
Wat doet een clarifying shampoo?
Een clarifying shampoo is een sterk reinigende shampoo die productrestjes, vuil en vet uit je haar verwijdert, zodat het daarna weer 100% schoon is.
Dat is nodig, omdat hardnekkige ingrediënten uit producten, kalk, vuil en vet zich na verloop van tijd opstapelen op je haar. Zij vormen er dan een schadelijk laagje, dat ook wel build-up genoemd wordt.
Hoe herken je build up?
Build up kun je herkennen aan de volgende dingen: je haar droogt uit, je puntjes voelen hard, je krijgt klitten, je haar ziet er dof uit, je krijgt last van jeuk en haarproducten werken minder goed. Door te wassen met een clarifying shampoo los je die problemen weer op.
Maar als er kalk of chloor in je haar zit, dan is een clarifying shampoo vaak niet voldoende: je hebt dan een chelating shampoo nodig.
Wat is het verschil tussen een clarifying shampoo en een chelating shampoo?
Een chelating shampoo bevat ingrediënten die ook chloor en mineralen zoals kalk, koper en ijzer uit je haar verwijderen. In de meeste chelating shampoos zit daarom vitamine C.
Zwem jij vaak in water met chloor of heb je hard (kalkrijk) water thuis? Dan kun je het beste een chelating shampoo gebruiken. Máár: het kan ook helpen om gewoonweg zelf wat vitamine C poeder aan je clarifying shampoo toe te voegen.
Hoe vaak moet je wassen met een clarifying shampoo?
Dat ligt eraan hoe snel jij last hebt van build-up. Sommige mensen hoeven slechts één keer in een halfjaar te wassen met een clarifying shampoo, terwijl een ander na één a twee weken al last van build up heeft.
Gebruik jij vaak producten met siliconen of zware oliën? Dan bestaat de kans dat je haar elke maand even een goede diepe reinigingsbeurt nodig heeft. Ook als je hard (kalkrijk) water thuis hebt, fijn of beschadigd haar hebt krijg je sneller last van build up en moet je dus vaker een clarifying shampoo gebruiken.
Heb je net gezwommen in water met chloor? Dan moet je direct na het zwemmen een chelating shampoo gebruiken. En ben jij van plan je haar te verven? Dan pakt de verf beter als je eerst build up verwijdert.
Hoe moet je je haar wassen met een clarifying shampoo?
Verdeel de shampoo over nat haar: van je hoofdhuid tot de puntjes. Knijp de shampoo voorzichtig in je haar met je handen, zodat die goed intrekt. Stapel je haar tijdens het wassen niet op, vouw het niet dubbel en masseer niet te stevig: dan beschadig je je haar.
Heb je nooit eerder een clarifying shampoo gebruikt of heb je last van erg hardnekkige build up? Laat de shampoo dan 5 tot 10 minuten intrekken. Was jij regelmatig je haar met een clarifying shampoo? Dan is 1 of 2 minuten vaak al genoeg.
Clarifying shampoos zijn sterk reinigend: ze drogen je haar uit. Daarom is het belangrijk om na het wassen een hydraterend product te gebruiken, zoals een conditioner met aloë vera gel.
Wat is een goede clarifying shampoo?
Vind je het maar moeilijk kiezen uit de lijsten hierboven? En wil je gewoon weten welke clarifying shampoo nou écht goed is? Hieronder zet ik er een paar voor je op een rijtje:
- Joico K-Pak Clarifying shampoo: Dit is de shampoo die ik zelf al jaren gebruik. Het is eigenlijk een chelating shampoo: het verwijdert ook kalk en chloor uit je haar.
- Aunt Jackie’s Oh So Clean shampoo: De meeste clarifying shampoos bevatten sulfaten. Deze shampoo niet. Hij is volledig Curly Girl Proof en je betaalt er minder dan 10 euro voor.
- Living Proof Triple Detox: Niet alleen verwijdert deze clarifying shampoo van Living Proof hardnekkige vuil, vet en productresten: hij zorgt er ook voor dat je haar minder snel vet wordt.
Wil je weten welke clarifying shampoos er nog meer verkrijgbaar zijn? En ben je ook benieuwd clarifying shampoos geen siliconen bevatten en welke Curly Girl approved zijn? Ik verzamelde ze voor je in een lijstje: Lijst van clarifying shampoos.

Bewaar op Pinterest
Vond je dit een interessant artikel en wil je hem later nog eens terug lezen? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Heb je HAAR weer ook op Pinterest.
Fout gespot of heb ik een shampoo gemist? Stuur me een mailtje.
Dit artikel bevat affiliate links naar verschillende webshops. Klik je op een link en bestel je vervolgens iets bij de webshop? Dan ontvang ik een klein bedrag, waarvoor ik je enorm dankbaar bent. Het kost jou niets extra’s en maakt het voor mij mogelijk mijn blog online te houden.