haarverzorging tips

Hoe kan olie je uitgedroogde haar weer laten glanzen? (De ROO-Spoel-methode)

Sluit vocht in je haar met olie

Al die afkortingen! Je wordt er mee overspoeld in de haarwereld. Als je net denkt dat je het weet komt er weer zo’n acroniem voorbij en kom je tot allerlei gekke verzinsels terwijl je uitpuzzelt waar die letters nou voor staan.

Dit keer is het ROO, waar o waar zou het voor staan? Oké, ben heel benieuwd naar wat voor geks je ondertussen bedacht hebt. Klaar voor het echte antwoord? Hier komt ie:

ROO staat voor Rinse Out Oil of door sommigen ook Oil Rinse genoemd. Waar het op neer komt is eigenlijk simpelweg olie aanbrengen – wat ontzettend goed is voor je haar – en het er op een haarvriendelijke én – zeker niet onbelangrijk – makkelijke manier met conditioner er weer uitspoelen.

 

Waarom zou ik olie aanbrengen op mijn haar?

Waarom zou je het niet doen? Olie is ontzettend goed voor je haar. Het maakt en houdt je haar gezond, zorgt ervoor dat het soepel is, laat je haar meer glanzen, maakt het gladder (en dus minder klitten), beschermt je haar van allerlei evil forces van buitenaf, versterkt je haar van binnenuit, én waar het bij deze methode vooral omdraait: het sluit vocht in in je haar en draagt zo bij aan goed gehydrateerd haar. Wil je meer weten over de kracht van olie? Lees dan ook eens mijn artikel over wat kokosolie voor je haar kan betekenen.

Dus ROO is eigenlijk gewoon een simpele oliebeurt?

Ja.. en nee. Het is een oliebeurt, en het is simpel, maar er zit meer achter dan je denkt. Vertel mij eens, als je een oliebeurt doet, breng je het dan aan op nat of droog haar? Droog? Dan ben je niet zo goed bezig als je misschien denkt. Olie en water mixen namelijk niet en als je olie aanbrengt op je haar zorg je ervoor dat er bijna geen water in of uit je haar kan. En dat is prima, als je haar precies goed gehydrateerd is, maar als dat niet zo is dan voorkom je dat je dorstige haar het vocht waar het zo naar snakt op kan nemen. Daarom breng je de olie bij de ROO-methode altijd aan op nat haar, zodat je het vocht in het haar insluit en je dus bijdraagt aan een goede hydratatie.

Moet ik dan die hele fles olie erin mikken?

Nee, dat hoeft zeker niet en het zou ook zonde zijn van je olie, want teveel olie draagt niks extra’s bij en je maakt het jezelf alleen maar lastiger om het uitgespoeld te krijgen. Laat het een beetje van je haar afhangen, van wat je zelf fijn vindt en hoe goed je de olie uitgespoeld krijgt.

Maar de olie eruit spoelen? Hoe dan?!

Wellicht heb je wel eens een uitgebreide oliebeurt gedaan en kreeg je met geen mogelijkheid de olie uit je haar gewassen? Maar daar hoef je je met deze methode geen zorgen over te maken: conditioner to the rescue! Met conditioner krijg je de olie er haast altijd wel uit en anders gewoon meer conditioner erover heen mikken, het heeft mij nog nooit gefaald. 😛

Olie breng je het beste aan op nat haar

Hoe doe je de ROO-methode?

Je kunt op verschillende manieren ROO’en:

Na shampoo, voor conditioner

Je wast je haar met shampoo, brengt dan de olie aan op je natte haar, laat het een tijdje intrekken, mikt er dan een laag conditioner overheen, masseert het goed in, laat het geheel ook nog even intrekken en daarna spoel je alles eruit en vervolg je je stylingsroutine als normaal. Dit is de manier waarmee de methode eigenlijk ontstond.

Over de conditioner heen

Maar al snel begonnen mensen te variëren op de methode en daar was dan ook de geboorte van het idee om eerst je haar met shampoo te wassen, dan conditioner aan te brengen en over de conditioner heen te oliën. Dit laat je even zo intrekken en vervolgens spoel je het eruit. Hiermee zou je ervoor zorgen dat je haar nog beter gehydrateerd wordt. Door olie over de conditioner aan te brengen kan de conditioner zijn werk beter doen dan wanneer je het andersom doet, je sluit de conditioner als het ware ook in samen met het vocht.

Voor de shampoo

Dat zijn 2 opties die je dus hebt, maar er is er nóg een. Zoveel opties! Jeetje. Als je graag je haar en vooral je puntjes wilt beschermen tegen schade door het wassen met shampoo breng je de olie aan voordat je shampoo gebruikt. Vervolgens kun je verder gaan zoals je wilt.

Combineren

En hierna houd ik op hoor, ik beloof het, maar wat let je om bovenstaande opties gewoon te combineren? Je kan het dubbelop doen en olie aanbrengen voor de shampoo en erna gevolgd door conditioner, of je kan helemaal los gaan en het driedubbelop doen met olie voor de shampoo en na de shampoo voor de conditioner en nog eens na de conditioner, maar dan heb je waarschijnlijk wel genoeg olie aangebracht om een frituurpan mee te vullen, dus ik raad wel aan om de hoeveelheid olie wel van je haar af te laten hangen.

En vergeet niet: als je de douche uitstapt, breng dan een paar druppeltjes olie aan op je natte haar voor dat beetje extra.

Olie drijft op water, breng daarom olie altijd aan op nat haar om vocht in te sluiten
Olie en water mixen niet; de olie blijft op het water drijven. Om vocht in te sluiten breng je daarom het beste olie aan op nat haar.

Kan ik dit ook als uitgebreide kuur doen i.p.v. alleen even snel tijdens het douchen?

Wil je je haar helemaal een opkikker geven? Doe dan een uitgebreide oliebeurt op deze manier: Maak je haar eerst nat, breng lekker veel olie aan, je kan ook eerst nog conditioner of haarmasker aanbrengen voor de olie, en laat het dan een paar uur of een nachtje intrekken, voordat je het uitspoelt. Superzachte eindjes zijn haast gegarandeerd.

En wat nou als ik gewoon lekker olie op droog haar aanbreng?

Er valt ook zeker wat te zeggen voor olie op droog haar. Je haar helemaal doorweekt laten worden is eigenlijk helemaal niet zo goed. Het haar zwelt namelijk met al dat vocht op, waardoor de schubben onder enorme druk komen te staan en ook strekt het uit omdat er meer vocht tussen de keratine in komt te liggen en hierdoor wordt je haar zwak. Om te voorkomen dat je haar heel veel vocht opneemt kun je olie aanbrengen. Dit is bijv. erg handig als je gaat zwemmen (beschermt ook nog eens tegen zout en chloor). Vooral beschadigd haar kan hier baat bij hebben, omdat het geneigd is om nog meer water op te nemen dan gezond haar. Overigens zorg je er met de ROO-methode ook wel voor dat je haar teveel vocht en continue vocht opneemt tijdens het douchen.

Ook kunnen veel oliën intrekken in het haar, zoals kokosolie en jojoba-olie, dus ook als je het op droog haar aanbrengt heb je zeker wel voordelen van olie.

Toch zou ik, vooral als je droge punten hebt en pluizig haar, olie op nat haar aanbrengen als je van plan bent het niet gelijk uit te spoelen.

*

Ik bracht olie eigenlijk altijd aan op droog haar, maar ik ben inmiddels echt om. Ik ben nu de volgorde van conditioner en dan olie aan het uitproberen en de eerste resultaten zijn goed, mijn haar deed er langer over om te drogen (dus het is beter gehydrateerd), het voelt lekker zacht en de puntjes zien er niet zo borstelig uit. Beloofd dus veel goeds! Hopelijk werkt het voor jou ook.

Breng jij olie altijd aan op droog haar of nat haar?

Veel liefs,

Kayleigh

Delen:

Heb je HAAR weer - Kayleigh Schouten - over mij

Hi, mijn naam is Kayleigh

Ik ben een gediplomeerd schoonheidsspecialiste die je helpt je haarproblemen aan te pakken. Door haarverzorging tips met je te delen die volgens wetenschappers écht werken en die mij ook geholpen hebben mijn haar lang & gezond te laten groeien.

Ontdek mijn favoriete haarproducten

Populaire posts

Bekijk ook eens

Nieuwste posts