Zijn jouw ooit zo mooie lokken veranderd in een droge bos stro vol gespleten punten? Omdat je je haar geverfd hebt bijvoorbeeld? Leg die schaar nog maar even aan de kant: je kunt je haar weer mooi en gezond krijgen. Hoe? Door haarproducten te gebruiken die je beschadigde haar versterken, beschermen en weer doen laten glanzen. Je vindt ze hieronder.

- 1. Olaplex – om de verbroken zwavelverbindingen in je haar te herstellen
- 2. Een cuticle sealer – om klitten te verminderen en voor meer glans
- 3. Een conditioner met humectants – om je droge haar te hydrateren
- 4. Een haarmasker met proteïne – om je haar te versterken
- 5. Een milde shampoo – om je breekbare haar op zachte wijze te reinigen
- 6. Een plantaardige olie – om je haar tegen verdere schade te beschermen
- 7. Een zachte kam of borstel – om klitten voorzichtig te verwijderen
- 8. Een scherpe schaar – om gespleten punten mee af te knippen
- 9. Niet-knellende haaraccessoires – om je haar zonder schade op te steken
- 10. Een föhn met koude stand – die je haar snel droogt zonder het uit te drogen
1. Olaplex – om de verbroken zwavelverbindingen in je haar te herstellen
Als je je haar verft, of op een andere manier beschadigt, raken er zwavelverbindingen verbroken. Dat merk je, omdat je haar zwakker wordt en zijn vorm verliest. Het breekt sneller en als je krullen hebt zakken die uit.
Olaplex bevat een ingrediënt dat die zwavelverbindingen herstelt. Dan wordt je haar weer sterk, waardoor het ook zijn vorm weer beter vast kan houden.
Meer weten over de werking van Olaplex? Ik vertel je er uitgebreid over in Hoe Olaplex no. 3 helpt beschadigd haar te herstellen.
2. Een cuticle sealer – om klitten te verminderen en voor meer glans
Als je beschadigd haar hebt raakt het snel in de klit, het breekt makkelijk af, voelt ruw aan en ziet er dof uit. Dat komt omdat de schubben die je haar bedekken omhoog staan.
Maar maak je geen zorgen: daar kun je iets aan doen. Met een cuticle sealer bijvoorbeeld. Dat is een soort haarmasker met een lage pH-waarde, dat ervoor zorgt dat jouw schubben weer plat gaan liggen.
Probeer daarnaast alleen haarproducten met een lage pH-waarde te gebruiken. Zoals de Acidic Bonding lijn van Redken of de producten van Joico’s K-pak lijn voor beschadigd haar.
3. Een conditioner met humectants – om je droge haar te hydrateren
Beschadigd haar heeft moeite om vocht vast te houden, waardoor het erg droog wordt. Je hebt dan sterk hydraterende producten nodig, met zogenaamde humectants.
Humectants zijn ingrediënten die vocht toevoegen aan je haar, zoals aloë vera gel en glycerine.
Gebruik het liefst een product dat daarnaast ook olie bevat. Olie sluit namelijk het vocht in, zodat je haar gehydrateerd blijft.
Zelf gebruik ik graag de conditioners van Maui Moisture, die zitten boordevol aloë vera gel. Als je een andere goede haarmasker wilt voor een zacht prijsje, dan is Garnier’s Ultimate Blends Hair Food Papaya 3-in-1 Damaged Hair Mask Treatment een goede optie.
4. Een haarmasker met proteïne – om je haar te versterken
Je haar bestaat voor zo’n 90 procent uit keratine. Dat is een proteïne.
Als je je haar beschadigt breken er stukjes af en lossen er stukjes op. Je verliest dan keratine. Je haar raakt daardoor ernstig verzwakt: je krijgt gespleten punten.
Door een haarproduct met keratine, of een andere proteïnesoort, te gebruiken, vang je dat verlies voor een deel op. Je haar wordt dan weer sterker: het breekt minder snel af.
Een paar voorbeelden van goede conditioners en haarmaskers met proteïne:
- HairLust Protein Reconstructor Mask
- Alfaparf Milano – Keratin Therapy Lisse Design Rehydrating Mask
- Kérastase – Résistance Masque Force Architecte Haarmasker
- Aveda – Damage Remedy Daily Hair Repair (Leave-in conditioner)
5. Een milde shampoo – om je breekbare haar op zachte wijze te reinigen
Beschadigd haar breekt heel makkelijk af. Daarom moet je er heel voorzichtig mee omgaan. Ook tijdens het wassen van je haar. Maar hoe doe je dat?
Gebruik een milde shampoo. Dat houdt in: een zonder sulfaten en mét verzachtende ingrediënten. Bonuspunten als die ook nog een lage pH-waarde (onder 6.0) heeft en proteïne bevat, zoals de Hair Growth & Repair Shampoo van HairLust. Bekijk mijn artikel De 10 beste shampoos zonder sulfaten voor meer inspiratie.
6. Een plantaardige olie – om je haar tegen verdere schade te beschermen
Als je haar beschadigd is wil je natuurlijk niet dat het nóg meer beschadigt. Olie helpt je daarbij. Het legt een beschermend laagje om je haar heen. Ook zorgt het ervoor dat je haar beter gehydrateerd blijft en zacht wordt.
Smeer elke ochtend en avond een paar druppels jojoba-olie in je puntjes. Dat heeft mij ook enorm geholpen om mijn haar tot mijn heupen te laten groeien. En extra tip: doe lekker veel in je haar én smeer ook je hoofdhuid in, voordat je de douche instapt. Dat maakt je haar lekker zacht.
(Tip: Krijg je de olie niet uit je haar gewassen? Probeer het dan met conditioner.)
7. Een zachte kam of borstel – om klitten voorzichtig te verwijderen
Je wilt zo voorzichtig mogelijk met je beschadigde haar omgaan, zodat het niet afbreekt. Maar tegelijkertijd heb je veel last van klitten. En tja, je wilt niet met een vogelnest op je hoofd rondlopen. Maar hoe verwijder je klitten zonder je haar kapot te trekken?
Probeer de ergste klitten eerst met je handen te verwijderen. En ga daarna met een borstel aan de gang: begin onderaan en werk je weg naar boven. Gebruik dan wel een kam of borstel die zacht is voor je. Een kam met brede tanden bijvoorbeeld, of een Tangle Teezer. Die laatste gebruik ik zelf al jaren en laat me je vertellen: je komt echt veel makkelijker door klitten heen.
Wat je ook doet: vermijd in ieder geval zo’n borstel met metalen pinnen en bolletjes op de uiteindes. Daar trek je je haar mee kapot.
Meer tips: Hoe verwijder je hardnekkige klitten – zonder je haren uit je hoofd te trekken?
8. Een scherpe schaar – om gespleten punten mee af te knippen
Als je gespleten punten hebt kun je ze beter zo snel mogelijk afknippen. Dan voorkom je dat ze nog verder omhoog splijten. Maar ik snap het: je wilt liever niet te veel van je haar afknippen. Maar vaak is het echt beter.
Toen ik besloot mijn haar lang te laten groeien was het zo beschadigd dat het aan de onderkant steeds afbrak. Ik heb er toen 10 cm af laten knippen: het zag er gelijk veel beter uit. Nu ik niet meer zoveel gespleten punten krijg knip ik ze allemaal één-voor-één af: dan hoef ik niet elke keer mijn volledige haar korter te knippen.
Wil je zelf je haar knippen? Zorg dan dat je een scherpe schaar gebruikt. Dan krijg je mooie, sterkere punten. Zelf gebruik ik een kappersschaar van Jaguar.
9. Niet-knellende haaraccessoires – om je haar zonder schade op te steken
Als je haar erg beschadigd is kan het helpen om het wat vaker omhoog te dragen. Dan slijten je punten minder snel.
Maar dan moet je geen accessoires gebruiken die je haar juist beschadigen, omdat ze het afknellen. Vermijd daarom schuifspelden, klemmen en elastiekjes met metaal. Gebruik liever steekspelden, scrunchies en haarstokjes om je haar op te steken.
10. Een föhn met koude stand – die je haar snel droogt zonder het uit te drogen
Je haar is extra kwetsbaar als het nat is. Dat komt omdat het zich volzuigt met water: je haar komt onder enorme spanning te staan. Het schuurt en je schubben worden omhoog geduwd, waardoor ze makkelijk afbreken.
Als je haar beschadigd is, heeft het een hoge porositeit. Dat houdt in dat het meer vocht opneemt dan normaal. Tot wel drie keer zoveel. Om te voorkomen dat je haar nog verder beschadigt moet je er extra voorzichtig mee omgaan. Maar tegelijkertijd wil je ook dat zo snel mogelijk weer droog is. Hoe doe je dat?
Je kunt het beste een föhn gebruiken met een koude stand. Dan droog je je haar snel, maar zonder het te beschadigen omdat je er ruw overheen wrijft met een handdoek. Een aanrader is de Moisture Protect Föhn van Philips. Die past automatisch zijn temperatuur aan op basis van het vocht in jouw haar.

Bewaar op Pinterest
Vond je dit een interessant artikel en wil je hem later nog eens terug lezen? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Heb je HAAR weer ook op Pinterest.
Dit artikel bevat affiliate links naar verschillende webshops. Klik je op een link en bestel je vervolgens iets bij de webshop? Dan ontvang ik een klein bedrag, waarvoor ik je enorm dankbaar bent. Het kost jou niets extra’s en maakt het voor mij mogelijk mijn blog online te houden.