7 dingen die ik deed om mijn haar lang te laten groeien

Je wilt je graag je haar lang laten groeien, maar het blijft maar afbreken aan de onderkant. Als je niet elke 6 weken knipt, dan ziet het er niet uit.

Klinkt dat herkenbaar? Het was waar ik 9 jaar geleden stond. Als klein meisje wilde ik al graag lang haar, maar er werd altijd tegen me gezegd: het is veel te fijn, het breekt te snel.

In 2012 ging ik er toch voor. Maar ik wist dat ik dan wel wat moest veranderen aan mijn haarverzorging. Alleen wat precies? Dat kostte me jaren om uit te zoeken. Maar het is me gelukt: het komt nu tot op mijn heupen.

En als ik nu terug in de tijd kon gaan, dan zouden dit de tips zijn die ik mezelf zou geven om mijn haar nóg sneller lang te laten groeien.

Wil je graag je haar lang laten groeien? Ik deel met je welke 7 dingen ik heb gedaan om mijn haar van schouder tot heup te laten groeien.

7 tips voor het lang laten groeien van je haar

1. Ik stopte met het verven van mijn haar

10 jaar lang verfde ik elke zes weken mijn haar. En dat was te zien.

Niet alleen omdat ik het ene moment paars haar had en dan opeens weer blond was. Maar je kon ook de gespleten punten al van een afstand zien. Letterlijk.

Toen ik mijn haar besloot lang te groeien wist ik: ik moet stoppen met verven, anders blijft mijn haar afbreken.

Ik verfde nog één laatste keer mijn haar, zodat de uitgroei niet te veel zichtbaar was. En nu ik weer volledig mijn natuurlijke haarkleur heb wil ik nooit meer terug. En nee, ook niet als ik grijs word.

2. Ik knipte meer dan 10 cm van mijn haar af

Hoewel reclames ons anders willen doen geloven: beschadigd haar kun je niet repareren. De producten die je gebruikt zijn als het vullen van gaten in de weg met klei: het is maar een tijdelijke oplossing. Als je gespleten punten hebt zit er maar één ding op, en dat is knippen.

Maar ik had daar zelf nog wel een duwtje in de goede richting voor nodig, of zeg maar een flinke schop.

Ik liet mijn haar nog één laatste keer door een kapper verven, zo dicht mogelijk bij mijn natuurlijke haarkleur. Maar niet alleen maakte ze me blond (ik heb goudbruin haar), het ging compleet mis: mijn punten waren groen. En de enige oplossing was om er 11,5 cm af te knippen.

Uiteindelijk was het alleen maar goed: ik knipte in één klap het zwaar beschadigde deel van mijn haar af. Zo kon ik met een schone lei beginnen.

3. Ik ging olie op mijn puntjes gebruiken

Mijn haar is zo snel vet dat je er een ei in zou kunnen bakken. Dus toen ik 9 jaar terug in een boek las dat je dat kunt tegengaan door je haar in te smeren met jojoba-olie probeerde ik het uit.

Met succes: alleen niet het succes dat ik verwachtte. Mijn haar werd helemaal niet minder snel vet, maar mijn punten: die waren nog nooit zo zacht geweest.

Ik breng daarom nu al jaren elke dag een paar druppels jojobaolie op mijn puntjes aan. En na een paar weken gebruik was het verschil al enorm: ik had véél minder gespleten punten.

4. Ik draag mijn haar vaker in een knot

Ik zal toegeven: ik vind het heerlijk om mijn haar los te dragen. Dat gevoel van lange haren op je rug vind ik geweldig.

Maar als je je haar los draagt slijt het veel sneller. Ik draag daarom mijn haar bijna altijd in een knot of in een vlecht.

En het losse haar? Dat bewaar ik voor speciale momenten. En dat heeft een leuk voordeel: dan is het wauw-effect veel groter.

5. Ik doe niet langer shampoo op mijn puntjes

Ik heb vet haar, maar droge puntjes. Toch waste ik om de dag mijn hele haar met shampoo. Dat moet toch anders kunnen, dacht ik bij mezelf.

Ik experimenteerde: wat gebeurt er als ik alleen nog shampoo op het haar tot mijn nek aan breng en niet langer op mijn puntjes? Het antwoord: dan krijg je veel gezondere punten.

Ook interessant: Hoe vaak moet je je haar wassen – zonder dat je het beschadigt?

6. Ik maak mijn lengte minder vaak nat

Dit is iets dat ik nog niet zo lang doe. Ik breng al jaren geen shampoo meer aan op het haar vanaf mijn nek. Maar hoe langer mijn haar werd, hoe meer ik weer last begon te krijgen van gespleten punten. Daarom ben ik sinds begin dit jaar een stap verder gegaan: ik maak mijn lengte ook niet elke wasbeurt meer nat.

Elke keer dat je haar nat wordt zwelt het op. Dan komt er enorme druk op te staan: je haar raakt beschadigt. Hoe minder vaak je je haar nat maakt, hoe beter dus.

Maar hoe doe je dat precies met wassen, vraag je je af? Ik doe het zo: Ik maak een lage paardenstaart. Vervolgens houd ik mijn hoofd onder de kraan, maar zorg ik ervoor dat alleen het haar boven het elastiekje nat wordt.

7. Ik kocht een Tangle Teezer om mijn haar te borstelen

Ik moest in het begin niks hebben van dat rare plastic ding. Het had geen handvat en het maakte een naar geluid als ik mijn haar ermee borstelde.

Nu 10 jaar later kan ik niet meer zonder. De Tangle Teezer glijdt in tegenstelling tot andere borstels door mijn haar, waardoor ik veel minder kracht hoef te zetten om klitten te verwijderen.

Én omdat de Teezer geen bolletjes heeft op zijn tanden, blijft er ook geen haar in de borstel vast zitten.

Maar ik ben er nog niet

Ik wil mijn haar graag tot mijn stuitje laten groeien. Dat is nog 10 centimeter. Máár ik heb erg fijn haar dat snel breekt. Het kostte me dus al veel moeite om het tot mijn heupen te groeien.

En ik had ook gehoopt dat mijn haar door de jaren heen niet alleen langer, maar ook voller zou groeien. Maar ik merk dat ik steeds meer van mijn hoofdhuid begin te zien.

Ik ben me daarom gaan verdiepen in haargroei en in haaruitval. En ik realiseerde me dat ik er niet meer aan kan ontkomen: als ik mijn haar sterker en voller wil groeien, zal ik niet alleen van buitenaf maar ook van binnenuit aan de slag moeten.

De komende tijd ga ik daarom aan de slag met het verminderen van stress, het eten van meer proteïne en met meer bewegen.

Alle informatie over een gezonde haargroei verzamelde ik in een ebook

Omdat ik weet dat ontzettend veel vrouwen worstelen met dunner wordend haar heb ik alle informatie die ik vond over haargroei en haaruitval verzameld in een boek. Én wees niet bang voor onmogelijk te begrijpen medische termen: ik leg ze uit in makkelijk te begrijpen woorden. Zodat iedere vrouw meer kan leren over waarom haar haar uitvalt en wat ze ertegen kan doen. Meer over het ebook.


Wil je graag je haar lang laten groeien? Ik deel met je welke 7 dingen ik heb gedaan om mijn haar van schouder tot heup te laten groeien.

Bewaar op Pinterest

Vond je dit een interessant artikel en wil je hem later nog eens terug lezen? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Heb je HAAR weer ook op Pinterest.

Dit artikel bevat affiliate links naar verschillende webshops. Klik je op een link en bestel je vervolgens iets bij de webshop? Dan ontvang ik een klein bedrag, waarvoor ik je enorm dankbaar bent. Het kost jou niets extra’s en maakt het voor mij mogelijk mijn blog online te houden.

Delen:

Heb je HAAR weer - Kayleigh Schouten - over mij

Hi, mijn naam is Kayleigh

Ik ben een gediplomeerd schoonheidsspecialiste die je helpt je haarproblemen aan te pakken. Door haarverzorging tips met je te delen die volgens wetenschappers écht werken en die mij ook geholpen hebben mijn haar lang & gezond te laten groeien.

Ontdek mijn favoriete haarproducten

Populaire posts

Bekijk ook eens

Nieuwste posts