haarverzorging tips

Oh nee! Een grijze haar! Wat nu? – 10 vragen over grijs worden beantwoord

Je eerste grijze haar gevonden? Geen paniek! Bel je kapper nog maar niet voor een verfbeurt en stel die aankoop van een rollator nog maar even uit, want het duurt nog wel eventjes voordat je helemaal grijs bent. Hoe lang dat duurt en antwoord op andere dringende vragen die je hebt over grijs haar, vind je hieronder. .

Alles dat je moet weten over grijs worden

Dit artikel bevat affiliate links naar verschillende webshops. Klik je op een link en bestel je vervolgens iets bij de webshop? Dan ontvang ik een klein bedrag. Het kost jou niets extra’s. Ik plaats alleen links naar producten die ik zelf geprobeerd heb of waar ik uitgebreid onderzoek naar gedaan heb.

Alles dat je moet weten over grijs worden – de 10 meestgestelde vragen

1. Wat is een normale leeftijd om grijs te worden?

Dat verschilt per persoon. Zo had ik een neef die op zijn twintigste al volledig grijs was en werd mijn vader pas grijs toen hij midden vijftig was. De meeste mensen vinden hun eerste grijze haar als ze midden twintig of begin dertig zijn. Waaronder ik.

Het zijn in bijna alle gevallen je genen die bepalen wanneer en hoe snel je grijs wordt. Je kunt dus een van je ouders de schuld geven. Heb jij hetzelfde haar als je moeder, dan is er een grote kans dat je op dezelfde leeftijd als zij grijs wordt.

2. Hoe lang duurt het voordat je volledig grijs bent?

Het kan na het vinden van je eerste grijze haar nog wel 10 jaar duren, voordat je echt volledig grijs bent. Bij de een gaat dit wel wat sneller dan bij de ander.

3. Hoe komt het dat je haar grijs wordt?

Omdat de stoffen in je haar die het kleur geven (pigmentcellen) afsterven als je ouder wordt. Langzaamaan verdwijnt al het pigment uit je haar: het verliest kleur. Het wordt doorzichtig, dat ziet eruit als grijs haar.

4. Waarom krijgen ouderen grijs haar?

Dat heeft ermee te maken dat je lichaam minder goed werkt als je ouder wordt en je hormoonbalans verandert. Je huid wordt slapper, je botten worden brozer en je haarzakjes maken langzaamaan geen pigment meer aan.

5. Waar wordt je als eerste grijs?

Bij je slapen en langs je voorste haargrens. Daarna merk je dat je verspreid over je hoofdhuid grijze haren krijgt. Je lichaamshaar wordt meestal later grijs dan het haar op je hoofdhuid.

6. Groeien er echt voor elke grijze haar die je eruit trekt twee grijze haren terug?

Nee, je hoeft niet bang te zijn. Dat is een fabel. Als je een grijze haar uit je hoofd trekt groeit er na een tijd gewoon weer één grijze haar terug.

Behalve als je het te vaak doet. Dan beschadig je je haarzakje en bestaat de kans dat er helemaal geen haar meer terug groeit. Gewoon laten zitten die grijze haar dus.

7. Wat kun je doen tegen grijze haren?

Weinig. Grijs worden hoort nou eenmaal bij het leven. Máár: je kunt het wel vertragen. Hoe? Door goed voor jezelf te zorgen, zodat je haarzakjes zo lang mogelijk goed blijven werken. Dit zijn een paar dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je snel grijs wordt:

  • Zorg dat je voldoende selenium binnenkrijgt. Dit is een mineraal dat je haarzakjes helpt pigment (kleur) aan te maken.
  • Houd je vitamine B12, ijzer en vitamine D-levels op peil. Als je een tekort hebt wordt je sneller grijs. Vitaminetekorten komen vaker voor bij vrouwen na hun veertigste.
  • Vermijd stress. Stress zorgt ervoor dat je sneller grijs wordt. Dit kun je deels voorkomen door supplementen met proteoglycanen te slikken.
  • Zorg voor voldoende beweging. Als je ouder wordt krijg je een slechtere doorbloeding. Dan komt er minder bloed met voedingsstoffen bij je haarzakjes terecht. Door elke dag een halfuur stevig te bewegen stimuleer je je doorbloeding.
  • Slik extra collageen. Je maakt minder collageen aan als je ouder wordt. Collageen houdt je haarzakjes soepel, dan werken ze beter.
  • Verf je haar niet met verf waar ammoniak in zit. Uit onderzoek blijkt dat je hierdoor sneller grijs wordt.
  • Gebruik middelen met Greyverse en Darkenyl erin. Dit zijn ingrediënten waarvan (voorzichtig) wetenschappelijk bewijs is dat ze grijs haar tegengaan (en zelfs kunnen terugdraaien). Je vindt ze bijvoorbeeld in het Anti Grey Hair Serum van Neofollics.
Neofollics Anti-grijs haar tabletten - Minder snel grijs haar

Neofollics – Anti-Grijs Haar Tabletten

Neofollics Anti Grey Hair Serum

Neofollics – Anti Grey Hair Serum

8. Waarom wordt grijs haar geel?

Dat kan meerdere redenen hebben: omdat de zon je haar bleekt, door kalk en chloor, omdat stoffen uit de lucht zoals rook aan je haar blijven plakken, omdat hardnekkige productrestjes het verkleuren of omdat je bepaalde medicijnen slikt.

Je voorkomt een gele gloed door je haar te bedekken als je de zon in gaat, door niet te zwemmen in water met chloor, door thuis een kalkfilter te gebruiken en door haarproducten zonder siliconen te gebruiken.

Heb je regelmatig last van een gelige gloed? Gebruik dan een tot vier keer per maand een zilvershampoo, zoals de Enriched Blonde Silver Shampoo van HairLust. Die bevat paarse pigmenten die de geeltinten in je haar maskeren.

9. Wat moet je doen als je grijs wordt?

Het omarmen natuurlijk. Er is niets mis met grijs worden.

Jij hebt makkelijk praten Kayleigh. Jij bent nog niet grijs. Dat klopt, hoewel ik wel steeds meer grijze haren ontdek.

Ik kan me voorstellen dat je er nog niet klaar voor bent om grijs te worden. Je kunt ervoor kiezen het te verven. Maar dan moet je wel telkens je uitgroei bijwerken. Daarnaast is het ook slecht voor je haar. Weet waar je aan begint.

Heb je altijd geverfd en ben je er klaar voor om het grijs te laten worden? Laat dan eerst elke zes weken grijze plukjes in je haar zetten. Dan is de overgang minder groot.

 

10. Hoe moet je grijs haar verzorgen?

Grijs haar heeft andere verzorging nodig dan haar dat zijn kleur nog heeft. Naast dat je af en toe een zilvershampoo moet gebruiken om de gele gloed tegen te gaan, moet je extra voorzichtig met je haar omgaan.

Grijs haar heeft weinig pigment, het is daardoor minder goed beschermd tegen de zon. Draag een hoed in de zomer en gebruik haarproducten die uv-straling blokkeren:

Als je ouder wordt krijg je niet alleen grijs haar, maar je haar wordt ook fijner en je kunt last krijgen van haaruitval. In dit artikel geef ik je meer tips hoe je grijs haar verzorgt.

Alles dat je moet weten over grijs worden

Bewaar op Pinterest

Vond je dit een interessant artikel en wil je hem later nog eens terug lezen? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Heb je HAAR weer ook op Pinterest.

Delen:

Heb je HAAR weer - Kayleigh Schouten - over mij

Hi, mijn naam is Kayleigh

Ik ben een gediplomeerd schoonheidsspecialiste die je helpt je haarproblemen aan te pakken. Door haarverzorging tips met je te delen die volgens wetenschappers écht werken en die mij ook geholpen hebben mijn haar lang & gezond te laten groeien.

Ontdek mijn favoriete haarproducten

Populaire posts

Bekijk ook eens

Nieuwste posts