Hoe bescherm je je haar tegen chloor – en verzorg je het na het zwemmen?

Zeg eens. Zou jij vrijwillig in een bad met schoonmaakmiddel stappen?

Dat is wat je doet als je gaat zwemmen. Het water in zwembaden bevat chloor. Dat zorgt ervoor dat bacteriën niet groeien in het water. Maar het droogt ook je haar uit.

Alleen: wat nu als je graag zwemt, als uitje op de zondagmiddag, of omdat je aan watersport doet? Deze haarverzorging tips helpen je je haar te beschermen tegen chloor, zodat jouw zwemplezier niet bederfd hoeft te worden.

Hoe bescherm je je haar tegen chloor tijdens het zwemmen?

Dit artikel bevat affiliate links naar verschillende webshops. Klik je op een link en bestel je vervolgens iets bij de webshop? Dan ontvang ik een klein bedrag. Het kost jou niets extra’s. Ik raad alleen producten aan die ik zelf gebruik of waar ik uitvoerig onderzoek naar gedaan heb.

Hoe slecht is chloor voor je haar?

Slecht. Chloor droogt je haar uit. Het verwijdert de natuurlijke oliën van je haar. En het zorgt ervoor dat de schubben (buitenste laag van je haar) omhoog gaan staan, waardoor je haar vocht verliest, dof wordt en in de klit raakt. Vergeet ook je hoofdhuid niet: ook die droogt door chloor uit.

Maar wees gerust: een keertje zwemmen in chloorwater is echt geen ramp, zolang je daarna maar goed je haar uitspoelt en het wast. Als je elke week zwemt daarentegen is het belangrijk je haar te beschermen om beschadigd haar te voorkomen.

(Schade aan de hoofdhuid en haar van een meisje dat op vakantie drie keer zwom, maar haar haar daarna niet uitspoelde)

Hoe krijg je chloor uit je haar?

Door uitgebreid je haar na te spoelen met schoon water. Én door vitamine C te gebruiken. Bijvoorbeeld in de vorm van een chelating shampoo (zwemmersshampoo) of door vitamine C poeder te mengen met water en dit over je haar te gieten.

Welke shampoo moet je gebruiken na het zwemmen?

Een chelating shampoo. Dat is een clarifying shampoo (sterk reinigende shampoo) die ingrediënten bevat die chloor uit je haar verwijderen. Meestal zit er vitamine C in.

Wil je meer weten over de zin en onzin van ingrediënten in je haarproducten? Volg dan mijn gratis 7-daagse emailcursus ‘Welke ingrediënten moet je nou écht vermijden?’

Kun je met geblondeerd haar zwemmen?

Beter van niet.

Geblondeerd haar is beschadigd. Het neemt daardoor ook meer water op: het heeft een hoge porositeit. Als je per se wilt zwemmen is het belangrijk dat je je haar van tevoren nat maakt met schoon water en er vervolgens jojoba-olie overheen doet. Dan beperk je de schade door het chloor.

Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je geblondeerde haar mogelijk een groene gloed krijgt als je gaat zwemmen.

Kan je haar groen worden van chloor?

Nee, maar wel van koper. Dat kan in zwemwater zitten, bijvoorbeeld omdat het water uit koperen leidingen komt. Koper legt een laagje om je haar en verkleurt: blond haar krijgt een groene gloed.

(Doordat koper in water aan je haar bindt en verkleurt kun je een groene gloed krijgen als je blond haar hebt)

Wat te doen bij groen haar na zwemmen?

Gebruik een haartoner waar rode pigmenten in zitten, zoals een semi-permanente haarkleuring. Dat werkt omdat rood en groen tegengestelde kleuren zijn: ze heffen elkaar op. Wees verstandig: schakel de hulp van een kapper in, zodat je straks niet met rood haar eindigt.

Wil je de groene gloed op natuurlijke manier tegengaan? Smeer dan ketchup in je haar en laat het een halfuurtje intrekken. Dat wil ook nog weleens helpen.

5 haarverzorging tips om je haar tegen chloor te beschermen

1.     Zet een badmuts op

Die ga je toch niet écht dragen hè.

Hoezo niet? Als die andere vrouwen rondzwemmen met ongeschoren oksels kan ik heus wel een badmuts opzetten.

Ja, maar die vrouwen zijn zestig. Jij bent drie-en-twintig.

Je moet het maar durven: een badmuts opzetten als je gaat zwemmen. Mijn moeder was geen fan van die van mij toen ik jaren geleden met haar aan aquazwemmen deed. Maar het is dé beste manier om je haar te beschermen tegen chloor: een badmuts zorgt ervoor dat het niet nat wordt.

En eerlijk: ze hebben tegenwoordig best leuke printjes.

2.     Maak je haar van tevoren nat met schoon, chloorvrij water

Je haar kan maar een bepaalde hoeveelheid water opnemen. Als je gezond haar hebt maar zo’n 1/3e van zijn eigen gewicht. Dus als jij je haar natmaakt met schoon water voordat je het zwembad instapt, neemt het minder chloorwater op.

3.     Smeer je haar in met olie, voordat je gaat zwemmen

Olie en water mengen niet. Als je jojoba-olie aanbrengt op je haar, leg je er dus een beschermend waterafstotend laagje omheen. Daardoor neemt je haar minder chloorwater op.

Chloor droogt je haar uit, omdat het vetten verwijdert. Door extra vet (olie) toe te voegen, voorkom je ook dat je droog haar krijgt na het zwemmen.

Jojoba olie

De Cruydhof – Jojoba Olie

4.     Was het chloor direct na het zwemmen uit je haar met een chelating shampoo

Verwijder na het zwemmen zo snel mogelijk het chloor uit je haar. Daar heb je een speciale shampoo voor nodig. En nee: geen clarifying shampoo. Die reinigt wel sterk, maar verwijdert geen chloor. Je moet een chelating shampoo gebruiken. Een chelating shampoo is een clarifying shampoo die ingrediënten bevat die ook chloor verwijdert, zoals vitamine C.  

Kun je geen chelating shampoo vinden? Mix dan vitamine C-poeder met water en giet dat over je haar, voordat je het wast met shampoo.

Paul Mitchell Chelating Shampoo voor zwemmers

Paul Mitchell – Chelating shampoo

5.     Herstel de pH-waarde van je haar na het zwemmen

Je haar is als een vis: bedekt met schubben. Die schubben gaan omhoog staan door chloor. Dan krijg je klitten, dof haar en gespleten punten. Door een middel met een lage pH-waarde te gebruiken, zorg je dat de schubben samentrekken: ze gaan weer plat liggen.

pH-schaal: de schubben van je haar liggen plat bij een pH van rond de 4
(De pH-waarde geeft aan hoe zuur iets is. Je huid heeft van nature een pH-waarde tussen de 4,5 en 5,5)

Gebruik daarom na het zwemmen altijd een conditioner, die heeft een lage pH-waarde. En doe daarna een appelazijnspoeling of gebruik een cuticle sealer om de pH-waarde nog verder op peil te brengen. Je maakt een appelazijnspoeling door 1 deel koud/lauw water te mengen met 1 deel appelazijn.

Imperity Cuticle Sealer Cream

Imperity – Cuticle Sealer Cream

Even samenvatten

Zwem jij vaak? Dan is dat niet zo fijn voor je haar. Het chloor in zwembadwater droogt je haar uit.

Dat voorkom je door van tevoren je haar nat te maken met schoon, chloorvrij water en daarna in te smeren met olie. Dan neemt je haar het chloorwater beperkt op.

Een badmuts opzetten is beter, maar dat moet je durven.

Was je haar na het zwemmen met een chelating shampoo. Die wast al dat chloor weer uit je haar. Zorg dat je daarna conditioner gebruikt: dat herstelt de pH-waarde van je haar. Dan gaan de schubben die door het chloor omhoog zijn gaan staan weer plat liggen.

En nu?

Zet voor de grap eens een badmuts op.

Dat durf jij wel, toch?

Ik daag je uit.

Bronnen: Nanko, Hiroko, et al. “Hair‐discoloration of Japanese elite swimmers.” The Journal of dermatology 27.10 (2000): 625-634.

Bewaar op Pinterest

Vond je dit een interessant artikel en wil je hem later nog eens terug lezen? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Heb je HAAR weer ook op Pinterest.

Delen:

Heb je HAAR weer - Kayleigh Schouten - over mij

Hi, mijn naam is Kayleigh

Ik help je haarproblemen aan te pakken door haarverzorging tips met je te delen die volgens wetenschappers écht werken en die mij ook geholpen hebben mijn haar lang & gezond te laten groeien.

Ontdek mijn favoriete haarproducten

Populaire posts

Bekijk ook eens

Nieuwste posts