haarverzorging tips

De 10 beste haarproducten tegen haaruitval

Rijstwater, biotine, knoflookshampoo. Als je veel haar verliest ben je bereid om alles uit te proberen. Maar met alle middeltjes die je op internet tegenkomt is het moeilijk de bomen door het bos te zien: wat helpt nu echt? Om de zoektocht makkelijker voor je te maken heb ik daarom 10 haarproducten op een rijtje gezet die volgens wetenschappers écht werken bij haaruitval. Zo kun je snel beginnen met behandelen.

Wat zijn de beste haarproducten tegen haaruitval?

1. Minoxidil

Beste haargroeimiddel bij alopecia androgenetica (erfelijkheidskaalheid)

De ontdekking van Minoxidil als haargroeimiddel was een per-ongelukje. Artsen schreven het voor aan mensen met een hoge bloeddruk, maar de patiënten kregen last van een opvallende bijwerking: ongewenste haargroei.

Vandaag de dag is Minoxidil één van de weinige middelen die officieel erkend wordt voor zijn werking bij haaruitval. Artsen schrijven het onder meer voor bij erfelijkheidskaalheid (alopecia androgenetica). Hoe het precies werkt weten ze nog niet, maar dát het werkt is uitgebreid gebleken in meerdere onderzoeken.

Voor en na het gebruik van Minoxidil 5%
(Voor en nafoto van een vrouw met alopecia androgenetica die 8 weken lang Minoxidil 5% Foam gebruikte – Bron: Reddit)

Je kunt Minoxidil het beste gebruiken als lotion of als schuim: dat is het makkelijkst aanbrengen. Probeer als vrouw eerst de 2%-lotion, dan loop je minder risico op haargroei op ongewenste plekken.

Als je resultaat wilt zien moet je Minoxidil elke dag aanbrengen. En dat moet je blijven doen: als je stopt bestaat de kans dat het haaruitval terugkeert.

2. Women’s Foligain Triple Action Shampoo for Thinning Hair

Beste shampoo bij haaruitval bij vrouwen

De Foligain Triple Action Shampoo is speciaal voor vrouwen met dunner haar. Het bevat onder meer 2% Trioxidil, dat volgens onderzoek mogelijk even effectief is als Minoxidil. Minoxidil is een van de weinige middelen die officieel erkend is als middel tegen haaruitval. Terwijl Minoxidil gemaakt is in een lab, bestaat Trioxidil uit natuurlijke ingrediënten.

Zo gebruik je het: Masseer de shampoos zachtjes in de hoofdhuid. Laat het 2 minuten inwerken op de hoofdhuid en spoel grondig uit. Foligain raadt aan je haar vijf keer per week te wassen voor het beste resultaat.

Foligain Women's Stimulating Shampoo tegen Haaruitval

Foligain Women’s Stimulating Shampoo

3. Neofollics Hair Growth Stimulating Shampoo

Beste shampoo bij haaruitval door roos en vet haar

De Neofollics Hair Growth Stimulating Shampoo is een haargroeishampoo die maar liefst 12 ingrediënten bevat met een wetenschappelijke aangetoonde werking bij haaruitval, waaronder cafeïne, Piroctone Olamine, en Frambozenketonen. Sommige van die ingrediënten helpen ook vet haar en roos te verminderen, zoals Niacinamide. Gebruikers melden niet alleen nieuwe haartjes, maar gaven ook aan minder last van jeuk en schilfers te hebben.

Was je haar minstens drie keer per week met deze shampoo en laat hem minstens 2 minuten intrekken voor het meeste effect.

Neofollics Hair Growth Stimulating shampoo

Neofollics Hair Growth Stimulating Shampoo

Wil je meer weten over bovenstaande shampoos, of wil je liever je een natuurlijke haargroeishampoo gebruiken? Ik vertel je waar je op moet letten bij het kopen van een shampoo tegen haaruitval en tip je de vier beste in deze blogpost.

4. Rozemarijn olie

Beste natuurlijke haargroeimiddel algemeen

Ben jij op zoek naar een meer natuurlijk middel om je haaruitval aan te pakken? Probeer dan eens rozemarijn olie. Uit een onderzoek bij mensen met alopecia androgenetica (erfelijkheidskaalheid) kwam naar voren dat het bijna net zo effectief werkt als Minoxidil.

Maar ook als je een andere vorm van haaruitval hebt kan rozemarijn olie helpen: het verbetert de doorbloeding naar je haarzakjes, zodat die meer bloed met voedingsstoffen krijgen.

Let op: meng een etherische olie áltijd met een dragende olie, zoals zwarte komijnzaadolie of kokosolie. Anders brand je je huid.

Rozemarijn olie tegen haaruitval

Rozemarijn C02-extract (etherische olie)

5. Vitamine D

Beste supplement bij haaruitval door vitamine D-tekort

Het is misschien een no-brainer: vitamine D-supplementen slikken als je een vitamine D-tekort hebt. Maar ik wil hem toch even noemen. Waarom? Een vitamine D tekort is een van de meest voorkomende oorzaken van haaruitval.

Maar liefst 1 op de 10 Europeanen hebben een tekort. En als jij als vrouw de 50 passeert is de kans dat je een tekort hebt heel groot: de helft van de vrouwen in jouw leeftijdscategorie hebben er last van.

Zorg dat je haaruitval door een vitamine D-tekort voorkomt: door in ieder geval elke winter extra te slikken. Je hebt dan meer kans om er last van te krijgen, omdat je alleen vitamine D aanmaakt als je in de zon komt.

Vitamine D supplementen tegen haaruitval

Orthica – Vitamine D capsules

6. Zaagpalmbessenextract (Saw Palmetto)

Beste supplement bij alopecia androgenetica (erfelijkheidskaalheid)

Artsen schrijven bij mannen met alopecia androgenetica vaak het middel Finasteride voor. Dat heeft grote invloed op je geslachtshormonen, die een rol spelen bij deze vorm van kaalheid. Het is een heel effectief middel, maar het heeft veel bijwerkingen. Dan moet je denken aan vruchtbaarheidsproblemen. Het is daarom niet geschikt voor vrouwen.

Maar wat moet je dan als vrouw? Het antwoord: supplementen met zaagpalmbessenextract innemen. Je ziet ze ook wel eens in de winkel staan onder de Engelse benaming Saw Palmetto. Zaagpalmbessenextract remt net zoals Finasteride geslachtshormonen af, maar dan zonder gelijk je hele hormoonhuishouding in de war te schoppen. Het is daarom ook geschikt voor vrouwen. Let wel op: het is minder effectief dan Finasteride.

Neofollics supplementen tegen haaruitval

Neofollics Hair Growth Supporting Tablets – met Saw Palmetto

7. IJzer + vitamine C

Beste supplement bij haaruitval door ijzertekort

Een ijzertekort is een van de meest voorkomende voedingsstoftekorten ter wereld. Vooral vrouwen hebben er last van: zij verliezen veel ijzer als ze ongesteld zijn. Als je een ijzertekort hebt maak je minder rode bloedcellen aan: je hoeveelheid bloed neemt af. Dat betekent dat dus ook je haarzakjes minder bloed aangeleverd krijgen. Ze kunnen hun werk dan niet meer goed doen: een deel van je haar stopt met groeien en valt uit.

Je kunt een ijzertekort gelukkig goed tegengaan: door ijzersupplementen te slikken en door ijzerrijk voedsel te eten, zoals spinazie. Heb je last van een tekort? Zorg dan ook dat je voldoende vitamine C binnenkrijgt: dan neem je ijzer sneller op.

IJzer en Vitamine C tegen haaruitval

Davitamon – IJzertabletten met Vitamine C

8. Nourkrin supplementen

Beste supplement bij haaruitval door stress

Als je last van stress hebt maak je het hormoon cortisol aan. Dit hormoon breekt stofjes af die belangrijk zijn voor een gezonde haargroei, zoals hyalorunzuur en proteoglycanen.

Je kunt haaruitval het beste tegengaan door de oorzaak aan te pakken, oftewel: minder stressen. Maar het is helaas geen knop die je even aan-en-uit kan zetten. Door supplementen te slikken met proteoglycanen erin kun je het haaruitval óók tegengaan. Een goed supplement daarvoor zijn die van het merk Nourkrin.

Meer tips bij haaruitval door stress vind je hier: Haaruitval door stress: hoe herken je het en wat doe je er tegen?

Nourkrin supplementen tegen haaruitval door stress

Nourkrin – Woman – Haargroeisupplementen

9. Viviscal supplementen

Beste supplement bij haaruitval algemeen

In de jaren ’80 bezocht een Scandinavische wetenschapper de Inuït. Het viel hem op dat zij allemaal prachtig dik haar hadden. Hij ging op onderzoek uit. Wat bleek? De Inuït aten veel vis, waaronder haai en weekdieren. Met die kennis besloot hij een supplement te ontwikkelen, dat we vandaag de dag kennen als Viviscal. In 1992 werd voor het eerst in een wetenschappelijk onderzoek bewezen dat het inderdaad werkte bij haaruitval.

Viviscal supplementen tegen haaruitval - voor en na
(Een voor- en nafoto van een patiënte, nadat zij 6 maanden lang Viviscal slikte)

Waarom Viviscal zo goed werkt? Dat komt omdat proteïne heel belangrijk is voor je haar: het bestaat er voor zo’n 90% uit. Als je er voldoende van binnenkrijgt groeit je haar niet alleen voller, maar ook sneller én langer.

Viviscal haargroei supplementen tegen haaruitval

Viviscal – Maximum Strength Woman

10. Olaplex no. 3

Beste haarproduct bij haaruitval door beschadigd haar

Valt jouw haar niet uit, maar breekt het af? Dan kan Olaplex helpen. Het is het eerste middel ter wereld dat beschadigd haar daadwerkelijk herstelt. Dat doet het door nieuwe zwavelverbindingen te vormen. Die raken verbroken als jij bijvoorbeeld je haar verft. Dan verliest je haar zijn kracht. Olaplex zorgt ervoor dat je haar weer sterk wordt.

Zelf raad ik vooral Olaplex no.3 aan. Dat is een haarserum dat je gewoon thuis kunt gebruiken. Je laat minstens 10 minuten intrekken en spoelt het dan uit. Olaplex no. 3 bevat meer van de stof die zwavelverbindingen herstelt dan bijvoorbeeld de shampoo of conditioner van het merk.

Meer weten over de werking van Olaplex? Ik vertel je er uitgebreid over in: Hoe Olaplex no. 3 helpt beschadigd haar te herstellen

Olaplex no3

Olaplex Hair Perfector No. 3

Hoe weet ik welk middel tegen haaruitval ik het beste kan nemen?

Zoals je hierboven ziet zijn er veel verschillende haargroeimiddelen. Maar hoe weet je nu welke het beste voor jou is? Daarvoor is het belangrijk dat je weet wat voor soort haaruitval je hebt en wat door de oorzaak is. Als je weet wat de vijand is, dan kun je gerichter je wapens kiezen. Ik maakte een blogpost voor je waarin ik inga op de verschillende oorzaken van haaruitval..


Dit zijn de 10 beste haarproducten tegen haaruitval

Bewaar op Pinterest

Vond je dit een interessant artikel en wil je hem later nog eens terug lezen? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Heb je HAAR weer ook op Pinterest.

Dit artikel bevat affiliate links naar verschillende webshops. Klik je op een link en bestel je vervolgens iets bij de webshop? Dan ontvang ik een klein bedrag, waarvoor ik je enorm dankbaar bent. Het kost jou niets extra’s en maakt het voor mij mogelijk mijn blog online te houden.

Delen:

Heb je HAAR weer - Kayleigh Schouten - over mij

Hi, mijn naam is Kayleigh

Ik ben een gediplomeerd schoonheidsspecialiste die je helpt je haarproblemen aan te pakken. Door haarverzorging tips met je te delen die volgens wetenschappers écht werken en die mij ook geholpen hebben mijn haar lang & gezond te laten groeien.

Ontdek mijn favoriete haarproducten

Populaire posts

Bekijk ook eens

Nieuwste posts