Wat moet je eten om je haargroei te stimuleren – en haaruitval tegen te gaan?

Je wilt je haar sneller lang laten groeien of je wilt haaruitval tegengaan, zodat je haar dikker groeit. Maar niet alleen van buitenaf, met het zoveelste dure haarproduct. Nee, óók van binnenuit: met voedsel. Dan zijn deze tips voor jou. In dit artikel vertel ik je precies welk eten je haargroei stimuleert.

Eten dat je haargroei stimuleert

Wat moet je eten voor een gezonde haargroei van binnenuit?

Voeding dat rijk is aan proteïne en gezonde vetten en eten dat veel vitamines en mineralen bevat.

Waarom moet je proteïnerijk eten als je gezond haar wilt?

Je  lichaam heeft proteïne nodig om keratine aan te maken. Dat is belangrijk omdat je haar voor zo’n 90 procent uit keratine bestaat. Eet je niet voldoende proteïne? Dan krijg je zwakker haar dat snel breekt en kun je last krijgen van haaruitval.

Hoeveel proteïne je binnen moet krijgen verschilt per persoon. Gemiddeld moet je 0,8 gram proteïne binnenkrijgen voor elk kg lichaamsgewicht. Weeg je 60kg? Dan moet je dus minstens 48 gram proteïne binnenkrijgen.

Heb je moeite om voldoende proteïne binnen te krijgen? Probeer dan eens de proteïneshakes van Plent.nl.

Wat zijn de beste vitamines en mineralen voor je haargroei?

IJzer en vitamine D. Beide hebben veel invloed op de gezondheid van je haar.

IJzer

Je lichaam heeft ijzer nodig om rode bloedcellen aan te maken. Simpel gezegd: ijzer zorgt ervoor dat je voldoende bloed hebt. Dat is belangrijk voor je haar, omdat je haarzakjes dan genoeg bloed met voedingsstoffen aangeleverd krijgen. Dan kunnen ze hun werk goed doen: haar groeien.

Bij een ijzertekort valt je haar uit. En dat komt veel voor: zo’n 1 op de 5 mensen heeft te weinig ijzer in hun bloed. Vooral vrouwen lopen veel risico: als je ongesteld bent verlies je veel ijzer.

IJzertabletten voor een gezonde haargroei

Orthica IJzer-25-Complex

Vitamine D

Vitamine D speelt een belangrijke rol in de aanmaak van keratine: de bouwstof van je haar. Bij een tekort krijg je last van broos haar en haaruitval. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat er een verband is tussen lage levels vitamine D en alopecia androgenetica (erfelijkheidskaalheid), alopecia areata (pleksgewijze kaalheid) en telogen effluvium (verspreide haaruitval).

Ook een vitamine D-tekort komt heel veel voor: 1 op de 10 Europeanen heeft er last van. Je hebt meer kans op een tekort als je een donkere huid hebt, als je ouder bent dan 50 of als je weinig buiten komt.

Vitamine D voor haargroei

Pharma-Nord Bio-Vitamine D3

Andere belangrijke vitamines

Andere vitamines die je haargroei ondersteunen zijn onder meer zink, biotine, vitamine C, vitamine E, vitamine B12 en selenium.

In een ander artikel vertel ik je waarom al deze vitamines zo belangrijk zijn voor je haar: Welke vitamines en mineralen helpen tegen haaruitval – en zorgen voor een gezonde haargroei ?

Welke voeding helpt tegen haaruitval?

Als je een tekort hebt aan bovenstaande vitamines en mineralen, of als je te weinig proteïne binnenkrijgt, krijg je last van haaruitval. Is dat in jouw geval de reden dat je haar uitvalt? Dan doe je er goed aan om proteïnerijk te eten en voedsel met veel vitamines en mineralen te eten. Lukt het je niet om je tekorten aan te pakken met eten? Slik dan supplementen bij.

Maar let op: er zijn ook andere redenen waarom je haar kan uitvallen. Wil je zeker weten of een vitaminetekort de boosdoener is? Laat dan je bloed onderzoeken.

Is er ook eten dat slecht is voor je haargroei?

Ja, dat is er zeker. Kijk uit dat je niet te veel koolhydraten en suikers binnenkrijgt. Die werken ontstekingen in de hand en zorgen voor vetter haar. Dan loop je meer risico op het krijgen van haaruitval.  

Welk fruit is goed voor haaruitval?

De beste fruitsoort die je kunt eten voor je haar is avocado. Één vrucht (180 gram) bevat 3,4 gram proteïne en zit boordevol haarvitamines, waaronder vitamine C, ijzer en biotine.

Naast het eten van avocado ondersteun je ook je haargroei door onder meer sinaasappels, guava, perziken, bessen, banaan, aardbeien en druiven te eten.

In de meeste fruit zit veel vitamine C, dat je lichaam helpt om ijzer op te nemen. Het kan daarom nuttig zijn veel fruit te eten als je een ijzertekort hebt. Heb je last van erfelijkheidskaalheid (alopecia androgenetica)? Eet dan druiven: die bevatten proanthoacyanide. Proanthoacyanide heeft een remmende werking op dihydrotestosteron: het hormoon dat voor deze vorm van haaruitval zorgt.

Máár: je kunt haaruitval niet oplossen door vooral veel fruit te eten. Daar bevat het te weinig proteïne, vitamines en mineralen voor die belangrijk zijn voor je haargroei. Zo bevat fruit geen vitamine D en bijna geen ijzer. Dat wil niet zeggen dat fruit eten niet helpt, maar je moet er ook andere dingen naast eten of gebruiken.

5x voedsel dat je haargroei stimuleert

Kippenborst eten maakt je haar sterker

1. Kippenborst

Heb je moeite om genoeg proteïne binnen te krijgen? Zorg dan dat je regelmatig kip op het menu zet. 100 gram kippenborst bevat maar liefst 26 gram proteïne. Daarnaast bevat kip biotine, ijzer, zink, selenium én vitamine D.

Amandelen zorgen voor een gezonde haargroei

2. Amandelen

Zoek je iets te snacken dat goed is voor je haar? Pak dan een schaaltje amandelen. 100 gram amandelen bevat niet alleen 21,7 gram proteïne maar bevat ook nog eens 51,25% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid aan ijzer en 11% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid aan biotine.

Zalm eten zorgt voor sterker haar

3. Zalm

Nog zo’n proteïnebom: zalm. 100 gram zalm bevat 20,2 gram proteïne. Maar er is nog een reden waarom je regelmatig zalm moet eten: het bevat 90% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D én 56% van de hoeveelheid selenium die je elke dag binnen moet krijgen.

Spinazie eten stimuleert je haargroei

4. Spinazie

Heb jij regelmatig last van een ijzertekort? Zet dan spinazie op je boodschappenlijstje. Het zit namelijk tjokvol ijzer: 100 gram spinazie bevat 51,25 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Daarnaast vind je in spinazie ook proteïne, biotine en zink.

Avocado voor een gezond haargroei van binnenuit

5. Avocado

Ik noemde deze superfood voor je haar hierboven ook al even: avocado. Door een avocado te eten krijg je niet alleen proteïne (3,4 gram) binnen, maar ook vitamine C (33% ADH), vitamine E (21% ADH) en vele andere vitamines. Een avocado is calorierijk, maar bevat vooral veel goede vetten voor je lichaam: ze helpen onder meer je hoofdhuid gezond te houden.

Even samenvatten

Wil je een gezonde haargroei van binnenuit? Zorg dan dat je voedsel binnenkrijgt dat veel proteïne bevat en rijk is aan vitamines die belangrijk zijn voor je haar, zoals vitamine D, ijzer, zink, biotine, vitamine C, vitamine B12, vitamine E en selenium.

Een van de beste fruitsoorten die je voor je haar kunt eten is avocado: het bevat proteïne en is rijk aan vele verschillende vitamines.

Ander eten waarmee je je haargroei stimuleert? Onder meer kippenborst, amandelen, zalm en spinazie zijn echte superfoods voor je haar.

En nu?

Je weet nu welke voeding je haargroei ondersteunt en wat je moet eten in de strijd tegen haaruitval. Maar als je veel haar verliest is alleen voeding vaak niet genoeg. Daarnaast is een tekort aan vitamines, mineralen en proteïne niet altijd de reden van haaruitval.

Ik heb daarom een boek geschreven die je helpt de oorzaak van je haaruitval te vinden én je vertelt welke middelen je vervolgens het beste kunt gebruiken. Lees hier meer over het ebook Haaruitval bij Vrouwen.


Bewaar op Pinterest

Vond je dit een interessant artikel en wil je hem later nog eens terug lezen? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Heb je HAAR weer ook op Pinterest.

Dit artikel bevat affiliate links naar verschillende webshops. Klik je op een link en bestel je vervolgens iets bij de webshop? Dan ontvang ik een klein bedrag, waarvoor ik je enorm dankbaar bent. Het kost jou niets extra’s en maakt het voor mij mogelijk mijn blog online te houden.

Delen:

Heb je HAAR weer - Kayleigh Schouten - over mij

Hi, mijn naam is Kayleigh

Ik ben een gediplomeerd schoonheidsspecialiste die je helpt je haarproblemen aan te pakken. Door haarverzorging tips met je te delen die volgens wetenschappers écht werken en die mij ook geholpen hebben mijn haar lang & gezond te laten groeien.

Ontdek mijn favoriete haarproducten

Populaire posts

Bekijk ook eens

Nieuwste posts