10 dingen die je moet vermijden als je je haar lang wilt laten groeien

Wil jij graag je haar lang laten groeien, maar heb je steeds last van gespleten punten of groeit je haar niet? Dan zijn er een aantal dingen die je beter kunt vermijden, zodat je haar snel én mooi lang wordt.

Lang haar groeien - 10 dingen die je moet vermijden

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik verveel me nogal snel. En dat was tien jaar geleden duidelijk te zien.

De ene keer dat je me zag was mijn haar blond en de keer daarop was het paars. En ik ga niet liegen: ik vond dat heel gaaf. Maar er was iets wat ik nog veel gaver vond: lang haar. Alleen lukte het me nooit om mijn haar langer dan mijn schouders te groeien. En als het me wel lukte zag het er niet uit: het zat zo vol gespleten punten, bij elk zuchtje wind brak het af.

In 2012 nam ik daarom een onmogelijke beslissing: ik stopte met verven. Niet dat dat meteen lukte. Een kapper moest mijn haar zo erg verpesten (lees: per ongeluk groen verven) dat de lol er helemaal af was voor me.

Nu tien jaar later is mijn haar volledig natuurlijk: virgin zoals ze dat ook wel noemen. Maar dat is niet het enige dat er verandert is: mijn haar is langer dan ik eigenlijk wilde. Het reikt tot over mijn heupen. En dat was me nooit gelukt als ik niet gestopt was met verven.

Als het je maar niet lukt om je haar lang te groeien, komt dat niet omdat je het juiste product nog niet gevonden hebt. In de meeste gevallen komt het omdat je dingen doet die slecht zijn voor je haar: dan breekt het af en valt het uit. Daarom wil ik graag met je delen welke dingen je beter kunt vermijden, zodat jij mooi en gezond lang haar kunt groeien.

Van beschadigd haar naar gezond lang haar
Mijn haar in 2011 en mijn haar eind 2020

Lang haar groeien? Vermijd dan deze 10 dingen

1. Haarverf

Als je je haar verft beschadig je het. Haarverf zorgt ervoor dat de schubben van je haar omhoog gaan staan, zodat ze makkelijk breken. Het droogt het daarnaast uit en verzwakt het, zodat het vorm verliest.

Niet getreurd als je écht heel graag wilt verven: Je kunt tegenwoordig gelukkig wel een deel van de schade weer herstellen. Hoe? Door Olaplex no. 3 te gebruiken.

Wil je weten wat je nog meer kunt doen? Ik vertel het je in Dit is hoe je beschadigd haar weer mooi en gezond krijgt [stappenplan].

Olaplex no3

Olaplex Hair Perfector No. 3

2. Sterk reinigende shampoos

Shampoos zijn er om je haar schoon te maken, maar sommige doen hun werk iets te goed: ze verwijderen alle olie, waardoor je haar geen beschermlaagje meer heeft. Je haar droogt daardoor uit, je krijgt klitten en gespleten punten.

Kijk met name uit voor shampoos die sulfaten zoals ammonium lauryl sulfate en sodium lauryl/laureth sulfate bevatten. En zorg dat je een shampoo kiest die naast reinigende ingrediënten ook verzorgende ingrediënten zoals olie bevat.

3. Hete föhn, krul- en steiltang

Als je hitte op je haar gebruikt droog je het uit. Maar dat is niet het enige. Je haar bestaat voor zo’n 90 procent uit keratine. Dat is een eiwit. En wat gebeurt er als je eiwit bakt? De cellen ervan vallen uit elkaar: je haar raakt beschadigd.

Je moet vooral oppassen met hitte als je haar nat is. Dan heeft je haar zich volgezogen met water en als je dan een steiltang gebruikt kook je het water. Dat verandert in stoom dat gaten in je haar brandt. Je krijgt dan iets dat bubbelhaar heet.

Betekent dat dat je beter ook geen föhn kunt gebruiken? Nee, niet per se. Maar gebruik hem op de koude stand. Er zijn tegenwoordig ook föhns die hun temperatuur automatisch aanpassen aan het vochtgehalte in jouw haar, zoals de Philips Moisture Protect föhn.

Philips Moisture Protect Fohn

Philips Moisture Protect Föhn – HP8280

4. Borstels met bolletjes

Gebruik jij nog zo’n borstel die bolletjes heeft aan de uiteindes van zijn pinnen? Die kun je beter weggooien. Die bolletjes beschadigen jouw haar. Tijdens het borstelen blijft je haar eraan hangen, waardoor je het kapot trekt.

Welke borstel je dan beter kunt gebruiken? Een Tangle Teezer bijvoorbeeld. Die is speciaal ontworpen om klitten te verwijderen zonder schade aan te brengen. Of gebruik een wijdgetande kam, als jij niet zo veel last van klitten hebt.

5. Elastiekjes met metaal

Hoeveel haar zit er nog vast in jouw elastiekje als je ’s avonds je paardenstaart uitdoet? Dat kunnen er een stuk minder zijn als je elastiekjes zonder metaalstukje gebruikt. Niet alleen komt je haar er minder in vast te zitten, het snijdt ook minder.

Máár: kijk sowieso uit met knellende haaraccessoires. Niet alleen met elastiekjes, maar ook met klemmen en schuifspelden. Ze knellen je haar af, waardoor het breekt. Gebruik liever een scrunchie, haarstokjes of steekspelden.

6. Stress

Stress is één van de meest voorkomende oorzaken van haaruitval. Als je stress hebt maak je het hormoon cortisol aan. En dat breekt stofjes zoals proteoglycanen af. En die zijn belangrijk voor je haargroei. Als er te veel proteoglycanen afgebroken worden stopt je haar grotendeels met groeien.

Probeer stress daarom zoveel mogelijk te vermijden. En mocht dat niet lukken: slik dan supplementen met proteoglycanen erin, zoals Nourkrin. Dan kun je de haaruitval tegengaan.

Nourkrin supplementen tegen haaruitval door stress

Nourkrin – Woman supplementen

7. Suikers en koolhydraten

Ben jij een echte zoetekauw? Dan heb ik vervelend nieuws: suikers en koolhydraten zijn slecht voor je haargroei. Ze werken ontstekingen in je lichaam in de hand en kunnen ertoe leiden dat je haar sneller vet wordt. Beide zijn door wetenschappers in verband gebracht met een grotere kans op haaruitval. Laat de koekjes en snoepjes dus links liggen en eet niet elke dag pasta of aardappels.

8. De zon

Smeer jij je ook altijd in met zonnebrandcrème voordat je de zon ingaat? Goed bezig! Maar: vergeet je haar niet.

Ook je lokken hebben te leiden onder de UV-straling van de zon. Het vernietigt het pigment in je haar, oftewel: je haarkleur. Het droogt het uit en de straling tast de keratine in je haar aan. Je krijgt dan last van gespleten punten, de porositeit van je haar neemt toe en het breekt sneller als je eraan trekt.

Schade door de zon
(Schade aan haar door UV-A en UV-B-straling)

Hoe je je haar kunt beschermen tegen UV-straling? Door bijvoorbeeld olie aan te brengen, een hoed te dragen of van tevoren een haarproduct met het ingrediënt cinnamidopropyltrimonium chloride (CATC) te gebruiken als je de zon in gaat.

Haarproducten met cinnamidopropyltrimonium chloride

9. Ruw polyester kussensloop

Je staat er misschien niet zo snel bij stil, maar op welke kussensloop jij slaapt maakt een groot verschil voor je haar. Je ligt er tenslotte elke dag op. En een gewone polyester kussensloop zuigt ’s nachts het vocht uit je haar, waardoor het uitdroogt. De stof is ook nog eens heel ruw: je schuurt er ’s nachts constant met je haar overheen.

Door in plaats daarvan een satijnen kussensloop te gebruiken zorg je ervoor dat je haar ’s nachts beter gehydrateerd blijft en je wakker wordt met minder klitten. Dan beschadigt je haar veel minder.

Satijn kussensloop

Beauty Pillow – satijnen kussensloop

10. Chloor en kalk

Zwem jij regelmatig? Dan is het oppassen met je haar. In zwemwater zit namelijk vaak chloor. Dat droogt je haar enorm uit én het tast de pH-waarde ervan aan, waardoor de schubben van je haar open gaan staan en afbreken. En je wast het er ook niet zo makkelijk uit: om chloor te verwijderen uit je haar heb je een clarifying shampoo nodig.

Niet alleen met chloor is het oppassen: ook met kalk. En dat zit niet alleen in zwemwater, maar ook in gewoon kraanwater. Als er veel kalk in je water zit, blijft dat na het douchen op je haar liggen. Je krijgt dan sneller last van build up, waardoor je haar uitdroogt en makkelijk afbreekt.


Lang haar groeien? Vermijd dan deze 10 dingen

Bewaar op Pinterest

Vond je dit een interessant artikel en wil je hem later nog eens terug lezen? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Heb je HAAR weer ook op Pinterest.

Dit artikel bevat affiliate links naar verschillende webshops. Klik je op een link en bestel je vervolgens iets bij de webshop? Dan ontvang ik een klein bedrag, waarvoor ik je enorm dankbaar bent. Het kost jou niets extra’s en maakt het voor mij mogelijk mijn blog online te houden.

Delen:

Heb je HAAR weer - Kayleigh Schouten - over mij

Hi, mijn naam is Kayleigh

Ik ben een gediplomeerd schoonheidsspecialiste die je helpt je haarproblemen aan te pakken. Door haarverzorging tips met je te delen die volgens wetenschappers écht werken en die mij ook geholpen hebben mijn haar lang & gezond te laten groeien.

Ontdek mijn favoriete haarproducten

Populaire posts

Bekijk ook eens

Nieuwste posts