haarverzorging tips

Waarom is op satijn slapen beter voor je haar – en moet je je grof geweven kussensloop weggooien?

Satijnen Kussensloop: Mooier Haar Terwijl je Slaapt

Af en toe vraag ik me af wat ik doe als ik slaap. Zo gebeurt het regelmatig dat ik weer eens ondersteboven wakker word in mijn bed en mijn haar eruit ziet als iets waar vogels zelfs niet eens in zouden willen nestelen. Geen ‘slaapvriendelijk’ kapsel is bestand tegen mijn nachtelijk gewoel. Mijn versie van ‘Out of Bed Hair’ is dan ook lang niet zo sexy als die in reclames.

In ieder geval, dat was zo, totdat ik een satijnen dekbedovertrek aanschafte en mijn hoofd op een heerlijk satijnen kussen neerlegde. Wat een oase van luxe is dat zeg! En wat een verschil maakt het voor je haar! Hoewel ik nog niet durf te zeggen dat mijn ‘Out of Bed Hair’ nu sexy is, het is in ieder geval toonbaar.

Satijn…

In tegenstelling tot wat veel mensen denken – en 1 van die mensen was tot een uur geleden ik zelf – is satijn geen stof maar een weefsel. Door een speciale weeftechniek kunnen de garens veel dichter op elkaar geweven worden. En dat leidt tot een heerlijk glad luxueus materiaal, die een heleboel voordelen voor je haar met zich meebrengt.

Satijnen Dekbedovertrek
(Waarom alleen voor een kussen gaan als je ook heel satijnen dekbedovertrekset kan nemen!)

De voordelen van een satijnen kussensloop:

1. Minder pluis

In tegenstelling tot stoffen als polyester en katoen ontrekt satijn door de speciale manier waarop het geweven is geen vocht aan je haar. Het slurpt ook minder van je haarproducten of olie uit je haar op. Hierdoor blijft het beter gehydrateerd, en heb je minder last van pluis.

2. Minder gespleten punten

Je denkt misschien dat je lekker ligt op je kussen, maar eigenlijk is het gewoon schuurpapier in disguise. Terwijl jij ligt te woelen strijkt de stof van je kussen als het ware tegen je haren in. Hierbij worden de schubben (de bovenste laag van je haar) omhoog geduwd en breken sommigen zelfs af.

Door beschadiging en afbreken van de schubben komt het binnenste deel van je haar bloot te liggen. Je haar gaat ontrafelen en dat zorgt voor de befaamde gebroken en gespleten punten.

Satijn is veel zachter voor je haar, je haar glijdt eroverheen en de schubben blijven dan ook veel beter plat liggen.

3. Glanzend haar

Zoals we net hebben geleerd gaan de schubben omhoog staan doordat ze over de stof van je kussen heen schuren. Bij satijn glijdt je haar over het kussen heen en blijven de schubben mooi plat liggen. Open (of afwezige) schubben absorberen licht, dit maakt het dat je haar doffer is. Mooie gesloten schubben reflecteren aan de andere kant juist licht en dat maakt het dat je haar een stuk glanzender is. Kijk maar uit: Straks glanst je haar evenveel als het satijn als je ’s ochtends opstaat. 😉

4. Minder klitten

Opstaan is al moeilijk genoeg. Maar dan sta je ook nog eens voor de spiegel met de onmogelijke klus om een oerwoud van klitten weer tot een fatsoenlijk ogend bosje te maken. Gelukkig is dat dankzij satijn een veel minder grote klus.

Ook hier komen de schubben weer om de hoek kijken. Omhoogstaande schubben haken makkelijk in elkaar, wat tot klitten lijdt. Door op satijn te slapen ontstaan er ’s nachts veel minder klitten. En dat scheelt tijd, waardevolle tijd, wat het ineens gerechtvaardigd maakt om een half uur langer – uhm 5 minuten – in je bed te blijven liggen.

5. Beter behouden kapsels

Ik was wat sceptisch, maar het scheelt echt een hoop! Ik vlecht mijn haar in en zelfs zonder elastiekje heb ik de volgende dag nog gewoon een vlecht in mijn haar – hoewel, een halve vlecht dan. En doordat ik minder klitten heb kan ik zowaar ook eens genieten van vlechtkrullen, want ik hoef ze niet uit te kammen!

Ik durf het nog net niet aan om zo uit bed te stappen en de buitenwereld in te gaan met mijn vlecht, maar het scheelt niet veel.

6. Ook voordelen voor je huid

Satijn heeft niet alleen voordelen voor je haar, je helpt er ook je huid mee. Ook die blijft beter gehydrateerd en je hebt minder last van irritatie, omdat je huid niet over je kussen schuurt.

Katoen zuigt ook je crèmes op, maar met satijn heb je hier geen last van. Je nachtcrème kan dus beter zijn werk doen.

Als satijn nou ook nog eens kringen weg zou werken dan zou ik helemaal gelukkig zijn, maar misschien is dat net teveel gevraagd.

Satijnen kussensloop kopen

Overtuigd van de werking van satijn en wil je ook zo’n kussensloop aanschaffen? Je vindt mij ’s nachts heerlijk slapend onder een dekbedovertrek van het merk Nightlife. Die is onder andere verkrijgbaar via de site van Bol.com.

Slaap jij al op een satijnen kussensloop?

*Dit artikel bevat een affiliate link naar een product die ik zelf ook bezit. 

Delen:

Heb je HAAR weer - Kayleigh Schouten - over mij

Hi, mijn naam is Kayleigh

Ik ben een gediplomeerd schoonheidsspecialiste die je helpt je haarproblemen aan te pakken. Door haarverzorging tips met je te delen die volgens wetenschappers écht werken en die mij ook geholpen hebben mijn haar lang & gezond te laten groeien.

Ontdek mijn favoriete haarproducten

Populaire posts

Bekijk ook eens

Nieuwste posts