haarverzorging tips

Snelheid haargroei: Zo snel groeit je haar per maand

Wil jij je haar lang laten groeien en ben je benieuwd hoeveel langer het na een jaar is? Of heb jij het idee dat jouw haar veel trager groeit dan dat van anderen? In dit artikel vertel ik je de snelheid van haargroei. Ontdek hoeveel centimeter je haar gemiddeld per maand en per jaar groeit.

Snelheid haargroei per maand

Disclaimer: Dit artikel bevat affiliate links naar verschillende webshops. Klik je op een link en bestel je vervolgens iets bij de webshop? Dan ontvang ik een klein bedrag. Het kost jou niets extra’s. Ik plaats alleen links naar producten die ik zelf geprobeerd heb of waar ik uitgebreid onderzoek naar gedaan heb.

Snelheid haargroei: Hoe snel groeit haar op je hoofdhuid?

Dat verschilt. Bij de een groeit het sneller dan bij de ander. Het hangt af van onder meer je leeftijd, je geslacht en ook van je afkomst.

Zo groeit het haar van vrouwen over het algemeen iets sneller dan dat van mannen, neemt je haargroei af als je ouder wordt en groeit het haar van mensen met Aziatische afkomst het snelst.

Maar dat is geen antwoord op je vraag. Laten we eens kijken naar wat onderzoek zegt over haargroei per maand:

Hoeveel haargroei per maand

Het gemiddelde dat je het meest hoort is 1.25 cm per maand. En dat klopt, als je van Aziatische afkomst bent. Heb jij een blanke huidskleur, dan ben je van Kaukasische afkomst en groeit jouw haar iets langzamer: 1,17 cm per maand. Als je een Afrikaanse afkomst hebt groeit je haar volgens onderzoekers gemiddeld zo’n 0,99 cm per maand. Dat verschil komt volgens hen grotendeels door de vorm van je haar: Aziatisch haar is dik en rond en Afrikaans haar is fijn en plat.

Snelheid haargroei naar afkomst
(Snelheid haargroei naar afkomst: Onderzoekers maten de haargroei van jongvolwassene mannen & vrouwen uit verschillende landen. De deelnemers uit Aziatische landen hadden de snelste haargroei. μm staat voor micrometer)

Máár dat zijn gemiddelden. Volgens een samenvatting van meerdere onderzoeken tot aan 1993 werden haargroeisnelheden variërend van 0,6 tot wel 3,36 cm per maand gemeten.

Laten we eens kijken wat dat betekent voor je haargroei per dag, week en per jaar:

Hoeveel haargroei per jaar

Als je kijkt naar onderzoeken dan groeit het haar op je hoofdhuid minstens 7,2 cm per jaar en maximaal 40,32 cm.

Maar dat zijn uitersten, gebaseerd op gemiddelden groeit Aziatisch haar zo’n 15 cm per jaar, Kaukasisch (Blank-Europees) 14 cm en Afrikaans haar zo’n 11,9 cm.

Hoeveel haargroei per week

Als je uitgaat van 14 cm per jaar, dan groeit het per week zo’n 0,27 cm. Kijken we naar uitersten? Dan maximaal 0,77 cm en minstens 0,14 cm per week.

Hoeveel haargroei per dag

Bekijk jij dingen graag per dag? Als je haar in een jaar 14 cm groeit, dan groeit het per dag 0,038 cm. Oftewel: 0,38 mm.

Als we weer naar uitersten kijken dan groeit je haar dagelijks 0,2 tot 1,1 mm.

Kun je je haargroei versnellen?

Ik wist dat je dit ging vragen, dat kan ook niet anders als je ziet dat het haar van sommige mensen wel tot 3,36 cm per maand groeit volgens onderzoek. Ik doe maar een gok hier, maar als jij op mij lijkt groeit jouw haar lang niet zo snel als dat.

Maar dan rest de vraag: kan het niet een beetje sneller? Ja, dat kan. Maar verwacht geen wonderen. Hoe snel je haar groeit hangt vooral af van jouw leeftijd en je afkomst. Dat zijn dingen die je niet kunt veranderen. Máár er speelt nog iets belangrijks mee bij haargroei: jouw gezondheid. En dáár heb je wel invloed op.

Toch is de kans dat jouw haar 3,36 cm per maand groeit klein. Maar elk beetje is meegenomen, toch?

Hoe groeit een haar?- Haaranatomie
(Je haar groeit vanuit een haarzakje, ook wel de follikel genoemd)

Hoe kun je je haargroei versnellen?

Door te zorgen dat er veel bloed met voldoende voedingsstoffen bij je haarzakjes terechtkomen. Je haarzakjes hebben dat nodig om hun werk goed te doen: haar groeien.

Stimuleer de doorbloeding van je hoofdhuid en zorg dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt zoals vitamines, mineralen, proteïne en anti-oxidanten.

Hoe? Je doorbloeding bevorder je door je hoofdhuid te masseren, voldoende te bewegen en haarproducten met stimulerende ingrediënten zoals caffeïne te gebruiken. Daarnaast moet je gevarieerd en gezond eten, waaronder veel proteïnerijk voedsel eten zoals vis, vlees en zuivel en kun je eventueel een supplement slikken, zodat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

Als je graag langer haar wilt moet je er ook op letten dat het aan de onderkant niet afbreekt. Dat gebeurt als je haar beschadigd is. Hier lees je hoe je dat kunt voorkomen.  

Doe je deze dingen en zijn jij en je hoofdhuid verder gezond? Dan groeit jouw haar de komende maanden misschien niet alleen sneller, maar ook sterker.

HairLust Hair Growth Formula Gummies

HairLust – Hair Growth Gummies

Hair Lust Hair Growth & Repair Shampoo

HairLust – Hair Growth & Repair Shampoo

Viviscal haargroei supplementen tegen haaruitval

Viviscal – Proteïne Haargroeisupplementen

Bronnen:
Harkey, Martha R. “Anatomy and physiology of hair.” Forensic science international 63.1-3 (1993): 9-18.
Loussouarn, Geneviève, et al. “Diversity in human hair growth, diameter, colour and shape. An in vivo study on young adults from 24 different ethnic groups observed in the five continents.” European Journal of Dermatology 26.2 (2016): 144-154.
Leerunyakul, Kanchana, and Poonkiat Suchonwanit. “Asian hair: a review of structures, properties, and distinctive disorders.” Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology 13 (2020): 309.


Snelheid haargroei: Zo snel groeit je haar per maand

Bewaar op Pinterest

Vond je dit een interessant artikel en wil je hem later nog eens terug lezen? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Heb je HAAR weer ook op Pinterest.

Delen:

Heb je HAAR weer - Kayleigh Schouten - over mij

Hi, mijn naam is Kayleigh

Ik ben een gediplomeerd schoonheidsspecialiste die je helpt je haarproblemen aan te pakken. Door haarverzorging tips met je te delen die volgens wetenschappers écht werken en die mij ook geholpen hebben mijn haar lang & gezond te laten groeien.

Ontdek mijn favoriete haarproducten

Populaire posts

Bekijk ook eens

Nieuwste posts