Wil je weten wat een zilvershampoo kan doen voor jouw haar? Of ben je al overtuigd en ben je op zoek naar een goede zilvershampoo? Zoek dan niet verder: in dit artikel vertel ik je alles dat je moet weten over zilvershampoo.

- Waarom moet je zilvershampoo gebruiken?
- Hoe werkt zilvershampoo?
- Is zilvershampoo tijdelijk?
- Is zilvershampoo slecht voor je haar?
- Zijn er zilvershampoos zonder sulfaten?
- Zijn er ook Curly Girl approved zilvershampoos?
- Hoe gebruik je zilvershampoo?
- Kan zilvershampoo ook op droog haar?
- Hoelang moet je zilvershampoo in laten trekken?
- Hoe vaak moet je zilvershampoo gebruiken?
- Hoe krijg je een paarse gloed uit je haar?
- Wat gebeurt er als je zilvershampoo op bruin haar doet?
- Kan zilvershampoo op donkerblond haar?
- Welke zilvershampoo is de beste?
Waarom moet je zilvershampoo gebruiken?
Heb je weleens gehad dat je je haar blondeerde en het iets meer oranje uitviel dan gepland? Ik geef het toe: zo’n beetje elke keer als ik het zelf deed. Dan kan zilvershampoo helpen: de paarse pigmenten in de shampoo gaat de oranje gloed tegen, zodat je haar een koelere tint krijgt.
Of heb jij misschien grijs of blond haar en merk je dat je lokken na verloop van tijd een gele gloed krijgen? Dat gebeurt vooral snel als je vaak in de zon komt. Ook dan helpt zilvershampoo. Het gaat de gele tint tegen en zorgt ervoor dat je haar een mooie asblonde of zilver/witte kleur krijgt.
Hoe werkt zilvershampoo?
Heb jij ooit tekenles gehad op school? Dan ben jij vast wel bekend met de kleurencirkel. Daarin kun je onder meer zien welke kleuren het tegenovergestelde van elkaar zijn. Dit is hem:

Als je in die cirkel kijkt zie je dat tegenover geel en oranje de kleuren blauw en paars staan. Om de gele en oranje tinten in jouw haar tegen te gaan heb je dus blauw en paars nodig. En laten die kleuren nou in zilvershampoo zitten: ze heffen het geel en oranje in je haar op, zodat je een mooi koelere tint krijgt.
Is zilvershampoo tijdelijk?
Ja. De paarse pigmenten in de shampoo spoel je na verloop van tijd weer uit je haar. Daarom moet je regelmatig je haar met een zilvershampoo wassen om effect te blijven zien.
Is zilvershampoo slecht voor je haar?
Dat kunnen ze zijn. Laat het me je uitleggen. De meeste zilvershampoos bevatten sulfaten. En die drogen je haar uit. Veel vrouwen klagen dan ook over stug haar nadat ze zilvershampoo gebruiken. Zorg dus dat je na het wassen een conditioner gebruikt om je haar te verzorgen.
Zijn er zilvershampoos zonder sulfaten?
Die zijn er. Een aantal voorbeelden:
- Olaplex – No. 4P – Bond Maintenance Shampoo Zilver
- Jean Paul Myne – Navitas Organic – Blueberry Shampoo
- Maria Nila – Sheer Silver Shampoo
- L’Anza – Silver Brightening Shampoo
Zijn er ook Curly Girl approved zilvershampoos?
Ja, maar niet zoveel. De Blueberry Shampoo in de Navitas Organic lijn van Jean Paul Myne is er bijvoorbeeld één. Let wel op: de ICE-variant is niet Curly Girl approved.
Hoe gebruik je zilvershampoo?
Dat doe je zo:
- Maak je haar nat. Je hoeft het van tevoren niet te wassen.
- Is jouw zilvershampoo heel sterk gepigmenteerd? Trek dan handschoenen aan, zodat je handen niet paars worden.
- Verdeel de zilvershampoo over je gehele haar.
- Laat het een paar minuten intrekken (lees ook de instructies bij het product).
- Spoel het grondig uit.
- Gebruik een conditioner of haarmasker om je haar te verzorgen.
Kan zilvershampoo ook op droog haar?
Nee. Net zoals andere shampoos moet je zilvershampoo gebruiken op nat haar.
Hoelang moet je zilvershampoo in laten trekken?
Als je wilt weten hoelang je jouw zilvershampoo naar keuze in moet laten trekken, kun je het beste even kijken bij de instructies die bij het product zitten. Vaak vind je die op de achterkant van de fles. Meestal staat daar 2 tot 5 minuten op.
Heb je echter geblondeerd haar of is jouw haar heel poreus? Laat het dan niet langer dan 2 minuten intrekken. Jouw haar zuigt veel meer pigment op dan gezond haar, waardoor het al snel paars uitslaat.
Hoe vaak moet je zilvershampoo gebruiken?
Liever niet vaker dan 2 keer per week. Anders loop je een groot risico op een paarse gloed. Merk je dat je daar last van krijgt? Gebruik het dan wat minder vaak.
Hoe krijg je een paarse gloed uit je haar?
Mocht je een paarse gloed krijgen: geen paniek. Die is maar tijdelijk. Na een paar keer wassen verdwijnt hij vanzelf.
Is één dag rondlopen met een paarse gloed al teveel? Was je haar dan met een clarifying shampoo. Die reinigt zo sterk dat het het paarse pigment verwijdert.
Wat gebeurt er als je zilvershampoo op bruin haar doet?
Dan wordt je haar iets minder warm van kleur, oftewel: minder rood. Het kan dus weinig kwaad, maar je ziet ook niet echt veel verschil.
Wist je dat je zilvershampoos speciaal voor bruin haar hebt? Fudge’s Cool Blue Toning Shampoo bijvoorbeeld. In plaats van paars zijn die zilvershampoos blauw van kleur. Die hebben daardoor meer effect in het tegengaan van de roodheid in je haar: het wordt dan meer asbruin.
Kan zilvershampoo op donkerblond haar?
Ja, je kunt zilvershampoo ook gebruiken op donkerblond haar. Maar je ziet wel minder effect. Je kunt dan beter een zilvershampoo voor bruin haar proberen.
Maar let wel op: als je haar toch te blond is kan het groen uitslaan. Maar wees gerust: het is maar tijdelijk. Je wast het er na een paar keer weer uit.
Welke zilvershampoo is de beste?
Dat ligt eraan wie je het vraagt: wat voor de een werkt, werkt niet per se voor de ander. Maar er zijn een paar zilvershampoo waar zo’n beetje iedereen wel fan van is, zoals Fanola’s No Yellow Shampoo en de Clean Blonde Violet Toning Shampoo van Fudge. Die bevatten overigens wel sulfaten.
Wil je weten welke zilvershampoos ik nog meer aanraad? Ik zette ze voor je op een rijtje in: De 10 beste zilvershampoos voor highlights, blond haar en grijs haar.

Bewaar op Pinterest
Vond je dit een interessant artikel en wil je hem later nog eens terug lezen? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Heb je HAAR weer ook op Pinterest.
Dit artikel bevat affiliate links naar verschillende webshops. Klik je op een link en bestel je vervolgens iets bij de webshop? Dan ontvang ik een klein bedrag, waarvoor ik je enorm dankbaar bent. Het kost jou niets extra’s en maakt het voor mij mogelijk mijn blog online te houden.