haarverzorging tips

Wat is jouw ideale haarlengte volgens de gulden snede?

Bereken je ideale haarlengteHet wiskundige geheim achter schoonheid, dat zou de Gulden Snede zijn. Met het getal phi (niet te verwarren met pi) zou je de ideale verhoudingen kunnen berekenen tot wat iets mooi maakt. Je vindt het o.a. terug in muziek, in kunst, architectuur maar ook in planten en in het menselijk lichaam. En dus kun je het ook gebruiken om jouw ideale haarlengte te berekenen en dat is dan ook wat we gaan doen!

Wat is de Gulden Snede?

Maar eerst wat meer over wat de gulden snede nou precies inhoudt. Ik heb eerlijk gezegd weinig kaas gegeten van wiskunde, maar ik ga mijn best doen het je uit te leggen. Het gaat allemaal om het getal phi, wat afgerond neerkomt op 1,62. (niet te verwarren met Pi, wat ongeveer 3,14 is ) Dit getal zou de sleutel zijn voor de ideale verhouding tussen het één opzichte van het ander.

Verdeling van een Lijn

In wiskunde wordt het voorbeeld van een lijn genoemd. Op welke plek moet je de lijn in tweeën delen zodat de 2 stukken tot elkaar dezelfde verhouding hebben als het grootste stuk tot de oorspronkelijke lijn? En dan zou de ideale verhouding dus 1 staat op 1,618 (en een heleboel getallen daarachter) zijn.

Wacht, wat?! Als je nou een lijn van 100 cm hebt en je deelt deze in een stuk van precies 38.1966 en een stuk van 61.8034 dan kom je op de Gulden Snede uit.   Je deelt 61,8034 (de lengte van het langste stuk) door 38,1966 (de lengte van het kortste stuk) en dan krijg je 1,61803. Deel je 100 (de lengte van de complete lijn) door 61,8034 (de lengte van het langste stuk) dan kom je ook uit op 1,61803.

Fibonacci reeks gulden snede haarlengte
De Gulden Snede is terug te vinden in de Fibonacci-reeks, wat je ook weer ziet terugkomen in andere dingen, zoals een slakkenhuis

De Gulden Snede is Overal

De verhouding van 1,62 vindt je in meerdere dingen terug en vaak worden deze dingen als ‘mooi’ beschouwt, of je er nou bewust van bent van de Gulden Snede of niet. In andere wiskunde zaken speelt phi een rol, zoals in de Fibonacci-reeks, die twee zijn bijna onlosmakelijk verbonden met elkaar. Maar ook in de natuur zie je het terug zoals in het patroon in het hart van een zonnebloem, in kunst zoals de Mona Lisa, en muziek zoals in de opbouw van pianotoetsen.  En ook bij het menselijk lichaam zijn verhoudingen die overeenkomen met de gulden snede terug te vinden, zoals in je vingerkootjes en je gezicht.

De Gulden Snede wordt dan ook wel de Goddelijke Propertie genoemd, omdat men dacht dat het geen toeval kon zijn dat er in zoveel dingen deze verhouding terug te vinden was en het dus wel iets Goddelijks moest zijn. Vooral ook omdat het geassocieerd wordt met ‘mooi’, en symmetrisch.

Je zou het dus ook heel goed kunnen gebruiken om de ideale, de mooiste, haarlengte ten opzichte van je lichaamslengte kunnen bereken. Laten we dat maar eens gaan doen dan.

Hoe bereken je je Ideale Haarlengte?

Doen je hersens al pijn? Mooi! Want ik  ga ze nog even verder pijnigen, door je nu zelf aan het rekenen zetten. Maar wees gerust, dit is een vrij simpel sommetje. Om je ‘ideale’ haarlengte te berekenen doe je als volgt:

(61,8 x je lichaamslengte in cm )/ 100

Met mijn 1 meter 65 krijg je dan:

(61,8 x 165) / 100 = 101,97

Laten we er voor het gemak maar even 102 cm van maken.

Houdt er rekening mee dat dit dan de lengte is vanaf je kruin gemeten en niet vanaf je voorhoofd. Als je van je voorhoofd af meet moet je er waarschijnlijk zo’n 8 cm bij optellen, dat klopt voor de meeste mensen wel.

Voor mij zou deze lengte de klassieke lengte zijn, net over mijn billen. 😛

Ben je nou 1,70 dan zou je het volgende krijgen:

(61,8 x 170) / 100 = 105,06

Nog een paar voorbeelden op een rij:

160 cm: (61,8 x 160) / 100 = 98,88 cm

162 cm: (61,8 x 162) / 100 = 100,12 cm

167 cm: (61,8 x 167) / 100 = 103,21 cm

172 cm: (61,8 x 172) / 100 = 106,30 cm

175 cm: (61,8 x 175) / 100 = 108,15 cm

Vergeet niet 8 cm erbij op te tellen als je vanaf je voorhoofd meet i.p.v. je kruin

Wat je misschien opvalt is dat het eigenlijk voor iedereen wel zo’n beetje de Klassieke Lengte is (over je kont). Als je meer wilt weten over de verdeling van haarlengtes en hun benamingen bekijk dan ook eens het haarlengte schema.

Zulfia An Lang Haar
Zulfia An via Pinterest, dit is al ruim over klassieke lengte heen

Is dit echt mijn Ideale Lengte?

Dat het volgens de Gulden Snede de ‘mooiste’ lengte voor je zou zijn, betekent niet dat je het hiermee eens hoeft te zijn. Beauty is in the eye of the beholder, je bepaalt dit natuurlijk gewoon lekker voor jezelf.

En misschien is het wel de meest ideale lengte ten opzichte van je lichaamslengte, maar ik zelf vind dat je ook lichaamsbouw moet meenemen in wat de mooiste lengte voor je is. Ik heb zelf korte beentjes en een lange rug en ben een peervormpje met brede heupen en een slanke taille. Als ik mijn haar tot aan mijn heupen laat groeien kan ik me voorstellen dat deze alleen maar geaccentueerd worden, in dat opzicht zou ik het liever hebben dat het mijn taille accentueert. Maar wie weet is ‘kontlengte’ inderdaad wel de mooiste lengte voor mij, ik heb het nog nooit zolang gehad dus ik weet het niet, het is in ieder geval een leuke motivatie om het tot die lengte te laten groeien. 😀

 

Ik ben benieuwd! Wat is jouw ideale haarlengte volgens de Gulden Snede?

Liefs,

Kayleigh

Delen:

Heb je HAAR weer - Kayleigh Schouten - over mij

Hi, mijn naam is Kayleigh

Ik ben een gediplomeerd schoonheidsspecialiste die je helpt je haarproblemen aan te pakken. Door haarverzorging tips met je te delen die volgens wetenschappers écht werken en die mij ook geholpen hebben mijn haar lang & gezond te laten groeien.

Ontdek mijn favoriete haarproducten

Populaire posts

Bekijk ook eens

Nieuwste posts