Haaruitval door stress: hoe herken je het en wat doe je er tegen?

Stress. Iedereen heeft er weleens last van. Maar wat als het ervoor zorgt dat je haar verliest? Dat je elke keer dat je je haar borstelt er hele plukken loskomen? Geen zorgen: in dit artikel vertel ik wat je kunt doen om haaruitval door stress tegen te gaan. En geef ik je aantal tips die je helpen wat meer relaxt door het leven te gaan.

Kun je haaruitval krijgen van stress?

Ja, door stress kan je meer haar verliezen dan normaal. Bijvoorbeeld nadat je iets heel heftigs meegemaakt hebt, zoals de dood van een geloofde of een scheiding. Of als je voortdurend stress hebt, bijvoorbeeld doordat je het op je werk niet naar je zin hebt. Maar ook kleine beetje stress kunnen al voor haaruitval zorgen. In een onderzoek onder studenten bleken zij meer haar te verliezen, omdat ze stress hadden voor een tentamen.  

Waarom valt je haar uit door stress?

Dat heeft meerdere redenen. Een daarvan zijn hormonen. Als je stress hebt maak je meer van het hormoon cortisol aan. En cortisol breekt stoffen zoals proteoglycanen en hyaluronzuur af. Dat is een probleem, omdat die stoffen belangrijk zijn voor je haargroei. Als je er te weinig van hebt stoppen je haren met groeien: ze gaan in rust en vallen na een aantal dagen uit.  

Een andere oorzaak is een verminderde doorbloeding. Als je stress hebt raak je erg gespannen. Je spieren gaan vast zitten, vooral in je nek en schouders. Als jouw spieren vast zitten is de bloeddoorstroming vermindert. Je haarzakjes krijgen dan minder bloed met voedingsstoffen aangeleverd. Dan hebben ze niet genoeg om volop haar te blijven groeien.

Hoe herken je haaruitval door stress?

Door de manier waarop het uitvalt. Als je stress hebt valt je haar verspreid over je hoofdhuid uit. Je merkt bijvoorbeeld dat er veel haar loskomt tijdens het douchen en dat je borstel na gebruik vol met haar zit. Ook merk je dat je haar amper groeit. Dat soort haaruitval noem je telogen effluvium. Telogen effluvium betekent simpel gezegd dat je haren volop overgaan van fase waarin ze groeien (de anagene fase) naar de fase waarin ze rusten voordat ze uitvallen (de telogene fase).

Haargroei fases

In sommige gevallen kun je ook last krijgen van plotselinge ronde kale plekken. Dan heb je een aandoening die alopecia areata heet. Als je daar last van hebt valt jouw immuunsysteem je haarzakjes aan. Dat ontstaat niet puur door de stress, maar het kan er wel voor zorgen dat de ziekte op komt laaien of erger wordt. Ook kan stress de aandoening alopecia androgenetica (erfelijkheidskaalheid) verergeren. Alopecia androgenetica herken je bij vrouwen doordat hun scheiding steeds breder wordt.

Alopecia androgenetica
(Alopecia androgenetica: de scheiding wordt steeds breder)

Hoe lang duurt haarverlies door stress?

Dat ligt aan hoeveel en hoe lang je stress hebt. Zolang jij stress hebt blijf je cortisol aanmaken. En hoe meer stress je hebt, hoe meer cortisol je aanmaakt. Zodra je stresslevels weer normaal worden, worden ook je cortisollevels langzaamaan weer normaal.

Komt jouw haaruitval puur door de stress? Dan merk je na een tijdje dat je haar niet meer extreem uitvalt: het begint zelfs terug te groeien. Maar je moet wel even geduld hebben: dit duurt minstens 3 maanden tot een jaar. Er bestaat een kans dat niet al je haar terug groeit.

Wat te doen tegen haaruitval door stress?

Minder stressen. Zucht. Was het maar zo makkelijk. Je hebt geen aan- en uitknop die je even in kunt drukken, zodat je stress stopt. Maar er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om je stress te verminderen en de gevolgen van stress tegen te gaan.

1. Nourkrin-supplementen slikken

Een van de meest effectieve middelen die je tegen haaruitval door stress kunt nemen is het supplement Nourkrin. Dat bevat onder meer proteoglycanen – een belangrijke stof voor je haargroei. Als je stress hebt maak je meer cortisol aan. Cortisol breekt proteoglycanen af, wat vervolgens leidt tot haaruitval. Nourkrin vult het tekort aan proteoglycanen weer aan, zodat je haar weer groeit.

Nourkrin-supplementen bevatten tevens vitamine C, A, B1, B2, B3, vitamine A & D en D-biotine.

2. Zorgen dat je meer proteïne, vitamines, ijzer en zink binnenkrijgt

Haaruitvalwetenschappers raden aan om meer proteïne, vitamines, ijzer en zink in te nemen als je haaruitval hebt door stress. Zij vermoeden dat je er dan meer van nodig hebt. Dit onder meer omdat je bloedtoevoer verminderd is bij stress, waardoor je haarzakjes minder voedingsstoffen aangeleverd krijgen.

Wil je weten welke vitamines precies belangrijk zijn en in welk voedsel zij zitten? Ik vertel je er meer over in: Welke vitamines en mineralen helpen tegen haaruitval – en zorgen voor een gezonde haargroei ?

3. Masseer met rozemarijn olie

Als je last van stress hebt gaan je spieren vast zitten. Dat belemmert je doorbloeding, waardoor je haarzakjes minder bloed krijgen. Je kunt je doorbloeding stimuleren door elke dag te masseren. Focus je dan vooral op je hoofdhuid, gezicht en nekspieren.

Gebruik een plantaardige olie, zoals komijnzaadolie met daarin een paar druppels etherische olie van Rozemarijn voor een extra boost van je doorbloeding. Uit onderzoek blijkt dat rozemarijn zeer effectief is bij haaruitval.

4. Caffeïne shampoo gebruiken

Je kent het stofje vast wel van koffie. Caffeïne is een stimulerend middel: het bevordert je doorbloeding. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat caffeïne door kan dringen tot je haarzakjes, als je het op je hoofdhuid aanbrengt. Caffeïneshampoo kan daarom helpen haaruitval te gaan.

5. Mediteren

Ademhalingsoefeningen en visualisaties helpen je om stressvolle gedachten even los te laten en je te ontspannen. Op Netflix vind je begeleide meditaties van Headspace.

6. Meer bewegen

Als je beweegt komen je spieren los en maak je het gelukshormoon endorfine aan. Sporten kan ook een fijne uitlaatklep zijn om je emoties er even uit te gooien. Zo heb ik zelf een tijdje gebokst om frustraties kwijt te raken.

7. Muziek luisteren

Uit een onderzoek bij mensen met chronische stress bleek: als je muziek luistert dalen je cortisollevels. En dat is fijn, want cortisol veroorzaakt haaruitval.

8. Ashwagandha slikken

Ashwaganda is een zogenaamd adaptogeen kruid. Dat houdt in dat het zich aanpast aan de behoeften van jouw lichaam op dat moment. Als je veel stress hebt brengt Ashwagandha je cortisollevels omlaag. Het voorkomt niet dat je stress hebt, maar helpt jouw lichaam stress op een goede manier te verwerken. Je wordt daardoor weerbaarder.

Let op: Heb je last van hyperthyroïde? Dan is dit kruid niet voor jou geschikt.

Wat als het geen stress is? Wat zijn andere oorzaken van haaruitval?

Er zijn heel veel redenen waarom je last kunt krijgen van haaruitval. Stress is daar slechts één van. Ook vitaminetekorten, de overgang en medicijnen kunnen haaruitval veroorzaken. Wil je weten wat bij jou de oorzaak is? Ik help je die te achterhalen en vertel je welke middelen je dan vervolgens het beste kunt gebruiken in mijn ebook Haaruitval bij Vrouwen. Nu verkrijgbaar in mijn webshop.


Bewaar op Pinterest

Vond je dit een interessant artikel en wil je hem later nog eens terug lezen? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Heb je HAAR weer ook op Pinterest.

Dit artikel bevat affiliate links naar verschillende webshops. Klik je op een link en bestel je vervolgens iets bij de webshop? Dan ontvang ik een klein bedrag, waarvoor ik je enorm dankbaar bent. Het kost jou niets extra’s en maakt het voor mij mogelijk mijn blog online te houden.

Delen:

Heb je HAAR weer - Kayleigh Schouten - over mij

Hi, mijn naam is Kayleigh

Ik help je haarproblemen aan te pakken door haarverzorging tips met je te delen die volgens wetenschappers écht werken en die mij ook geholpen hebben mijn haar lang & gezond te laten groeien.

Ontdek mijn favoriete haarproducten

Populaire posts

Bekijk ook eens

Nieuwste posts