haarverzorging tips

Hoe Olaplex no. 3 helpt beschadigd haar te herstellen

Heb jij last van beschadigd haar? Bijvoorbeeld omdat je je haar geblondeerd of geverfd hebt, je een permanent hebt genomen of elke dag de krul- of steiltang pakt? Dan kan Olaplex Hair Perfector (no. 3) jou helpen. Het herstelt verbroken zwavelverbindingen in je haar, zodat je lokken het weer sterk worden.

Maar hoe gebruik je Olaplex no. 3 en hoe zit het met die andere producten van Olaplex? Ontdek hieronder het antwoord op die en andere vragen over Olaplex no. 3.

Wat is Olaplex?

Olaplex is een bedrijf dat haarproducten maakt speciaal voor het herstellen van beschadigd haar. Al hun producten bevatten het ingrediënt Bis-Aminopropyl Diglycol Dimeleate, dat zwavelverbindingen in je haar herstelt zonder dat daar schadelijke stoffen aan te pas komen.

Ze begonnen ooit met Olaplex 1, 2 en 3, maar inmiddels zijn er Olaplex-producten van 0 t/m 8.

Hoe werkt Olaplex?

Het herstelt verbroken zwavelverbindingen in je haar. Dat zegt je waarschijnlijk niet zo veel, dus laat me het je uitleggen. Of als je geen zin hebt in een lang verhaal: scroll dan naar het volgende kopje.

Je haar bestaat voor zo’n 90 procent uit de stof keratine, dat bij elkaar gehouden wordt met behulp van zwavelverbindingen. Een zwavelverbinding is als een verliefd stelletje: het bevat zwavel- en zuurstofatomen die zich tot elkaar aangetrokken voelen. En als koppeltje staan die zwavel- en zuurstofatomen sterk: ze zorgen voor de blijvende vorm van jouw haar Dat houdt in: of het steil is, of je slag hebt, of je haar krult of dat het kroest.

Wanneer je je haar beschadigt verbreken er zwavelverbindingen: de koppeltjes gaan uit elkaar. Je haar verliest vorm en sterkte.

De zwavelverbindingen breken bij beschadiging als ware in tweeën: ze worden single. En die doen wat veel singles doen: ze gaan op zoek naar een nieuwe partner. Dat kan een goede partner zijn, namelijk één enkele zuurstofmolecuul. Dan is er niets aan de hand: die twee vormen een match made in heaven. Het kan ook een slechte partner zijn: drie zuurstofmoleculen. Dan vormen ze als koppeltje samen cysteïnezuur en dat eet de keratine van je haar op: je haar lost van binnenuit op. Je wilt dus niet dat die een stelletje vormen.

Olaplex werkt doordat het ingrediënt Bis-Aminopropyl Diglycol Dimeleate zichzelf opwerpt als nieuwe partner, voordat de verbroken deeltjes de kans hebben om zich aan de verkeerde partner te binden. Met behulp van Olaplex vormt er een nieuwe, sterke zwavelverbinding.

Omdat de makers van Olaplex patent hebben op Bis-Aminopropyl Diglycol Dimeleate zijn de Olaplexproducten de enige producten die dit ingrediënt bevatten. Leuk feitje: Ze vonden het ingrediënt uit in hun garage in Californië.

Welke Olaplex voor beschadigd haar?

Alle producten van Olaplex bevatten het ingrediënt Bis-Aminopropyl Diglycol Dimeleate. Ze herstellen dus allemaal verbroken zwavelverbindingen in je haar en zijn dus ook allemaal geschikt voor beschadigd haar.

De nummers 0 tot en met  3 zijn het meest effectief in het herstellen van je haar. Die bevatten namelijk aanzienlijk meer Bis-Aminopropyl Diglycol Dimeleate dan bijvoorbeeld de shampoo en conditioner.

Nummer 3 kun je samen met 0 thuis gebruiken. Nummer 1 en 2 zijn behandelingen die je kapper gebruikt tijdens het blonderen, verven, permanenten of chemisch relaxen van jouw haar. De overige nummers zijn vooral bedoeld voor het onderhouden van je haar, zo is nummer 4 bijvoorbeeld een shampoo.

Een overzicht van de verschillende Olaplex haarproducten die bedoeld zijn om thuis te gebruiken:

Waar is Olaplex 3 goed voor?

Olaplex no. 3 is een intensieve behandeling die van diep binnenuit verbroken zwavelverbindingen in je haar herstelt, zodat je haar sterker wordt en zijn vorm beter kan behouden. Als je je haar geblondeerd of geverfd hebt, als je een permanent hebt genomen of je haar chemisch hebt laten relaxen, kun je Olaplex 3 thuis als kuur gebruiken om de schade aan je haar deels te herstellen.

Voorbeeld van iemand die Olaplex gebruikt heeft. Bron: Huffingtonpost.com

Kun je Olaplex 3 gebruiken zonder 1 en 2?

Ja. Ook als je je haar niet door de kapper hebt laten behandelen met Olaplex 1 en 2 kun jij thuis gewoon no. 3 gebruiken.

Als je no. 3 zonder 1 en 2 gebruikt werkt 3 als een mini-behandeling voor het herstellen van je beschadigde haar.

Kun je Olaplex 3 gebruiken zonder 0?

Ja, je kunt Olaplex no. 3 gebruiken zonder no. 0. Maar andersom is niet aan te raden.

Dat zit zo: No. 0 is een intense behandeling die diep doordringt in je haar en het is speciaal ontworpen om samen met no. 3 gebruikt te worden. Olaplex werkt het beste als het vochtig blijft terwijl het in je haar zit. Nummer 0 is een dunne waterige substantie die snel opdroogt. Als je nummer 3 aanbrengt over nummer 0 blijft je haar wel vochtig.

Wees niet te ongeduldig als je Olaplex 0 en 3 samen gebruikt: laat no. 0 eerst 10 minuutjes intrekken voordat je no. 3 eroverheen aanbrengt.

Wat is het verschil tussen Olaplex 3 en 8?

Olaplex 3 is geen haarmasker of conditioner. Het dringt diep binnenin je haar om daar verbroken zwavelverbindingen te herstellen. Het bevat meer Bis-Aminopropyl Diglycol Dimeleate dan no. 8. Olaplex 8 is een haarmasker dat je haar herstelt en hydrateert.

Je kunt beide wekelijks gebruiken om je haar te versterken en te herstellen.

Hoe moet je Olaplex no. 3 gebruiken?

Olaplex no. 3 is een thuisbehandeling: je hoeft er dus niet voor naar de kapper. Maak je haar licht vochtig en verdeel er een flinke hoeveelheid no. 3 door. Zorg dat je het goed verdeelt, dit kun je doen door het door je haar te kammen. Laat het minimaal 10 minuten intrekken. Was daarna je haar en gebruik conditioner.

Moet je Olaplex no. 3 voor of na het wassen gebruiken?

Je hoeft niet per se je haar te wassen voordat je Olaplex 3 gebruikt. Behalve als je haar erg vies is of als er veel productrestjes (bijvoorbeeld van gel) inzitten kan het verstandig zijn eerst shampoo te gebruiken.

Hoeveel Olaplex moet je gebruiken?

Genoeg om te zorgen dat het goed verdeeld is over je haar. Als jouw haar dik is heb jij dus iets meer nodig dan wanneer je dun haar hebt.

Kun je Olaplex 3 een nacht laten inwerken?

Ja, je kunt gewoon met Olaplex 3 slapen. Maar of het heel erg veel nut heeft? Niet echt. Na 30 – 45 minuten begint de werking flink af te nemen. Alleen als je haar flink beschadigd is kan het nuttig zijn. In ieder geval: het kan geen kwaad.

Wil je het een nachtje laten intrekken? Zorg dan dat je haar vochtig blijft, dan werkt Olaplex het beste. Kijk wel uit dat het niet in je ogen komt.

Heeft Olaplex siliconen?

Ja, de shampoo (no. 4), de conditioner (no.5), de styling crème (no. 6), de olie (no. 7) en het haarmasker (no.8) bevatten allemaal siliconen.

De shampoo en conditioner bevatten amodimethicone. In de conditioner zit ook nog Polysilicone-15. Amodimethicone is een niet-wateroplosbare siliconensoort, maar veroorzaakt geen build up (opstapeling). Het blijft namelijk niet plakken als er al een eerdere laag siliconen aanwezig is.

In de styling crème, olie en het haarmasker zit onder meer dimethicone. Een siliconensoort die zich lastig weg laat wassen en omdat hij opstapelt build up veroorzaakt.

Werkt Olaplex ook op niet-beschadigd haar?

Ja, want niet-beschadigd haar bestaat niet. Elk haar is eigenlijk wel een beetje beschadigd – of je moet het gemillimeterd hebben. Hele normale dagelijkse dingen beschadigen je haar ook, denk dan aan: het borstelen van je haar, het wassen ervan, het erop slapen.

En hoe langer je haar, hoe ouder je puntjes zijn: die zijn heel vaak geborsteld, gewassen en op geslapen. Olaplex herstelt (een deel van) de schade die door de jaren heen is ontstaan. Zo splijten je punten minder snel en kun je je haar nog langer laten groeien.

Review: Olaplex no. 3 – Wat is mijn ervaring?

Toen ik mijn haar nog volop mishandelde door het te blonderen, te verven en met hitte-apparaten te lijf te gaan, bestond Olaplex nog niet. Of Olaplex mijn zeer beschadigde haar had helpen te herstellen kan ik dus niet met zekerheid zeggen.

Maar ondanks dat ik al bijna 10 jaar mijn haar niet meer verf, ik nooit een krultang of föhn gebruik en heel voorzichtig met mijn haar omga gebruik ik eens in de zoveel tijd wel Olaplex no. 3.

Waarom? Omdat ik heel lang haar heb. Het komt tot mijn heupen en omdat het ook nog eens fijn is breekt het vrij snel af bij de punten. Eens in de 2 of 3 maanden doe ik daarom een behandeling om mijn haar te versterken. En altijd als ik Olaplex no. 3 gebruikt heb zegt mijn vriend: ‘Wat ziet je haar er vandaag goed uit. Dus als zelfs hij verschil ziet, dan moet Olaplex wel echt iets doen toch?

Van beschadigd haar naar gezond lang haar
Mijn zwaar beschadigde haar toen ik het nog verfde (links) en mijn haar in 2020 (rechts)

Benieuwd hoe ik destijds mijn beschadigde haar wist te herstellen zonder Olaplex? Ik vertel het je in: 7 dingen die ik deed om mijn haar lang te laten groeien.

Olaplex 3 kopen: wat zijn betrouwbare webshops?

Omdat Olaplex zo populair is zijn er helaas namaakproducten in omloop. Je kunt het daarom het beste bij je kapper of bij een betrouwbare webshop kopen.

Betrouwbare webshops die de real deal hebben zijn bijvoorbeeld haarshop.nl en johnbeerens.com. Naast op hun eigen website, verkoopt John Beerens de producten van Olaplex ook via Bol.com.

Meer tips voor het herstellen van beschadigd haar

Verbroken zwavelverbindingen zijn maar één van de problemen die je hebt bij beschadigd haar. Ook een verstoorde pH-waarde, een vochttekort en proteïneverlies spelen een belangrijke rol. Ontdek wat je naast het gebruiken van Olaplex no. 3 nog meer kunt doen om beschadigd haar weer mooi en gezond te krijgen: Dit is hoe je beschadigd haar weer mooi en gezond krijgt (stappenplan).


Beschadigd haar herstellen met Olaplex

Bewaar op Pinterest

Vond je dit een interessant artikel en wil je hem later nog eens terug lezen? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Heb je HAAR weer ook op Pinterest.

Dit artikel bevat affiliate links naar verschillende webshops. Klik je op een link en bestel je vervolgens iets bij de webshop? Dan ontvang ik een klein bedrag, waarvoor ik je enorm dankbaar bent. Het kost jou niets extra’s en maakt het voor mij mogelijk mijn blog online te houden.

Delen:

Heb je HAAR weer - Kayleigh Schouten - over mij

Hi, mijn naam is Kayleigh

Ik ben een gediplomeerd schoonheidsspecialiste die je helpt je haarproblemen aan te pakken. Door haarverzorging tips met je te delen die volgens wetenschappers écht werken en die mij ook geholpen hebben mijn haar lang & gezond te laten groeien.

Ontdek mijn favoriete haarproducten

Populaire posts

Bekijk ook eens

Nieuwste posts