haarverzorging tips

Terminale haarlengte: ‘Groeit je haar echt niet langer dan dat?’

Terminale Haarlengte
(Hoeveel cm zal er maximaal nog bij groeien?)

Hoe lang kan jouw haar worden denk je? Een meter? 3 meter? Of misschien nog geen halve meter?

Ik heb me ooit laten vertellen dat mijn terminale haarlengte hooguit tot aan mijn taille is, dat zou betekenen dat het maximaal maar 85 cm zou kunnen worden. Ik wilde het niet geloven, maar ik geloofde het ook echt niet. En ik ben er nog steeds van overtuigd dat mijn haar wel langer dan dat kan groeien.

Het punt is echter dat ik aan de andere kant wel weet dat haar zeker wel een maximale lengte heeft. Zo groeit je beenhaar – godzijdank – niet veel langer dan 2 cm. En alle andere haren op je lichaam stoppen ook met groeien op een bepaalde lengte. Dus dit moet dan ook wel gelden voor je hoofdhaar toch? Maar hoe zit dat nou precies dan?

 

Groeifases

Je haar maakt 3 fases door. De anagene fase, wat de groeifase is. 90% van je hoofdhaar zit in die fase. De volgende fase is de katagene fase. Dat is de overgangsfase, waarbij je haar de actieve fase beëindigt en zich klaar maakt voor de volgende fase. Nog minder dan 1% van je haar bevindt zich in deze fase. En de laatste fase is de telogene fase, oftewel de rustfase waarin je haar loskomt en uitvalt. Zo’n 10% van je haar bevindt zich in deze fase. En dat is maar goed ook, want als al ons hoofdhaar allemaal tegelijk in die laatste fase zou zitten dan zouden we eens in de zoveel tijd helemaal kaal zijn.

Groeitijd

Elke fase heeft zijn eigen tijdsduur. De katagene fase duurt zo’n 14 dagen en de telogene fase zou zo’n 100 dagen duren. Maar waar het om gaat bij de maximale lengte van je haar is hoe lang de anagene fase, waarin je haar daadwerkelijk groeit, duurt. Afhankelijk van je genen en andere factoren als gezondheid en omgeving zouden deze volgens wetenschappers zo’n 2 tot 6 jaar moeten duren.

De terminale lengte berekend

Zoals we ook weten groeit haar gemiddeld 1,25 cm per maand, bij de één gaat het wat sneller dan bij de andere, wat neerkomt op 15 cm per jaar. Dat zou betekenen dat bij sommigen van ons het haar niet eens langer dan 30cm (2×15) zou kunnen worden. En als je geluk hebt 90 cm (6×15). Of je haar moet heel snel groeien, dan haal je misschien de 150 cm wel.

Is lang haar de uitzondering?

Maar neem nou de Chinese Jiang Aixiu. In 2011 had zij haar dat wel 3,60m lang was! En dan had zij niet eens het langste haar ter wereld, want het langste haar ter wereld is zelfs langer dan 5 meter. Zij vertelde aan een interviewer dat haar haar vrij snel groeide, zo’n 7,8 inches – dat is bijna 20cm – in een jaar. Als je dan een rekensommetje doet – 360/20 – blijkt dat haar haar dus al 18 – ja echt 18 – jaar in de anagene fase moet zitten.

En al was zij nou 1 van de weinige mensen, maar er zijn ontelbaar veel mensen op deze wereld met haar dat langer is dan een meter. Het is dat wij in een maatschappij leven waarin kort haar de norm is – hoewel je daar bij onze hedendaagse tieners wel verandering in ziet -, maar in veel Aziatische landen is lang haar heel normaal. En neem ook eens een kijkje op het internationale (Westerse) haarforum the Long Hair Community hoe lang haar het merendeel van de mensen daar heeft. Hele normale alledaagse dames en af en toe ook heren die bewust hun haar laten groeien en waarvan velen toch een aardige lengte hebben weten te bereiken.

Mijn haarlengte

Haar 30 September 2015
Mijn haarlengte op 30 sept. 2015: 65,5cm

Als ik naar mezelf kijk dan heb ik in de laatste 6 jaar echt heel veel geknipt. Ik durf zelfs te zeggen dat het gemiddeld 10 cm in een jaar is geweest en er zijn jaren geweest dat er meer af is gegaan dan dat er gegroeid is. Toch is mijn haar nu 75,5 cm en op zijn langst is het 78 cm geweest. Dat zou met maar 6 jaar groei niet mogelijk moeten zijn. Want als ik al die tijd minder had hoeven knippen of helemaal niet, dan had het nu allang op de grond gelegen.

Terminale lengte, tijdelijke groeistop of slijtage?

Toch denken vele van ons dat we onze terminale haarlengte bereikt hebben als het niet meer verder wil groeien. Hebben we niet allemaal van die momenten waarop het voelt alsof ons haar gewoon geen mm meer groeit? – Dat is overigens heel normaal, ik heb wel vaker maanden dat mijn haar gewoon niet groeit. En dan opeens maanden waarin het 2,5 cm groeit. – Of dat je je haar lang wil laten groeien maar elke keer vast komt te zitten op dezelfde lengte? Vaak is dat niet omdat je haar stopt met groeien, maar omdat je haar vanaf onderaf afbreekt.

En als je krullend haar hebt lijkt het alsof je veel eerder je terminale lengte bereikt dan anderen, maar dat is vaak omdat je je werkelijke lengte pas ziet als je je haar uitrekt. Geef de moed dus niet op, het is mogelijk je haar langer te laten groeien.

Terminale lengte: echt of niet? Wat ik denk…

Geloof ik dan helemaal niet in terminale lengte? Dat zeker wel. Wat ik alleen denk is dat wetenschappers meer onderzoek moeten doen naar dit fenomeen. Ik zou graag een wetenschappelijk onderzoek willen zien naar de duur van de groeifases bij mensen met lang haar. Voor nu ga ik lekker voorbij aan de wetenschap en ga ik op mijn eigen verstand en gevoel af. Haar kan lang groeien, heel lang en ik was dan ook zeker niet van plan om me door het idee van terminale lengte te ontmoedigen het tot op mijn heupen te laten groeien. I’m gonna proof them wrong!

Denk je dat je als je zou willen je je haar tot de vloer kan laten groeien?

Liefs, Kayleigh

Delen:

Heb je HAAR weer - Kayleigh Schouten - over mij

Hi, mijn naam is Kayleigh

Ik ben een gediplomeerd schoonheidsspecialiste die je helpt je haarproblemen aan te pakken. Door haarverzorging tips met je te delen die volgens wetenschappers écht werken en die mij ook geholpen hebben mijn haar lang & gezond te laten groeien.

Ontdek mijn favoriete haarproducten

Populaire posts

Bekijk ook eens

Nieuwste posts