Is jouw haar een dag nadat je het wast alweer vet? Je bent niet de enige. Je leest dat wasbeurten strekken voor veel mensen helpt. Je probeert het uit, maar na wekenlang steeds met vet haar rond te lopen verandert er niets. In dit artikel vertel ik je waarom dat zo is en wat je wél moet doen als je vet haar hebt.

- Wat is vet haar?
- Wat is de oorzaak van vet haar?
- Waarom maken je talgklieren zoveel talg aan?
- En waarom heeft de een wel vet haar en de ander niet?
- Is het erg als je vet haar hebt?
- Helpt minder vaak je haar wassen tegen vet haar?
- Wat kun je dan wel doen tegen vet haar?
- 1. Breng groene thee aan op je hoofdhuid
- 2. Gebruik een shampoo met Niacinamide
- 3. Gebruik een haarproduct met L-carnitine
- 4. Overweeg een anti-conceptiepil zoals de Diane-pil te slikken
- 5. Vermijd koolhydraatrijke voeding
- Hoe verzorg je vet haar?
- Mijn haar is binnen een dag al vet
- Ik heb van alles geprobeerd
- Om even samen te vatten
- Wat nu?
Disclaimer: Dit artikel bevat affiliate links naar verschillende webshops. Klik je op een link en bestel je vervolgens iets bij de webshop? Dan ontvang ik een klein bedrag. Het kost jou niets extra’s. Ik plaats alleen links naar producten die ik zelf heb getest of waar ik uitvoerig onderzoek naar gedaan heb.
Wat is vet haar?
Haar dat binnen één à twee dagen nadat je het wast alweer vettig oogt en aanvoelt. Hoef je jouw haar maar één keer in de week te wassen of minder? Dan heb je heel normaal haar.
In de medische wereld spreken ze van vet haar als jij als volwassene binnen drie uur tijd 1,5 mg talg aanmaakt op elke 10cm. Als je een normale huid hebt is dat 1,0 mg en bij een droge huid slechts 0,5 mg.
Wat is de oorzaak van vet haar?
Je krijgt last van vet haar, doordat de talgklieren in je hoofdhuid te veel talg aanmaken. Talg is huid- en haarolie die je helemaal zelf produceert. Het houdt normaal gesproken je haar en je huid zacht en gezond.
Ook je haartype speelt een rol in hoe snel je haar vet wordt. Als je fijn of dun haar hebt, krijg jij sneller last van vet haar dan iemand met dik of grof haar. Dat komt omdat er maar een klein beetje talg voor nodig is om het er vettig uit te laten zien.
Waarom maken je talgklieren zoveel talg aan?
Door geslachtshormonen. Met name testosteron speelt een belangrijke rol. Dat stimuleert de aanmaak van talg. Dat is waarom je een vettere huid krijgt in de puberteit: je geslachtshormonen nemen toe. En dat is ook waarom je na de overgang juist een drogere huid krijgt: je hormoonlevels veranderen.
En waarom heeft de een wel vet haar en de ander niet?
Volgens wetenschappers krijg je eerder last van een vette huid en vet haar als je:
- man bent (vanwege hogere levels testosteron)
- het lente of zomer is
- als je in een land woont met een klimaat met een hoge luchtvochtigheid
- van Afrikaanse afkomst bent
- een aandoening hebt, waarbij je last hebt van hogere hoeveelheden geslachtshormonen
Máár zelfs al voldoe aan al die punten op de lijst, betekent dat niet dat je per se een vette huid krijgt. Waarom dat zo is? Daar zijn wetenschappers het nog altijd niet over eens.
Is het erg als je vet haar hebt?
Nee, niet per se. Maar je kunt er wel hoofdhuidproblemen door krijgen, zoals seborroïsch eczeem (vette roos).
Daar speelt de Malessezia-schimmel een rol in. Die leeft normaal al op je huid, maar kan gaan woekeren. Dit gebeurt vaak bij mensen met vet haar. Dat komt omdat de schimmel zich voedt met de stoffen in talg. Dan krijg je last van schilfers, jeuk, ontstekingen. In erge gevallen kan je haar gaan uitvallen.
Als je seborroïsch eczeem hebt is het belangrijk je haar regelmatig te wassen. Hoe langer je wacht, hoe erger je klachten worden.
Helpt minder vaak je haar wassen tegen vet haar?
Ja. Máár: alleen als je te vaak je haar wast of als je een te sterk reinigende shampoo gebruikt. Dan droog je je hoofdhuid uit.
Er ontstaat dan een ontstekingsreactie. Normaal gesproken maken je talgklieren talg aan die ze opslaan en vervolgens geleidelijk loslaten. Maar bij een ontstekingsreactie laten ze in korte tijd al hun opgeslagen talg los. Je haar wordt dan opeens heel snel vet.
Als je dan minder vaak wast of met een milde shampoo wast, herstelt je hoofdhuid zich weer. Dan laten je talgklieren hun talg weer beetje bij beetje los. Je haar keert terug naar normaal: het wordt minder snel vet.
Maar als je van nature vet haar hebt, dan werkt wasbeurten strekken helemaal niet. Hoe vaak jij wast heeft geen invloed op hoeveel talg je aanmaakt. Je talgklieren blijven evenveel talg aanmaken als altijd, ook als jij minder vaak shampoo gebruikt. Je kunt ze niet ‘trainen’ om minder talg te produceren.
Wat kun je dan wel doen tegen vet haar?
Eerlijk antwoord? Weinig. Hoeveel talg je klieren aanmaken heeft vooral te maken met je genen, je haartype en je hormoonlevels. Dat zijn dingen die je niet zo maar even verandert.
Dat weerhoudt wetenschappers er niet van om het te proberen. In een paar onderzoeken zijn goede resultaten behaalt met onder meer groene thee, niacinamide en de anticonceptiepil. Op basis van die bevindingen zijn dit een aantal dingen die je kunt proberen om je vette haar te verminderen:
1. Breng groene thee aan op je hoofdhuid
In verschillende onderzoeken maakten proefpersonen met vet haar aanzienlijk minder talg aan, nadat ze een maand lang een mengsel met 3% groene thee gebruikten.
Het groene thee mengsel dat ze gebruikten is helaas niet te koop. Maar mogelijk haal je vergelijkbaar resultaat door thee te zetten van groene theeblaadjes (Camelia chinensis) en dit over je hoofdhuid te gieten. Doe dit elke dag nadat je je haar gewassen hebt. Spoel het na afloop niet uit.
2. Gebruik een shampoo met Niacinamide
In een onderzoek gebruikten honderd mensen een crème met 2% Niacinamide op hun huid. Na twee tot vier weken nam hun talgproductie aanzienlijk af.
Voor je haar is het het makkelijkst een shampoo met Niacinamide te gebruiken, zoals Neofollics Hair Growth Stimulating Shampoo of een hoofdhuidsserum zoals Ogx Anti-Hair Fallout Niacin Caffeine Root Stimulator Spray.
3. Gebruik een haarproduct met L-carnitine
Een onbekend aantal proefpersonen gebruikten drie weken lang een crème met 2% L-carnitine erin. Tegelijkertijd kregen andere proefpersonen een crème waar het niet in zat, zonder dat zij dit wisten. Bij de groep die de L-carnitine crème gebruikten zag wetenschappers een aanzienlijk verschil in hun talgproductie.
Onder meer de BC Bonacure Scalp Genesis shampoo en serum van Schwarzkopf bevatten Carnitine.
4. Overweeg een anti-conceptiepil zoals de Diane-pil te slikken
Het slikken van de anti-conceptiepil heeft invloed op je geslachtshormonen. Het vermindert de hoeveelheid vrije testosteron in je bloed. En dat leidt ertoe dat je talgklieren minder talg aanmaken.
Maar het maakt wel uit welke pil je neemt. Sommige hebben minder effect. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat anti-conceptie in de combinaties ethinyl estradiol/drospirenone (sub-50-pil), ethinyl estradiol/cyproterone acetate (Diane-pil) en ethinyl estradiol/desogestrel (sub-30-pil) ervoor zorgen dat je minder talg aanmaakt: tussen de 30-60 procent minder.
Maar bij het slikken van deze pillen kun je last krijgen van vervelende bijwerkingen, zoals minder zin in seks, humeurveranderingen en een hogere kans op trombose.
5. Vermijd koolhydraatrijke voeding
Als je voedsel met veel koolhydraten en suikers eet stijgen je bloedsuikerlevels. Dat heeft invloed op je hormonen, waardoor je mogelijk meer talg aanmaakt. Ook brachten wetenschappers het eten van grote hoeveelheden ongezonde vetten en het drinken of eten van producten met koemelk in verband met een toename in talgproductie.
Eet jij voeding dat rijk is aan suikers, koolhydraten, ongezonde vetten of koemelk en heb je last van een vette huid? Dan kan het volgen van een koolhydraatarm dieet mogelijk helpen.
Op de site van het diabetesfonds kun je vinden welke voeding veel snelle koolhydraten bevat die je bloedsuikerspiegel snel laten stijgen.
Hoe verzorg je vet haar?
Was zo vaak als nodig is. Ook als dat in jouw geval elke dag is. Gebruik dan wel een milde shampoo. Het liefst een zonder sulfaten. Dan droog je je hoofdhuid niet uit. En breng alleen shampoo aan op het deel dat vet is: niet op je puntjes.
Breng geen conditioner aan op je hoofdhuid. Dat bevat ingrediënten die je haar verzwaren, waardoor het er nog eerder vet uitziet.
Wil je niet constant je haar wassen? Gebruik dan droogshampoo. Breng het meteen aan op droog haar nadat je het gewassen hebt. Dan neemt het gelijk de talg op: zo duurt het langer voordat je haar vet is. Zelf ben ik fan van Living Proof pHd Dry Shampoo. Als die niet zo duur was zou ik hem elke dag gebruiken.
Mijn haar is binnen een dag al vet
Als ik het ’s ochtends was is het ’s avonds alweer vet. Dat was niet altijd zo: totdat ik in de puberteit kwam kon ik met gemak één keer in de twee weken wassen. Maar op mijn twaalfde werd mijn haar opeens binnen een dag na het wassen al vet. Met medicijnen en de anticonceptiepil kon ik een dag langer zonder shampoo. Maar toen ik daarmee stopte werd het weer erger. Om het nog erger te maken, ontwikkelde ik rond mijn twintigste ook nog eens seborroisch eczeem.
Ik heb van alles geprobeerd
Ik heb zelfs mijn haar tot drie keer toe twee maanden niet gewassen. Zonder succes. Ook langere tijd een keer per week wassen, wassen met andere producten dan shampoo, verschillende soorten shampoos proberen, koolhydraatarm eten, speciale supplementen slikken hielpen allemaal niet.
Ik was daarom nu maar gewoon elke dag mijn haar. Behalve als ik nergens heen moet, dan niet.
Om even samen te vatten
Als je talgklieren veel talg aanmaken en je binnen één à twee dagen je haar moet wassen heb je vet haar. Je genen, je hormonen, je afkomst en of je man of vrouw bent hebben invloed op hoeveel talg je aanmaakt.
Wasbeurten strekken helpt alleen als je te vaak je haar wast of met een te sterk reinigende shampoo. Groene thee, haarproducten met niacinamide of L-carnitine kunnen de talgproductie mogelijk iets verminderen. Ook het slikken van bepaalde soort anticonceptiepillen kan helpen, net zoals het vermijden van koolhydraatrijke voeding.
Als je vet haar hebt kun je het beste wassen met een milde shampoo, geen conditioner op je hoofdhuid gebruiken en droogshampoo meteen op droog haar aanbrengen nadat je het gewassen hebt.
Wat nu?
Laat je hormoonlevels checken. Dan weet je of daar de oorzaak ligt.
En doe jezelf een plezier: loop niet onnodig rond met vet haar. Was het gewoon. Zolang je je hoofdhuid niet uitdroogt is dat niet erg.
Nee, echt niet.
Bronnen: Endly, Dawnielle C., and Richard A. Miller. “Oily skin: a review of treatment options.” The Journal of clinical and aesthetic dermatology 10.8 (2017): 49., Smith, Robyn N., et al. “The effect of a low glycemic load diet on acne vulgaris and the fatty acid composition of skin surface triglycerides.” Journal of dermatological science 50.1 (2008): 41-52., Diabetesfonds
Bewaar op Pinterest
Vond je dit een interessant artikel en wil je hem later nog eens terug lezen? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Heb je HAAR weer ook op Pinterest.