haarverzorging tips

Hoe voorkom je statisch haar in de winter – zodat het niet meer alle kanten opvliegt?

Haren die knetteren, wegvliegen en je af en toe zelfs een schok geven. Veel mensen hebben er last van in de herfst en winter: statisch haar. Maar waarom ontstaat statisch haar nou altijd in de koudere maanden, en wat kun je doen om het tegen te gaan?

Statisch haar tegengaan: Hoe voorkom je statisch haar in de winter, zodat het niet meer alle kanten opvliegt?

Hoe ontstaat statisch haar?

Je haar staat onder stroom! Of nou ja, zo zou je het een beetje kunnen zien wanneer je statisch haar hebt. Statisch haar heeft namelijk te maken met elektriciteit: je haar is negatief geladen.

Maar hoe komt dat? Dat zit zo: als je twee verschillende materialen langs elkaar wrijft, wisselen ze negatief geladen deeltjes met elkaar uit. Die deeltjes noem je elektronen. Het ene materiaal krijgt de elektronen, zodat die negatief geladen is. De ander verliest juist elektronen, zodat die positief geladen is.

Dus als jij je haar borstelt krijgt het meer elektronen, terwijl je borstel juist elektronen verliest. Je haar is dan dus negatief geladen.

Maar normaal gesproken verdwijnt die lading vanzelf. Alleen dan moet je haar wel genoeg vocht bevatten én de luchtvochtigheid moet hoog zijn (tussen 45 – 55%). In de winter is het koud buiten, de verwarming staat vaak aan. Dan wordt de lucht enorm droog en ook je haar droogt uit. De elektronen blijven vervolgens op een hoopje bij elkaar zitten in je haar.

En wat er dan gebeurt zie je ook als je twee magneten naar elkaar toe brengt: ze stoten elkaar af. Je haren vliegen alle kanten op.

10 tips om statisch haar te voorkomen

Koop een luchtbevochtiger

Statische elektriciteit wordt grotendeels veroorzaakt door de droge lucht in huis die ontstaat door de verwarming. Statisch haar kun je dan ook voorkomen door de luchtvochtigheid in huis omhoog te krikken.

De luchtvochtigheid kun je verbeteren door simpelweg de verwarming minder vaak of hoog aan te zetten. – Maar even eerlijk, wie gaat dat doen als het koud is? – Een goede oplossing is in dit geval het aanschaffen van een luchtbevochtiger of humidifier.

De aanbevolen luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 45 – 55%. Dit helpt niet alleen tegen statisch haar, maar ook tegen uitdroging van je haar, huid en is ook nog eens goed voor je luchtwegen!

Leestip: 10 tips en trucs voor haarverzorging tijdens herfst en winter

Gebruik droogtrommeldoekjes

Kun jij je haar niet borstelen zonder dat het alle kanten opvliegt? Haal dan eens een droogtrommeldoekje over je borstel of over je haar. Deze doekjes bevatten wasverzachter, wat helpt negatieve elektriciteit op te heffen.

Wat heel fijn is, is dat de doekjes ook nog eens heerlijk reuken en makkelijk mee te nemen zijn voor onderweg!

Doe een appelazijn- of citroenspoeling

Door je haar te spoelen met iets zuur, verbeter je de zuurgraad van je haar. Bij een te hoge zuurgraad wordt je haar meer basisch en raakt het negatief geladen met elektronen.

Door een spoeling te doen van water met een beetje appelazijn, witte wijnazijn of citroenzuur breng je de zuurgraad van je haar omlaag en maak je je haar zuurder. Dit helpt je haar vocht beter vast te houden en vermindert de negatieve elektriciteit die zich in je haar heeft opgehoopt.

Leestip: Hoe een verkeerde pH-waarde je haar kan verpesten

Gebruik Cuticle Sealer

Als je liever geen azijn gebruikt of zelf zure haarspoelingen wilt maken, dan is een cuticle sealer een goede oplossing. Dit is een haarproduct dat je gebruikt na het wassen van je haar.

Het verbetert de zuurgraad en helpt je haarschubben (buitenste laag van je haar) plat te leggen zodat je haar beter vocht vasthoudt. Hierdoor helpt het ophoping van negatieve elektriciteit in je haar te voorkomen. Geen geknetter dus!

Kam of borstel met hout of hoorn

Heb jij veel last van wegvliegende haren tijdens het borstelen? Grote kans dat jij gebruikmaakt van een plastic of metalen borstel. Plastic en metaal zijn erg gevoelig voor negatieve elektriciteit.

Het is daarom ook beter om voor borstels of kammen te gaan van materialen die niet zo makkelijk elektriciteit geleiden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een houten of hoornen wijdgetande kam of een borstel gemaakt van echt haar.

Leestip: De 5 beste borstels en kammen voor je haar

Schaf een Ion-borstel aan

Heb je ook met een houten of hoornen kam nog veel last van statische elektriciteit bij het kammen van je haar? Dan is een ionborstel voor jou misschien wel een goede oplossing.

Een ionborstel is een speciale anti-statische borstel die ionen afgeeft aan je haar. Ionen zijn positief geladen deeltjes en heffen dus de negatieve elektriciteit in je haar op.

Gebruik conditioner (met siliconen)

Droog haar speelt een grote rol in waarom je last hebt van statisch haar in de herfst en winter. Door de verwarming droogt niet alleen de lucht uit, maar ook je haar verliest vocht. Door conditioner te gebruiken, help je je haar gehydrateerd te houden.

Gebruik jij conditioner met siliconen? Sommige siliconensoorten (hydrolyzed aminoacids) bevatten positief geladen moleculen. Door deze te gebruiken, ontstaat er weer een normale elektrische balans in je haar.

 Leestip: 10 redenen waarom siliconen zo slecht nog niet zijn voor je haar

Breng olie aan op je haar

Olie geleidt geen of bijna geen elektriciteit. Door olie op je haar te gebruiken heb je dus minder kans op statische elektriciteit. Daarnaast is er ook minder sprake van wrijving, doordat een borstel makkelijker door geoliede haar glijdt. Tot slot helpt olie ook vocht vast te houden en goed gehydrateerd haar wordt (bijna) niet statisch. Een goede tip is dan ook om olie aan te brengen op nat haar voor optimale hydratatie.

Jojoba-olie, arganolie en olijfolie zijn goede oliën om in de herfst en winter te gebruiken, omdat deze niet stollen als het wat kouder wordt.

Hydrateer met Aloe Vera gel

Aloe vera gel is niet voor niets een geliefd product onder Curly Girls. De gel heeft veel goede eigenschappen, waaronder een sterke hydraterende werking. Aloe Vera bevat namelijk veel vocht en is daarnaast ook vochtregulerend, doordat het vocht in het haar insluit en vocht aantrekt.

De best hydraterende werking krijg je door Aloe Vera gel op nat haar aan te brengen.

Vermijd synthetische stoffen en wol

Laat die geliefde door je oma gebreide wintertrui maar lekker in de kast liggen. Stoffen als wol slurpen namelijk het vocht uit je haar, zorgen voor wrijving en veroorzaken vaak ook nog eens klitten.

Daarnaast kun synthetische stoffen zoals polyester en viscose ook beter vermijden. Deze stoffen geleiden elektriciteit en trekken daardoor al snel negatieve geladen deeltjes aan.

Maar wat kun je dan nog wel dragen? Goede vraag! Ga liever voor stoffen als satijn, zijde, cashmère en katoen. Mijn favoriete sjaals in de winter zijn pashmina sjaals, deze zijn gemaakt van cashmère en zijn heerlijk warm!

Wat als de tips niet werken?

Je hebt alles geprobeerd en toch blijft je haar statisch? Dan is de kans groot dat jouw haar beschadigd is. Dan heeft het moeite om voldoende vocht vast te houden. Hoe je dat kunt aanpakken? In de blogpost ‘Hoe kun je beschadigd haar herstellen?‘ vertel ik je er meer over.


10 simpele tips en trucs om statisch haar in herfst en winter te voorkomen

Bewaar op Pinterest

Vond je dit een interessant artikel en wil je hem later nog eens terug lezen? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Heb je HAAR weer ook op Pinterest.

Dit artikel bevat affiliate links naar verschillende webshops. Klik je op een link en bestel je vervolgens iets bij de webshop? Dan ontvang ik een klein bedrag, waarvoor ik je enorm dankbaar bent. Het kost jou niets extra’s en maakt het voor mij mogelijk mijn blog online te houden.

Bewaren

Bewaren

Delen:

Heb je HAAR weer - Kayleigh Schouten - over mij

Hi, mijn naam is Kayleigh

Ik ben een gediplomeerd schoonheidsspecialiste die je helpt je haarproblemen aan te pakken. Door haarverzorging tips met je te delen die volgens wetenschappers écht werken en die mij ook geholpen hebben mijn haar lang & gezond te laten groeien.

Ontdek mijn favoriete haarproducten

Populaire posts

Bekijk ook eens

Nieuwste posts