Als je mooi en gezond haar wilt, dan moet je schade aan je haar zoveel mogelijk voorkomen. Dat doe je door dingen die je haar beschadigen niet of zo min mogelijk te doen. Ik zette 5 dingen voor je op een rijtje die je zeker moet vermijden: ze leiden tot zwaar beschadigd haar.

Een krultang gebruiken op nat haar
Als je haar nat is zit het vol met water. Door een hete krul- of steiltang te gebruiken gaat dit water koken: het verandert in stoom. Die stoom brandt zich een weg naar buiten. En wat er dan ontstaat noem je bubbelhaar: je haar is vervormt en zit vol gaten. Als je het onder de microscoop bekijkt ziet het eruit als allemaal bobbels.
Je kunt beter helemaal geen hitte gebruiken op je haar, maar mocht je toch een krul- of steiltang willen gebruiken: zorg er dan in ieder geval voor dat je haar droog is.

Je haar blonderen
Als je je haar blondeert vernietig je het pigment binnenin. Pigment is wat je haar kleur geeft. Bij blonderen verliest je haar dus letterlijk zijn kleur: het wordt lichter.
Pigment ligt diep binnenin je haar, verstopt onder de schubben die de buitenkant van je haar vormen. Om bij het pigment te komen moet een vloeistof basisch zijn, oftewel: een hoge pH-waarde hebben. Dan zwellen de schubben op en gaan ze open staan.
Dat is heel schadelijk voor je haar. Niet alleen verwoest je het pigment binnenin, waardoor je haar minder goed beschermd is tegen de zon. Je verwijdert ook nuttige vetten, vocht en je haar begint op te lossen. Doordat de schubben omhoog staan breken ze makkelijk af: je krijgt gaten in je haar.
Het is daarom enorm belangrijk om de pH-waarde van je haar na het blonderen (en verven) te herstellen. Met conditioner, maar het liefst ook met een speciale cuticle sealer.
Maar dat zal helaas je haar niet volledig herstellen: de schade is permanent. Er zijn stukjes van je haar afgebroken, waardoor je last krijgt van een hoge porositeit, droog haar, klitten en haar dat snel afbreekt.
(Tekst gaat verder onder afbeelding)

Het permanenten of chemisch relaxen van je haar
In hoeverre jouw haar krult heeft te maken met de vorm ervan. Als je steil haar dwars door midden snijdt is het rond, terwijl kroeshaar juist plat is. Daarbij spelen zogenaamde zwavelverbindingen een belangrijke rol. Deze verbindingen zorgen namelijk voor de vorm van jouw haar. De vorm hangt af van hoe sterk de verbindingen zijn en hoe ze verdeeld zijn over je haar: hoe meer gelijkmatig verdeeld ze zijn, hoe steiler jouw haar is.
Als jij wilt dat jouw steile haar voortaan krult of als je wilt dat jouw krullende haar voortaan steil is moet je de zwavelverbindingen verbreken en opnieuw vormen. En dat is precies wat er gebeurt als je jouw haar laat permanenten of chemisch laat relaxen.
Permanentvloeistof en relaxvloeistof zijn sterk basisch, oftewel: zij hebben een hoge zuurgraad (rond de 10). Daardoor zwellen de schubben van je haar op en gaan ze openstaan, zodat de vloeistof binnen kan dringen in jouw haar en de zwavelverbindingen kan verbreken.
Als je zwavelverbindingen verbreekt raakt je haar ernstig verzwakt: de verbindingen zijn namelijk ook verantwoordelijk voor de sterkte van jouw haar. Permanentvloeistof en relaxvloeistof maken wel weer nieuwe verbindingen aan, maar die zijn lang niet zo sterk als de oorspronkelijke verbindingen.
Gelukkig zijn er tegenwoordig middelen die ook na het permanenten of chemisch relaxen nieuwe zwavelverbindingen kunnen maken, zodat je je haar versterkt. Denk bijvoorbeeld aan Olaplex.
Je haar wassen en kammen
Het zal je misschien verbazen, maar volgens wetenschappers zijn wassen en kammen de dingen die je haar het meest beschadigen. Niet omdat ze op zichzelf nou enorm schadelijk zijn, maar omdat het dingen zijn die je vaak doet.
Dat zit zo: Elke keer dat je je haar wast of kamt beschadig je je haar een beetje. Maar je kamt elke dag je haar en wast het meerdere keren per week. En dat telt op.
Maar ja, je kunt moeilijk niet je haar kammen of wassen. Hoe beperk je dan de schade? Door de manier waarop je kamt en wast. Gebruik bijvoorbeeld een Tangle Teezer en verwijder klitten zoveel mogelijk met de hand. En was je haar met een milde shampoo en gebruik áltijd conditioner erna: uit onderzoek blijkt dat je daarmee schade voorkomt.
UV-straling van de zon
We weten allemaal dat je je huid moet beschermen tegen UV-straling van de zon. Maar wist je dat ook je haar wel wat bescherming kan gebruiken?
Als je je haar lang blootstelt aan de zon beschadig je het op meerdere manieren. UV-straling valt namelijk de proteïne waar je haar grotendeels uit bestaat aan. Dat leidt ertoe dat de buitenste laag van je haar scheurt en loskomt. UV-straling vernietigt ook het pigment in je haar, waardoor het de kans krijgt ook de binnenste laag van je haar te beschadigen als jij heel lang in de zon zit.
Als UV-straling je haar beschadigt krijg je last van gespleten punten, de porositeit van je haar neemt toe en het breekt sneller als je eraan trekt.
Pas vooral op met UV-straling als je haar nat is of wanneer de luchtvochtigheid hoog is. Uit onderzoek blijkt dat er dan meer schade optreedt.
Je kunt je haar tegen UV-straling beschermen door het te bedekken: doe bijvoorbeeld een knot in je haar en draag daaroverheen een hoed. Maar er zijn ook haarproducten die kunnen helpen. Zoek dan naar producten met het ingrediënt cinnamidopropyltrimonium chloride (CATC). Dat is een ingrediënt dat de UV-straling absorbeert.

Haarproducten met cinnamidopropyltrimonium chloride
- Aveda Color Conserve™ Shampoo
- Aveda Color Conserve™ Conditioner
- Cantu Shea Butter Leave-In Conditioning Repair Cream
- Kevin Murphy Balancing.Wash
- L’anza Healing Color Care Color-Preserving Trauma Treatment
- Moroccanoil Moisture Repair Shampoo
- Shea Moisture Superfruit Complex 10-In-1 Renewal System Shampoo
Wat nu?
Je weet nu welke dingen je beter kunt vermijden als je je haar niet wilt beschadigen. Maar wat als je al beschadigd haar hebt? Dan zijn er een paar dingen die kunnen helpen:
- Doe regelmatig een behandeling met Olaplex 3 om zwavelverbindingen te herstellen
- Gebruik een cuticle sealer product of een appelazijnspoeling om de pH-waarde van je haar te herstellen
- Gebruik haarproducten met proteïne om je haar te verstevigen en producten met aloë vera gel om je haar te hydrateren
En heb je last van gespleten punten? Knip ze dan af, zodat ze niet verder splijten.
In deze artikelen vind je nog meer handige tips:
- Hoe voorkom je dat je haar beschadigt tijdens het verven – zodat je het niet achteraf hoeft te herstellen?
- 10 haarverzorging tips om gespleten punten te voorkomen – zodat je minder vaak je haar hoeft te knippen

Bewaar op Pinterest
Vond je dit een interessant artikel en wil je hem later nog eens terug lezen? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Heb je HAAR weer ook op Pinterest.
Dit artikel bevat affiliate links naar verschillende webshops. Klik je op een link en bestel je vervolgens iets bij de webshop? Dan ontvang ik een klein bedrag, waarvoor ik je enorm dankbaar bent. Het kost jou niets extra’s en maakt het voor mij mogelijk mijn blog online te houden.