haarverzorging tips

Hoe voorkom je dat je haar beschadigt tijdens het verven – zodat je het niet achteraf hoeft te herstellen?

Je weet eigenlijk wel hoe slecht het is om je haar te verven. Maar no way dat jij er al klaar voor bent om grijs te worden of om je eigen haarkleur weer terug te zien. Dus er zit niks anders op dan toch maar te verven. Máár wat als je wel de schade aan je haar zo veel mogelijk wilt beperken, zodat het straks niet vol met gespleten punten zit? Dan zijn dit de perfecte tips voor jou.

Hoe voorkom je dat je beschadigd haar krijgt als je het verft?

5 tips om beschadigd haar te voorkomen als je je haar verft

1. Gebruik Olaplex tijdens én na het verven

Olaplex is één van de weinige producten ter wereld die schade aan je haar daadwerkelijk herstelt. Als je verft verbreek je de zwavelverbindingen in je haar. Die verbindingen zorgen er onder meer voor dat je haar sterk is. Door te verven verzwak je dus je haar. Olaplex gaat dat tegen: het maakt nieuwe zwavelverbindingen aan.

Vraag je kapper om tijdens het verven Olaplex no 1 en 2 te gebruiken en ga thuis zelf aan de slag met Olaplex no 3.

Let op: Koop Olaplex alleen bij een betrouwbare webshop, zoals Haarshop.nl. Er is veel neppe Olaplex in omloop.

2. Laat je haar vet worden, voordat je het verft

Je huid maakt zelf olie aan. Die olie noem je talg. Het vormt een beschermend laagje over je hoofdhuid en je haar. Het zorgt ervoor dat de verf ze minder uitdroogt.

Wacht dus een paar dagen met het wassen van je haar, voordat je het verft.

Maar gebruik ook wat jojoba-olie op je puntjes. Want die blijven droog, ook als je haar er bovenin uitziet alsof je met je hoofd in de frituurpan gehangen hebt. Je puntjes zijn juist het meest kwetsbaar voor schade door verven, die moet je dus goed beschermen.

3. Gebruik direct na het verven een pH-herstellend product

Je haar heeft van nature een lage pH-waarde. Dat houdt in dat het zuur is. Haarverf is daarentegen heel basisch – het tegenovergestelde van zuur. Dat zorgt ervoor dat de schubben van je haar open gaan staan. Zo kan de haarverf binnen in je haar zijn werk doen.

Bij een te hoge pH-waarde wordt je haar dof, het droogt uit, het raakt snel in de klit én het breekt makkelijk af. Je moet de pH-waarde van je haar dus zo snel mogelijk om de schubben weer te laten sluiten: je moet je haar weer zuur maken.

Sla daarom nooit conditioner over na het verven: dat verlaagt de pH-waarde van je haar. Gebruik daarna een speciaal pH-herstellend product om de pH-waarde nog verder te herstellen, zoals een cuticle sealer.

Tip: Gebruik de cuticle sealer elke keer dat je je haar wast. Het helpt je ook om je kleur langer mooi te houden.

4. Zorg ervoor dat je haar gehydrateerd is voor én na het verven

Je haar verven droogt je haar flink uit. Zorg ervoor dat je haar voordat je het verf heel goed gehydrateerd is. Want als je haar al aan de droge kant is voordat je het verf, ga je veel meer last hebben van uitgedroogd haar achteraf.  

Maar hoe goed gehydrateerd je haar van tevoren ook was, zorg ook voor extra hydratatie na het verven.

Hoe je je haar het beste hydrateert? Zoek naar producten met zogenaamde humectants erin, zoals aloë vera gel. En laat ze een nachtje intrekken.

5. Doe zo snel mogelijk een proteïnebehandeling nadat je het verft

Je haar bestaat voor bijna 90 procent uit keratine, dat een eiwit (proteïne) is. Tijdens het verven breken er kleine stukjes van je haar af: je raakt dus proteïne kwijt.

Je haar verliest dan sterkte, maar het kan ook zijn vorm verliezen. Als je bijvoorbeeld krullen hebt merk je dat die minder springerig zijn.

Om je haar na het verven te versterken is het goed om producten met proteïne erin te gebruiken, zoals de Intensive Restructuring Treatment van Aveda.

Tip: Hydrateer je haar extra goed als je proteïnebehandelingen doet. Anders loop je het risico dat je haar droog, stijf en breekbaar wordt.

Ik heb zelf 10 jaar lang mijn haar geverfd.

Helaas was er toen nog geen Olaplex, maar ik gebruikte na het verven altijd sterk hydraterende producten en producten met keratine erin. En ik lette daarbij goed op dat ze de juiste pH-waarde hadden.

Hoewel ik natuurlijk wel last van beschadigd haar had, waren kappers er altijd verbaasd over hoe goed mijn haar er nog uit zag en hoe erg het nog glansde. Zelfs nadat ik het meerdere keren geblondeerd had.

Toch had ik mijn haar niet tot aan mijn heupen kunnen laten groeien als ik nog verfde

Want laten we heel eerlijk zijn: verven is gewoon slecht voor je haar. En die tips die ik je geef helpen de schade te verminderen, maar helemaal voorkomen doe je het niet. Daarvoor moet je toch écht stoppen met verven, hoe moeilijk dat ook is. Ik verf inmiddels al 8 jaar mijn haar niet meer.

Om even samen te vatten

Zorg ervoor dat je haar vet is en goed gehydrateerd is voordat je het verft. Vraag aan je kapper of ze Olaplex wil gebruiken tijdens het verven en vergeet vooral zelf niet naar huis te gaan met een flesje Olaplex no 3.

Herstel de pH-waarde van je haar na het verven met conditioner én een cuticle sealer. En gebruik na het verven hydraterende producten om droog haar tegen te gaan samen met producten die proteïne bevatten om zo je haar te versterken.  

Olaplex no3

Olaplex Hair Perfector No. 3

En nu?

Weet je heel zeker dat je niet gewoon wilt stoppen met verven?

Het is het waard. Geloof me.


Zo voorkom je beschadigd haar al tijdens het verven

Bewaar op Pinterest

Vond je dit een interessant artikel en wil je hem later nog eens terug lezen? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Heb je HAAR weer ook op Pinterest.

Dit artikel bevat affiliate links naar verschillende webshops. Klik je op een link en bestel je vervolgens iets bij de webshop? Dan ontvang ik een klein bedrag, waarvoor ik je enorm dankbaar bent. Het kost jou niets extra’s en maakt het voor mij mogelijk mijn blog online te houden.

Delen:

Heb je HAAR weer - Kayleigh Schouten - over mij

Hi, mijn naam is Kayleigh

Ik ben een gediplomeerd schoonheidsspecialiste die je helpt je haarproblemen aan te pakken. Door haarverzorging tips met je te delen die volgens wetenschappers écht werken en die mij ook geholpen hebben mijn haar lang & gezond te laten groeien.

Ontdek mijn favoriete haarproducten

Populaire posts

Bekijk ook eens

Nieuwste posts