurgraad van je haar ook regelmatig op peil brengt net voordat je de douche uitstapt.

En hoe doe ik dat?

Met een azijnspoeling. Azijn heeft een pH van 3.0. Dat is zuurder dan goed is, dus gebruik het niet puur. Meng het met water: 50 ml azijn met 50 ml water. Check de pH van je spoeling even met een lakmoespapiertje en voeg meer water toe indien nodig.

Oh, en doe jezelf een plezier: meng azijn niet met heet water. Of je moet het fijn vinden om dagenlang naar zure bommen te ruiken.

Gebruik appelazijn als je rood, bruin of zwart haar hebt. Je merkt dat je haar iets roder wordt na een tijd. Als je dat niks vindt, of als je blond haar hebt, gebruik dan witte wijnazijn. Die is zuurder, dus je moet het met meer water mengen.

Bah, azijn. Is er geen ander alternatief?

Ja, die is er: cuticle sealer. Dat doet hetzelfde en stinkt minder. Máár: het is wel duurder.

Ik ben zelf groot fan van appelazijn

Ik doe elke week een spoeling. Ik heb minder last van klitten én ik krijg vaak complimenten over hoe mijn haar glanst.

Haar na een appelazijnspoeling om de ph-waarde in balans te brengen
Mijn haar (foto met flits)

Leestip: Hoe laat je dof haar weer glanzen?

En deze producten gebruik ik zelf…

Ik was mijn haar bijna-dagelijks met de L’Anza Healing Remedy Scalp Cleanser (pH 5,5).

Om build up uit mijn haar te wassen gebruik ik de Joico K-pak Clarifying Shampoo (pH 4,5 – 5,5). Joico is één van de weinige merken die wel de pH-waarde vermeld op de fles.

En mijn favoriete conditioner is de Agave-variant van Maui Moisture, die aloe vera gel als hoofdingrediënt bevat (pH 4.0 – 5,5).

Lang verhaal kort

De pH-waarde gebruik je om aan te geven hoe zuur iets is. Hoe lager het cijfer hoe zuurder.

Je haar heeft het liefst een pH-waarde van 3,67. Dan gaan de schubben plat liggen. Je haar breekt minder snel, je krijgt minder klitten, je haar is beter gehydrateerd en het glanst meer.

Omdat je hoofdhuid liever een hogere zuurgraad heeft, is het beter om haarproducten met een pH tussen 4,5 en 5,5 te gebruiken.

Het vinden van een shampoo met een pH onder 5,5 is lastig, omdat het niet vermeld staat op de verpakking. Je hebt de beste kans op een product met de juiste zuurgraad als je kiest voor een professioneel kappersmerk.

Je kunt de pH-waarde van je haar herstellen met een appelazijnspoeling of cuticle sealer.

En nu?

Check de pH-waarde van je huidige shampoo. En voeg een azijnspoeling óf cuticle sealer aan je haarverzorgingsroutine toe.

Of zoek een nieuwe shampoo uit met de juiste pH: 👉 Lijst van shampoos met een huidneutrale pH-waarde (onder 6,0)

Of leer meer over hoe pH-waarde helpt…

Disclaimer: Dit artikel bevat affiliate links.

Delen = lief

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Heb je HAAR weer - Kayleigh - auteur

Haarverzorging tips voor vrouwen

Ik help je haarproblemen aan te pakken door haarverzorging tips met je te delen die volgens wetenschappers écht werken en die mij ook geholpen hebben mijn haar lang & gezond te laten groeien.

Kayleigh

Populaire posts
Sponsor

Bekijk ook eens

Nieuwste posts