haarverzorging tips

Werkt The Curly Girl Method ook op steil haar? – Ik probeerde het uit

 Het Curly Girl Handboek

Ik wil niet zeuren hoor, maar ik voel me toch een klein beetje buiten gesloten. *zit eenzaam in een hoekje*. Ik lees en hoor van alles over de Curly Girl Methode, hoe geweldig deze wel niet is en daar zit ik dan met mijn steile haar. Ik wil ook meedoen! En weet je wat… waarom eigenlijk niet? Waarom zou de Curly Girl Methode alleen werken voor slag of krullen? Dus koppig als ik ben heb ik de Curly Girl Methode gewoon lekker op mijn eigen haar uitgeprobeerd. Dit is het resultaat!

Curly Girl Methode

Maar eerst… voor iedereen die zich achter de oren krabt als ik zeg Curly Girl Methode… De CGM is een haarverzorgingsmethode speciaal voor krullend, kroezend haar of haar met slag en is bedacht door kapster én krullenbol Lorraine Massey. Zij beschreef deze methode in haar boek ‘Curly Girl: The Handbook’. Helaas nog niet in het Nederlands verkrijgbaar, maar de Engelse variant is wel gewoon in Nederland verkrijgbaar. Je koopt hem hier bij Bol.com.

Overigens staat er nog veel meer hele handige en interessante informatie in het boek, dus als je krullen of slag hebt zou ik zeker aanraden om het boek eens te lezen.

Haarproducten zonder sulfaten, siliconen, parabenen en uitdrogende alcoholen

De Curly Girl Method raadt aan om geen haarproducten met sulfaten, siliconen, parabenen en uitdrogende alcoholen te gebruiken om je krullen te verzorgen. Deze ingrediënten zijn namelijk o.a. te sterk reinigend voor krullen, drogen je haar uit en kunnen leiden tot vervelende build-up in je haar.

Omdat shampoo sowieso vaak leidt tot droog haar, schade en pluis, raadt bedenkster van de Curly Girl Method Loraine Messey aan om je haar te wassen met een zogenaamde reinigende conditioner, ook wel cleansing conditioner of CO-wash genoemd.

Tip: Lijst met Curly Girl Method conditioners

De 3 stappen:

Er zijn heel veel verschillende soorten krullen, met verschillende soorten wensen. De CGM is dan ook niet helemaal hetzelfde voor elk krultype, maar dat zit hem vooral in de details. De 3 stappen zijn wel redelijk algemeen toe te passen: Wassen, Conditioner en Styling.

Stap 1: Wassen

– Een kommetje maken

Stap onder de douche en zorg dat het water je haar niet uitrekt. Je kunt een kommetje vormen met je handen, je haar erin laten rusten en het dan richting je hoofdhuid (tegen je nek) brengen.

Je kunt je haar ook in een haarnetje doen, dit laat het water door en je kan er alsnog goed bij om je haar te wassen.

– Shampoo of conditioner aanbrengen

Breng een beetje shampoo of conditioner – als je met conditioner wast ga dan voor een reinigende conditioner (ookwel co-wash genoemd) – aan op je vingertoppen van één hand, de andere hand ondersteunt je haar als je geen haarnetje gebruikt.

– Shampoo of conditioner inmasseren

Masseer de shampoo of conditioner met ronddraaiende bewegingen in op je hoofdhuid. Begin bij je slapen, vervolg je weg naar boven richting je kruin en als laatst ga je naar beneden richting je nek.

– Uitspoelen

Laat het water door je haar stromen. Het vuil, dode huidcellen en talg wat je hebt losgemaakt met het masseren en met de shampoo spoelt nu weg. Hou je haar in het kommetje wat je gevormd hebt met je hand en knijp naar boven totdat je een soort piepend geluid hoort.

Stap 2: Conditioner

– Conditioner aanbrengen

Neem een gepaste hoeveelheid verzorgende conditioner in je handpalm en breng het aan vanaf het middendeel (vanaf je oren) van je haar tot de puntjes. Of als je dit fijner vind over je gehele haar.

– Extra conditioner in de nek aanbrengen

Breng een klein beetje extra conditioner aan op het haar in je nek. Dit stukje haar is vaak dunner, breekbaarder en is gevoelig voor klitten en knopen. Het kan wel wat extra liefde gebruiken.

– Kammen met je vingers

Kam met je vingers door je haar om het te ontdoen van klitten en losse haren. Begin altijd bij de puntjes en kam je haar van onderen (je steekt dus je vingers van onderaf door je haar naar boven).

– Uitspoelen

Neem een beetje afstand van de douchekop. Maak een kommetje van je 2 handen en houdt deze onder het water. Plons het water over je haar, doe dit een paar keer. Hiermee zorg je dat je niet teveel van de conditioner uit de buitenste laag van je haar wast. De buitenste laag is vaak het meest droog. Dit kan helpen pluis te verminderen.

Je kunt natuurlijk ook de conditioner compleet uit je haar spoelen. Laat dit afhangen van de behoeften van je haar. Is het goed gehydrateerd, snel vet of erg fijn dan kan het beter zijn om de conditioner wat meer uit je haar te spoelen. Als je het uitgebreider uit wilt spoelen laat dan de douchestraal over je haar heen vallen, je hoeft je handen niet te gebruiken. Je kunt je handen wel gebruiken om je haar in een kommetje te houden, zodat de straal je krullen niet uitrekt.

Curly Girl Methode - Styling SlagStap 3: Styling

– Overtollige water verwijderen

Stap de douche uit en buig je hoofd. Neem een microvezel handdoek, papieren handdoek of een oude katoenen T-shirt en pak losjes je haar beet. Breng het haar richting je hoofdhuid en knijp heel voorzichtig om het overtollige water uit je haar te verwijderen en je krultextuur te stimuleren. Dit noem je scrunchen. Herhaal dit net zolang totdat je je gehele haar hebt gedaan.

Als je vollere krullen wilt kun je dit doen totdat je haar niet langer druipt. Als je iets meer gewicht aan je krullen wilt meegeven laat er dan wat water inzitten.

– Gel aanbrengen

Met je hoofd nog steeds naar voren gebogen laat je je krullen los hangen. Doe een gepaste hoeveelheid gel op je handpalm en verdeel het over je twee handen. Pak het haar nu van onder beet en breng het richting je hoofdhuid, terwijl je voorzichtig knijpt. – Daar is het scrunchen weer –  Als je boven bent laat je los. Doe dit voor je gehele haar, zodat je alle krullen meepakt.

– Even schudden

Breng je hoofd nu rustig weer omhoog. Kijk naar het plafond en schud even met je haar. Zo valt het haar terug in zijn natuurlijke houding.

Als je wilt kun je wat extra gel over de bovenlaag van je haar strijken.

– (Laten) drogen

Vervolgens kun je ervoor kiezen je krullen vast te klippen en ze zo te laten drogen aan de lucht. Je kunt ze ook gewoon los aan de lucht laten drogen.

Als je weinig tijd hebt kun je een diffuser gebruiken, zet je föhn dan wel op de koude stand. Ga bij het gebruiken van een diffuser op de grond liggen en spreid je haar boven je hoofd uit. Fohn dan vervolgens. Dit zorgt ervoor dat zwaartekracht geen grip heeft op je haar tijdens het föhnen.

– Gel hard laten worden (en scrunchen)

De gel die je in je haar hebt aangebracht zal hard worden. Dit is een belangrijk onderdeel van het proces, en daarom is het zo belangrijk om je haar niet aan te raken als het droogt.

Je kunt je haar zo laten, maar je kunt de gellaag ook open breken. Dit doe je door je hoofd naar voren of naar de zijkant te buigen en je haar te scrunchen. Als het regent is het fijn om de gellaag heel te laten, dan voorkom je pluis.

Curly Girl Methode - Voor en Na

Het resultaat

En dan het moment waar we allemaal op hebben gewacht. *tromgeroffel* Heb ik wel of geen krullen na het doen van deze methode?

Ik was best verrast, ik heb aardig wat extra slag in mijn haar kunnen krijgen. Maar je wilt niet weten hoe vies het aanvoelde. En hoeveel moeite het kostte: ik ben wel een uur bezig geweest. Dat terwijl ik normaal in 5 minuten klaar ben. Na meerdere malen proberen kreeg ik ook niet meer hetzelfde resultaat als de eerste keer. Ik zag zelfs veel meer gespleten punten.

Als ik iets van deze methode heb geleerd is dat je met je haartextuur mee moet werken. Heb je steil haar, werk dan niet tegen je haar in, zeker niet als het nat is. Zelf ben ik mijn haar door deze methode anders gaan drogen. Niet het aangerade scrunchen, en ook niet het oude vertrouwde naar beneden deppen wat ik altijd deed. Ik schud het nu goed los vanaf de haaraanzet en laat een T-shirt losjes om mijn haar heen hangen  totdat het ergste water uit mijn haar is verdwenen.

Ben jij een Curly of een Straighty?

Curly Girl Methode - Hoe ik mijn steile haar veranderde in slag

Delen:

Heb je HAAR weer - Kayleigh Schouten - over mij

Hi, mijn naam is Kayleigh

Ik ben een gediplomeerd schoonheidsspecialiste die je helpt je haarproblemen aan te pakken. Door haarverzorging tips met je te delen die volgens wetenschappers écht werken en die mij ook geholpen hebben mijn haar lang & gezond te laten groeien.

Ontdek mijn favoriete haarproducten

Populaire posts

Bekijk ook eens

Nieuwste posts