Koorts, hoesten, vermoeidheid en een aangetast smaak- of reukvermogen zijn bekende symptomen van een coronabesmetting. Maar wat weinig mensen weten is dat 1 op de 4 mensen met Corona last van haaruitval krijgt. Waarom dat zo is en wat je kunt doen om haarverlies door Corona tegen te gaan vertel ik je in dit artikel.

- Kun je haaruitval krijgen van Corona?
- Waarom valt je haar uit door Corona?
- Hoe herken je haaruitval door Corona?
- Wanneer begin je haar te verliezen door Corona?
- Hoe lang duurt haaruitval door Corona?
- Wat te doen tegen haaruitval door Corona?
- 1. Start elke dag met een hoofdhuidmassage
- 2. Was je haar met caffeïneshampoo
- 3. Slik Nourkrin-supplementen
- 4. Zorg dat je extra voedingsstoffen binnenkrijgt
- 5. Gebruik bij erge haaruitval Minoxidil (2%)
- Even samenvatten
- Wat nu?
Disclaimer: Dit artikel bevat affiliate links naar verschillende webshops. Klik je op een link en bestel je vervolgens iets bij de webshop? Dan ontvang ik een klein bedrag. Het kost jou niets extra’s. Ik plaats alleen links naar producten die ik zelf heb getest of waar ik uitvoerig onderzoek naar gedaan heb.
Kun je haaruitval krijgen van Corona?
Ja, als je Corona hebt gehad kun je last krijgen van haaruitval. Dat gebeurt vaker bij mensen nadat ze ziek zijn geweest. Niet alleen door Corona, maar ook na een flinke griep kun je veel haar verliezen.
Waarom valt je haar uit door Corona?
Omdat ziek zijn stressvol is voor je lichaam. En dat merk je aan je haar. Je krijgt voornamelijk last van haaruitval als je koorts gehad hebt. Dan vecht je lichaam hard tegen dat wat je ziek maakt. Alle energie gaat daar naar toe. Je haarzakjes, waar je haar uit groeit, zijn dan minder belangrijk.
Dat betekent niet dat je geen last krijgt van haaruitval als je amper klachten hebt door Corona. Elk klein beetje stress kan al leiden tot haaruitval. Dat komt omdat je lichaam dan cortisol aanmaakt. Dat breekt zogenaamde proteoglycanen af, dat zijn stoffen die je haarzakjes nodig hebben om haar te groeien.
Wat volgens wetenschappers mogelijk ook meespeelt is dat je bij Corona flink last kunt krijgen van je luchtwegen. Dan dalen de zuurstoflevels in je bloed. En haarzakjes zijn heel afhankelijk van zuurstofrijk bloed. Zonder kunnen ze niet groeien.
Hoe herken je haaruitval door Corona?
Door de manier waarop je haar uitvalt. Je verliest haar verspreid over je hoofdhuid. Máár vooral bij je voorste haargrens. Het kan voorkomen dat je haar met plukken tegelijk uitvalt. Dat soort haaruitval heet telogen effluvium. Dan stoppen je haren eerder dan normaal met groeien en gaan ze in rust, waarna ze uitvallen. De fase waarin je haar uitvalt heet de telogene fase.

Enkele mensen krijgen nadat ze besmet zijn met Corona last van een ander soort haaruitval: alopecia areata. Dit is een auto-immuunaandoening waarbij je afweersysteem je haarzakjes aanvalt. Je krijgt dan last van ronde kale plekken. Dat komt echter alleen voor bij mensen die daar aanleg voor hebben: Corona zorgt ervoor dat het oplaait.
Wanneer begin je haar te verliezen door Corona?
Niet meteen. Binnen enkele weken tot twee à drie maanden merk je dat je meer haar verliest dan normaal.
Hoe lang duurt haaruitval door Corona?
Dat verschilt. Bij de meeste mensen binnen zes maanden. Een klein deel blijft langer last houden van haaruitval nadat ze genezen zijn van Corona. De kans bestaat dat je haar dan niet meer volledig terug groeit.
Wat te doen tegen haaruitval door Corona?
Goed voor jezelf zorgen. Dan geef je je haarzakjes wat ze nodig hebben om weer volop haar te groeien. Door Corona hebben je haarzakjes minder voedingstoffen gekregen. Je moet zorgen dat je lichaam die weer voldoende aanlevert. Dit zijn een aantal dingen die je kunt doen:
1. Start elke dag met een hoofdhuidmassage
Als je ziek bent of veel stress hebt vermindert je bloedtoevoer. Dat betekent dat je haarzakjes minder bloed met voedingstoffen krijgt. Ze kunnen daardoor minder goed hun werk doen: haar groeien. Door je hoofdhuid te masseren stimuleer je de doorbloeding. Dan krijgen je haarzakjes meer bloed aangeleverd.
Masseer elke ochtend voor minstens vijf minuten je hoofdhuid. Voordat je je haar borstelt bijvoorbeeld. Wil je je doorbloeding een extra boost geven? Masseer dan je hoofdhuid met plantaardige olie gemixt met een aantal druppels etherische olie van rozemarijn. Voeg 20 druppels toe aan 100 ml olie.
2. Was je haar met caffeïneshampoo
Caffeïneshampoo is een bekend middel tegen haaruitval. Het stofje caffeïne dringt door tot je haarzakjes en verbetert de doorbloeding in je hoofdhuid. Gebruik het in plaats van de shampoo die je nu gebruikt. Was je haar niet elke dag met caffeïneshampoo. Dat is nergens voor nodig: caffeïne blijft 72 uur werkzaam.
3. Slik Nourkrin-supplementen
Ziek zijn is flink stressvol. Je lichaam maakt dan het hormoon cortisol aan. Dat breekt zogenaamde proteoglycanen af, die je haar nodig heeft om te groeien. Je krijgt dan last van een verminderde haargroei. Neem in dat geval Nourkrin supplementen. Die vullen het tekort aan proteoglycanen in je lichaam weer aan, zodat je haar weer goed kan groeien.
Nourkrin-supplementen bevatten tevens vitamine C, A, B1, B2, B3, vitamine A & D en D-biotine. Deze vitamines spelen een belangrijke rol bij haargroei.
4. Zorg dat je extra voedingsstoffen binnenkrijgt
Als je ziek bent geweest is het volgens wetenschappers goed om extra proteïne, vitamines, ijzer en zink in te nemen. Je hebt er dan meer van nodig, omdat je bloedtoevoer verminderd is. Je lichaam levert dan minder voedingsstoffen aan je haarzakjes aan.
Vind je het lastig voldoende proteïne, vitamines en mineralen via eten binnen te krijgen? Dan zijn supplementen zoals Viviscal een uitkomst.
5. Gebruik bij erge haaruitval Minoxidil (2%)
Heb je na zes maanden nog steeds veel last van haaruitval? Dan kan het helpen grover geschut tevoorschijn te halen. Minoxidil is een van de weinige middelen die artsen officieel voorschrijven bij extreem haarverlies, zoals erfelijkheidskaalheid (alopecia androgenetica). Het is verkrijgbaar als lotion, als mousse of als zalf. Je moet het dagelijks op je hoofdhuid smeren.
Dit middel is niet mis: Minoxidil is heel effectief. Máár: alleen zolang je het gebruikt. Je moet daarnaast goed opletten dat je er niet mee knoeit. Dan krijg je haargroei op plekken waar je het niet wilt. Zorg dat je je goed inleest, voordat je het gebruikt.
Even samenvatten
Een op de vier mensen krijgt last van haaruitval door Corona. Binnen enkele weken tot drie maanden verliezen ze opeens plukken met haar of krijgen ze kale ronde plekken.
Als je weer beter bent verdwijnt de haaruitval vanzelf binnen zes maanden. Sommige mensen houden er langer last van. Is dat bij jou het geval? Klop dan bij je huisarts aan. Het kan gebeuren dat je haar niet meer volledig terug groeit.
Je kunt meerdere dingen proberen om haaruitval door Corona te verminderen:
- Was je haar met caffeïneshampoo en masseer elke ochtend je hoofdhuid
- Neem extra vitamines en mineralen zoals zink en ijzer in en eet proteïnerijk om je haarzakjes van extra voeding te voorzien. Vind je dat lastig? Dan kan een supplement als Viviscal uitkomst bieden
- Ervaar je veel stress vanwege Corona? Slik dan een supplement met proteoglycanen om de gevolgen tegen te gaan
- Is jouw haaruitval heel erg en groeit je haar niet goed terug? Gebruik dan dagelijks Minoxidil-lotion (2%) op je hoofdhuid
Wat nu?
Ziek goed uit. Zorg dat je weer fit wordt. Dat is het beste dat je kunt doen voor jezelf én voor je haar.
Blijf je last houden van haaruitval na Corona of weet je niet zeker of Corona de boosdoener is? In mijn ebook Haaruitval bij Vrouwen vind je volop informatie over oorzaken van haaruitval en wat je kunt doen om weer voller haar te groeien.
-
Ebook Haaruitval bij Vrouwen€14.994.60 van 5
Bronnen: RTLnieuws.nl, Mieczkowska, Karolina, et al. “Telogen effluvium: a sequela of COVID‐19.” International journal of dermatology (2021)., Goren, Andy, et al. “A preliminary observation: Male pattern hair loss among hospitalized COVID-19 patients in Spain-A potential clue to the role of androgens in COVID-19 severity.” (2020)., Rivetti, Nicolò, and Stefania Barruscotti. “Management of telogen effluvium during the COVID‐19 emergency: psychological implications.” Dermatologic therapy (2020).
Bewaar op Pinterest
Vond je dit een interessant artikel en wil je hem later nog eens terug lezen? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Heb je HAAR weer ook op Pinterest.