haarverzorging tips

Wat is de beste shampoo tegen haaruitval?

Wil jij je haaruitval tegengaan met behulp van een shampoo? Zorg dat je er een kiest waar ingrediënten inzitten die je haargroei stimuleren. Ik vertel je welke ingrediënten dat zijn en tip je gelijk ook over de vier beste shampoos tegen haaruitval.

De beste shampoo tegen haaruitval

Disclaimer: Dit artikel bevat affiliate links naar verschillende webshops. Klik je op een link en bestel je vervolgens iets bij de webshop? Dan ontvang ik een klein bedrag, waarvoor ik je enorm dankbaar bent. Het kost jou niets extra’s en maakt het voor mij mogelijk mijn blog online te houden.

Wat is de beste shampoo tegen haaruitval?

Een milde shampoo die je hoofdhuid en je haar niet uitdroogt, die ingrediënten bevat die je haargroei stimuleren en waar proteïne inzit.

Wil je weten hoe je haaruitval nog meer tegen kunt gaan, behalve met shampoo? Download mijn gratis stappenplan tegen haaruitval.

Wat is een milde shampoo?

Een milde shampoo reinigt je haar op zachte wijze, zonder teveel olie te verwijderen. Dan drogen je haar en je hoofdhuid niet uit.

Vermijd in ieder geval shampoos met sulfaten: die reinigen sterk. Maar trap er niet in: een shampoo zonder sulfaten is niet per se een milde shampoo. Hij moet ook verzorgende ingrediënten bevatten om mild te zijn, zoals humectants (vochtinbrengende ingrediënten) en oliën.

Welke ingrediënten stimuleren je haargroei en helpen je haaruitval tegen te gaan?

Dan moet je denken aan ingrediënten, zoals Cafeïne, Rozemarijnolie, Ketoconazol, Piroctone Olamine, Ecklonia cava (Bruinwier)-extract, Procyanidine B2 en Niacinamide. Wetenschappers voerden meerdere onderzoeken uit waarbij middelen met deze ingrediënten op de huid van mensen met haaruitval getest werden. Daar kwamen veelbelovende resultaten uit.

 • Cafeïne stimuleert de doorbloeding in je hoofdhuid en is een zogenaamde 5-alpha-reductase-remmer: het voorkomt dat testosteron omgezet wordt in dihydrotestosteron (DHT). Dihydrotestosteron laat haarzakjes krimpen bij mensen met alopecia androgenetica (erfelijkheidskaalheid).

 • Rozemarijnolie verbetert de bloedtoevoer naar je haarzakjes. Uit een klein onderzoek met 100 mensen blijkt het bijna zo effectief te zijn als Minoxidil 2% bij mensen met alopecia androgenetica. Minoxidil is een van de weinige wettelijk goedgekeurde middelen tegen haaruitval.

 • Ketoconazol en Piroctone Olamine zijn middelen met een anti-schimmelwerking. Ze verbeteren de gezondheid van je hoofdhuid en worden ingezet tegen roos en seborroïsch eczeem. Uit onderzoek blijkt dat zij daardoor ook de haargroei verbeteren. Piroctone Olamine is volgens onderzoekers net iets effectiever dan Ketoconazol.

 • Procyanidine B2 (Appelextract) verlengt de anagene (groei-)fase van je haar en stimuleert de celdeling in je haarzakjes.

 • Niacinamide ken je misschien wel als vitamine B3. Het stimuleert de doorbloeding in je hoofdhuid, gaat ontstekingen tegen, het stimuleert de aanmaak van keratine en remt de talgproductie af. In een onderzoek met 60 vrouwen met alopecia androgenetica zorgde het ervoor dat de haardikte aanzienlijk toenam.

Waarom moet een shampoo tegen haaruitval proteïne bevatten?

Omdat proteïne je haar versterkt. Als je haaruitval hebt groeit je haar niet goed: het valt niet alleen uit, maar is ook zwakker. Als je dan een shampoo met proteïne gebruikt breekt je haar minder af.

Helpen haargroeishampoos tegen alle soorten haaruitval?

Nee. Ook laat een shampoo geen enkele vorm van haaruitval volledig verdwijnen. Je moet haargroeishampoos zien als ondersteuning in de strijd tegen haaruitval, niet als dé oplossing.

Ze kunnen haaruitval afremmen, maar ze laten de onderliggende oorzaak ervan niet verdwijnen. En alleen door de oorzaak aan te pakken, kom je volledig van haaruitval af.

Een voorbeeld: als je last van haarverlies hebt vanwege een vitaminetekort, dan gaat een shampoo dat niet oplossen. Supplementen slikken wel. En als jij lijdt aan alopecia androgenetica (erfelijkheidskaalheid), dan kan een shampoo wel helpen, maar het geeft je niet je volle bos haar terug en je moet het blijven gebruiken.

Kun je ook haaruitval door shampoo krijgen?

Ja, dat kan. Als je shampoo je haar zo uitdroogt dat het afbreekt bijvoorbeeld. Of als je allergisch bent voor een van de ingrediënten, zoals voor parfum of cocamidopropyl betaine.

Ook als je een shampoo met DMDM hydantoine gebruikt kun je last krijgen van haaruitval. In 2019 werd het bedrijf achter de OGX haarproducten aangeklaagd, omdat gebruikers klaagden over haaruitval vanwege dit ingrediënt.

DMDM hydantoine zorgt ervoor dat je haarproducten langer houdbaar blijven, maar het staat ook bekend als een formaldehyde donor. Dat betekent dat het kleine hoeveelheden formaldehyde loslaat, zodat het product niet bederft. Maar onderzoekers linkten de stof aan allergieën, uitslag, haarverlies en zelfs aan kanker.

Dit zijn de beste shampoos tegen haaruitval

Je weet nu wat voor soort shampoo je moet gebruiken: een milde met proteïne die daarnaast ingrediënten bevat die je haargroei stimuleren, zoals rozemarijn, cafeïne of ketoconazol. Maar welke shampoo voldoet daaraan? Ik zette een paar goede shampoos tegen haaruitval voor je op een rijtje:

1. Neofollics Hair Growth Stimulating Shampoo

De Neofollics Hair Growth Stimulating Shampoo is een milde shampoo die maar liefst 12 ingrediënten bevat met een wetenschappelijke aangetoonde werking bij haaruitval. Gebruikers melden niet alleen nieuwe haartjes, maar gaven ook aan minder last van jeuk en schilfers te hebben.

Neofollics Hair Growth Stimulating shampoo

Neofollics Hair Growth Stimulating Shampoo

DS Laboratories – Revita High-Performance Hair Stimulating Shampoo

De Revita High-Performance Hair Stimulating Shampoo van DS Laboratories bevat 14 wetenschappelijk bewezen ingrediënten, waaronder een hoge hoeveelheid (4%) cafeïne. Uit onderzoeken blijkt dat 92% van de gebruikers minder haarverlies opmerkten en 70% vond hun haar daarnaast sneller groeien.

 • Werking: anti-haaruitval, 5-alpha-reductase-remmer, bloedsomloop-stimulerend, vermindert vet haar, haarversterkend, mild-reinigend, meer volume, voedend
 • Vrij van: sulfaten, parabenen, DMDM hydantoine, cocamidopropyl betaine
 • Niet vrij van: siliconen, alcohol, parfum (natuurlijk)
 • CG-proof: nee
 • Werkzame ingrediënten: Procyandin B2 (Appelextract), Cafeïne 4%, Taurine, Emu Olie, Niacinamide, TriCopper Peptides, Rooibos Thee, Cysteine, Biotine, MSM, EUK134, Ornithine, L-arginine, proteïnes
 • Gebruik: Masseer de shampoos zachtjes in de hoofdhuid en laat het 3-4 minuten inwerken. Spoel grondig uit. Voor het beste resultaat gebruik je de shampoo 3 tot 5 keer per week.
 • Score: 4,3 op basis van 3.100 reviews
Revita Hair Stimulating Shampoo tegen Haaruitval

Revita Hair Stimulating Shampoo

Women’s Foligain Triple Action Shampoo for Thinning Hair

De Foligain Triple Action Shampoo is speciaal voor vrouwen met dunner haar. Het bevat 2% Trioxidil, waarvan onderzoek met mensen aantoonde dat het sneller werkt dan Minoxidil. Minoxidil is een van de meest effectieve haargroeimiddelen en wordt als een van de weinige middelen officieel voorgeschreven voor alopecia androgenetica. Trioxidil bestaat in tegenstelling tot Minoxidil uit natuurlijke ingrediënten.

 • Werking: anti-haaruitval, 5-alpha-reductase-remmer, bloedsomloop-stimulerend, haarversterkend, mild-reinigend, meer volume, voedend
 • Vrij van: sulfaten, siliconen, parabenen, alcohol, DMDM hydantoine (CG-approved)
 • Niet vrij van: cocamidopropyl betaine, parfum
 • CG-proof: ja
 • Werkzame ingrediënten: Trioxidil complex, biotine, Malus Domestica Fruit (Appel) Cell Culture Extract, Lecithine, Arginine, Groene Thee-extract, Witte Thee Extract, Rooibos Leaf Extract, Gingko Biloba Leaf Extract, proteïnes
 • Gebruik: Masseer de shampoos zachtjes in de hoofdhuid. Laat het 2 minuten inwerken op de hoofdhuid en spoel grondig uit. Gebruik het 5 keer per week voor het beste resultaat.
 • Score: 4,2 op basis van 535 reviews
Foligain Women's Stimulating Shampoo tegen Haaruitval

Foligain Women’s Stimulating Shampoo

HairLust Grow Perfect™ Shampoo

Wil je graag je haargroei een handje helpen met natuurlijke ingrediënten? Probeer dan eens de Grow Perfect™ Shampoo van HairLust. Die bevat 97,5% natuurlijke ingrediënten, waaronder het unieke plantenextract Anagain en biologische rozemarijnolie. In een klinisch onderzoek is aangetoond dat Anagain™, afkomstig van erwtenscheuten, de groeifase van het haar verlengt en de uitvalfase vermindert, wat effectief leidt tot een verbeterde haargroei en dichter haar in slechts drie maanden.

 • Werking: anti-haaruitval, 5-alpha-reductase-remmer, bloedsomloop-stimulerend, haarversterkend, mild-reinigend, voedend, natuurlijk
 • Vrij van: sulfaten, siliconen, parabenen, alcohol, DMDM hydantoine
 • Niet vrij van: cocamidopropyl betaine, parfum (natuurlijk)
 • CG-proof: ja
 • Werkzame ingrediënten: Anagain (Erwtenscheuten-extract), rozemarijn olie, aloë vera gel, proteïnes
 • Gebruik: Masseer de shampoos zachtjes in de hoofdhuid. Laat het 1-2 minuten inwerken op de hoofdhuid en spoel grondig uit. Gebruik het 2-3 keer per week.
 • Score: 4,4 op basis van 6.500 reviews
HairLust Grow Perfect Shampoo

HairLust Grow Perfect™ Shampoo

Welke van deze 4 shampoos tegen haaruitval kun je het beste gebruiken?

Dat ligt eraan: waardoor komt jouw haaruitval, wat is je haartype en tegen welke andere problemen loop je aan?

Heb je naast haaruitval ook last van roos en vet haar? Dan is de Neofollics Hair Growth Stimulating Shampoo de beste keuze. Die bevat ingrediënten die je talgproductie afremmen en roos tegengaan.

Worstel jij met erfelijkheidskaalheid (Alopecia androgenetica)? Ga dan voor de DS Laboratories Revita High-Performance Hair Stimulating Shampoo of Women’s Foligain Triple Action Shampoo for Thinning Hair. Die zijn meer gericht op dit soort haaruitval.

Wil je siliconen vermijden of volg je de Curly Girl Method? Vermijd dan de DS Laboratories Revita High-Performance Hair Stimulating Shampoo. Die bevat siliconen en alcohol.

Als je allergisch bent voor parfum of cocamidopropyl betaine wil je juist de DS Laboratories Revita High-Performance Hair Stimulating Shampoo gebruiken. Die is als enige vrij van synthetische parfum en cocamidopropyl betaine.

Wil je jouw haaruitval voornamelijk op natuurlijke wijze aanpakken? Gebruik dan de HairLust Grow Perfect™ Shampoo Die bevat natuurlijke ingrediënten met een wetenschappelijk bewezen werking tegen haaruitval, zoals rozemarijn olie en ertwenscheutenextract (Anagain).

Zijn er ook goede goedkope shampoos tegen haaruitval?

Ja, maar ze bevatten minder verschillende ingrediënten die werken tegen haaruitval. Dat maakt ze niet per se minder effectief. Zo kan een drogisterijshampoo met alleen een hoge dosis cafeïne bij sommigen al helpen, zoals Alpecin of Plantur49.

Toch raad ik aan shampoos met meerdere soorten ingrediënten tegen haaruitval te gebruiken. Waarom? Omdat haaruitval veel verschillende oorzaken kent, die je niet allemaal met dezelfde ingrediënten aanpakt. Daarnaast bevatten de shampoos van Alpecin en Plantur49 ingrediënten die je liever wilt vermijden, zoals sulfaten en parabenen.

Kort samengevat

De beste shampoo tegen haaruitval is er een die geen sulfaten bevat, waar voldoende verzorgende ingrediënten inzitten, die wetenschappelijk bewezen ingrediënten tegen haaruitval bevat en waar proteïne inzit.

Shampoos met DMDM hydantoine kun je beter vermijden. Dat ingrediënt kan mogelijk haaruitval veroorzaken.

Als je op zoek bent naar een shampoo om haarverlies tegen te gaan en je haargroei te stimuleren raad ik een van deze shampoos aan:

Goedkopere shampoos met cafeïne erin, zoals Plantur49 en Alpecin, kunnen ook helpen. Maar de duurdere shampoos bevatten meerdere ingrediënten tegen haaruitval, zodat ze haarverlies vanuit meerdere kanten aanpakken. Daarnaast bevatten de shampoos van Plantur49 en Alpecin sulfaten.

En nu?

Probeer een van de shampoos. En was er minstens drie keer per week je haar mee. Laat de shampoo zeker 2 minuten intrekken, voordat je het uitspoelt.

Wees niet te snel teleurgesteld. Om écht te weten of je haargroeishampoo werkt moet je hem minstens 3 maanden gebruiken.

Vergeet niet ook te kijken naar andere middelen om naast je shampoo te gebruiken. Dan heb je meer kans op succes. Ik zette er een paar voor je op een rij in: De 10 beste haarproducten tegen haaruitval.

Wat is de beste shampoo tegen haaruitval?

Bewaar op Pinterest

Vond je dit een interessant artikel en wil je hem later nog eens terug lezen? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Heb je HAAR weer ook op Pinterest.

Delen:

Heb je HAAR weer - Kayleigh Schouten - over mij

Hi, mijn naam is Kayleigh

Ik ben een gediplomeerd schoonheidsspecialiste die je helpt je haarproblemen aan te pakken. Door haarverzorging tips met je te delen die volgens wetenschappers écht werken en die mij ook geholpen hebben mijn haar lang & gezond te laten groeien.

Ontdek mijn favoriete haarproducten

Populaire posts

Bekijk ook eens

Nieuwste posts