Waarom je een uur lang gespleten puntjes haartje voor haartje wilt knippen – en niet gewoon de kapper belt voor een knipbeurt van 5 minuten?

Search and Destroy - Scherpe Schaar

In plaats van een paar cm van je haar af te knippen knip je alleen het gespleten of gebroken puntje af. Jep, één voor één. Dat is Search and Destroy!

Bijhouden is de sleutel

Ain’t nobody got time for that! Ik zal bekennen, het kan best tijdrovend zijn. Maar wie zegt dat je alles in één keer moet doen? Dat is juist het fijne van S&D; in tegenstelling tot een grote knipbeurt kun je halverwege gewoon stoppen en besluiten volgende week verder te gaan. En als je het goed bijhoudt zal je merken dat je steeds minder hoeft te knippen en je soms al aan een paar minuten in de week of zelfs in de maand al genoeg hebt. Daarnaast, of je nou 1x in de 6 weken een uur bij de kapper zit of dat je elke week 10 minuten even een S&D-sessie doet. Alleen in het begin zul je er waarschijnlijk iets meer werk in moeten stoppen.

Hou het ook wel realistisch, dat er wat gespleten punten achterblijven is echt geen ramp, moet je maar kijken hoeveel haar we hebben, het is haast onmogelijk om echt alle gespleten punten en breukjes eruit te knippen.

Je rekent gelijk af met gespleten punten en breuken

Als je je haar lang wilt laten groeien (of als je niet zoveel geld hebt) kan het zijn dat je kampioen in het uitstellen van knipbeurten bent. Je wacht net zolang tot je niet meer anders kan. In die weken (of maanden) tussen knipbeurten in verzamel je meer en meer gespleten punten en breuken, die in de tussentijd verder omhoog kruipen. Met S&D kun je gelijk ingrijpen, je schaar ligt voor het pakken, dit komt de gezondheid van je haar enorm ten goede én je kunt je grote knipbeurt nog veel verder uitstellen of zelfs gewoon compleet afstellen, verlies je ook geen zichtbare lengte. 😛

Mijn haarpunten

Je pakt ook hoge breuken en gespleten punten mee

Nou kun je denken: maar een knipbeurt is toch veel effectiever? Hup! In één keer al die gespleten punten en breuken foetsie! Maar dat is niet zo. Gespleten punten en breuken kunnen namelijk door je hele haar verspreid zitten, ze hoeven niet alleen onderin je haar te zitten. Denk maar aan die breuken die je veroorzaakt door steeds een hoge paardenstaart op dezelfde plek te maken. Die pak je niet mee als je alleen 2cm van de onderkant afhaalt. Met S&D kun je ook die haren knippen die je dus met een gewone knipbeurt niet meepakt.

Nu is er wel iets voor een gewone knipbeurt te zeggen als je echt heel veel gespleten punten onderin je haar hebt, soms kun je het gewoon niet af met alleen S&D. Maar ik raad sowieso wel aan om naast een knipbeurt te S&D’en om toch ook die hoge schade mee te pakken.

Je knipt alleen wat nodig is

Als je kijkt hoeveel haar we wel niet hebben en hoe klein percentage daarvan gespleten is of gebroken dan is het gewoon zonde dat je met een knipbeurt over de gehele lengte het grote merendeel aan gezonde haren ook afknipt. Dat is net zoiets als honderden appels weggooien omdat er één rotte tussenzit. Je knipt een heleboel gezond haar en je verliest lengte, terwijl dat in veel gevallen nergens voor nodig is. Met S&D knip je alleen de haren die ook echt geknipt moeten worden en laat je de gezonde haren lekker met rust.

Haarlengte April 2015
Een lichte U-hemline

Je hoeft niet bang te zijn voor ongelijk haar

Je hoeft niet bang te zijn dat je haar enorm ongelijk wordt van S&D’en. Ons haar bestaat al uit haren van allerlei verschillende lengtes. Ze zijn niet allemaal tegelijk gaan groeien namelijk, dat is ook maar goed ook want anders zouden ze ook allemaal tegelijk uitvallen en zou je om de zoveel jaar kaal zijn. Dus een paar haren meer die korter zijn dan je langste haren vallen niet op, vooral niet als je nagaat hoeveel haar we wel niet hebben.

Het is wel zo dat na verloop van tijd, of je nou S&D’t of niet, je ‘hemline’ minder mooi wordt, je haar aan de onderkant uitdunt, en je kapsel vorm verliest, dan kan het fijn zijn om het even op te frissen met een kleine knipbeurt over de volledige breedte. Vaak voldoet een paar mm al om weer een mooie rechte lijn, u-vorm of v-vorm te creeëren. (of je kan natuurlijk voor fairytale ends gaan en het zo laten). Met Feye’s Methode kun je heel makkelijk zelf je haar in een mooie vorm knippen.

Hoe doe je ‘Search and Destroy’?

Hoe je het doet, hoe vaak je het doet en hoe lang je het per keer doet is eigenlijk helemaal aan jou. Er zijn maar een paar punten (pun intended) waar je echt op moet letten:

  • Zorg voor een scherpe schaar
  • Knip de haren altijd recht(!) af
  • Zorg ervoor dat je goed licht hebt
  • Sla niet door. je hoeft echt niet elke breuk of gespleten haar eruit te knippen, alles wat je knipt is meegenomen. Het moet wel realistisch blijven. Soms is een knipbeurt van 2 cm gewoon makkelijker als je onderin heel veel gespleten punten hebt.

~

Doe jij al aan S&D?  

Ik haal er af en toe nog wel eens wat cm’s af als ik mijn hemline even op wil frissen of in één keer snel van veel gespleten punten af wil zijn. Dat laatste gebeurt vooral als ik stout ben geweest en een tijd niet ge-S&D’t heb of iets met mijn haar gedaan heb wat ik beter niet had kunnen doen . Maar ik merk dat zolang ik regelmatig S&D (en niks stoms doe) én olie gebruik ik de gespleten punten echt tot zo’n minimum kan brengen dat een knipbeurt eigenlijk bijna niet nodig is, maar het duurt altijd wel even. 

Liefs, Kayleigh

p.s.: Ik ga maar eens even S&D’en onder het genot van Metallica’s Seek and Destroy. Kom je helemaal mee in de mood om al die vervelende gespleten punten eens even te ‘vernietigen’!

Delen:

Heb je HAAR weer - Kayleigh Schouten - over mij

Hi, mijn naam is Kayleigh

Ik ben een gediplomeerd schoonheidsspecialiste die je helpt je haarproblemen aan te pakken. Door haarverzorging tips met je te delen die volgens wetenschappers écht werken en die mij ook geholpen hebben mijn haar lang & gezond te laten groeien.

Ontdek mijn favoriete haarproducten

Populaire posts

Bekijk ook eens

Nieuwste posts