haarverzorging tips

10 haarverzorging tips voor grijs haar

Als je ouder wordt, worden ook je haarzakjes ouder. Ze maken niet langer pigment aan en je haar verliest kleur: het wordt grijs. En dat is niets om je voor te schamen. Maar grijs haar heeft wel een andere haarverzorging nodig dan gekleurd haar. Heb jij je grijze haren omarmd? Dan zijn deze 10 haarverzorging tips voor grijs haar speciaal voor jou.

Haarverzorging tips voor grijs haar

Dit artikel bevat affiliate links naar verschillende webshops. Klik je op een link en bestel je vervolgens iets bij de webshop? Dan ontvang ik een klein bedrag. Het kost jou niets extra’s. Ik plaats alleen links naar producten die ik zelf geprobeerd heb of waar ik uitgebreid onderzoek naar gedaan heb.

Hoe verzorg je grijs haar – en zorg je dat het mooi & gezond blijft?

1.     Gebruik eens in de maand een zilvershampoo

Als je grijs haar hebt krijg je na een tijd last van een gele gloed. Dit komt omdat je haar onder meer verkleurt door de zon, door chloor en kalk, door rook, door productrestjes en door bepaalde medicijnen.

Dat los je makkelijk op: door met een zilvershampoo te wassen. Die bevat paarse pigment die de gelige tint in je haar neutraliseert. Was je haar niet vaker dan twee keer per maand met zilvershampoo, anders wordt het paars.

2.     Bescherm je haar tegen de zon

Als haar grijs is ontbreekt er pigment: het is kleurloos. Pigment beschermt je haar tegen UV-straling van de zon, dat je haar beschadigt. Grijs haar is dus kwetsbaarder. Zet een hoed op, breng olie aan op je puntjes óf gebruik haarproducten die tegen UV-straling beschermen, zoals Aveda Color Conserve Conditioner en Cantu Shea Butter Leave-In Conditioning Repair Cream.

3.     Gebruik hydraterende haarproducten

Grijs haar droogt sneller uit, daarom is het belangrijk haarproducten te gebruiken die vocht toevoegen. Zoek in producten naar ingrediënten zoals aloë vera gel en glycerine. Dat zijn zogenaamde humectants: ingrediënten die vocht aantrekken. Je vindt ze onder meer in de shampoo, conditioner en haarmaskers van HairLust. En ook de conditioners van Maui Moisture zijn op basis van aloë vera gel.

HairLust Hair Growth & Repair Shampoo for Blondes

HairLust – Shampoo & Conditioner for Blondes

4.     Was je haar met een milde ph-huidneutrale shampoo

HairLust Hair Growth & Repair

Grijs haar is een teken van ouder worden: je haarzakjes werken minder goed. Ze maken niet alleen minder pigment aan, maar ze groeien ook minder dik haar: het wordt fijner. Dat betekent dat je haar sneller breekt. Je moet er dus extra voorzichtig mee omgaan.

Begin bij je shampoo. Tijdens het wassen kun je je haar flink uitdrogen en beschadigen. Door een milde shampoo met een lage pH-waarde te gebruiken blijft je haar gehydrateerd en zorg je ervoor dat het mooi glad en glanzend blijft. Zelf gebruik ik de Hair Growth & Repair Shampoo van HairLust.

5.     Vermijd hitte

Gooi je krul- of steiltang aan de kant en gebruik voortaan alleen je föhn op de koude stand. Niet alleen omdat hitte je grijze haar uitdroogt, maar ook omdat het ervoor kan zorgen dat je haar verkleurt.

6.     Slaap op een bamboe kussensloop

Haarverzorging stopt niet wanneer je naar bed gaat. Je staat er niet bij stil, maar terwijl jij ligt te dromen trekt je grofgeweven katoenen kussensloop het vocht uit je haar. En terwijl jij je nog een keertje omdraait, schuurt je haar over de stof van je kussen heen en raakt het in de klit.

Dat kun je makkelijk voorkomen: leg je hoofd neer op een bamboe kussensloop. Die is glad en droogt je haar niet uit. Waarom geen satijnen kussensloop? Omdat satijn in tegenstelling tot bamboe niet hypo-allergeen is en niet dezelfde antibacteriële en antischimmel werking heeft.

Hairlust Pure Bamboo Pillowcase

HairLust – Pure Bamboo Pillowcase

7.     Borstel voorzichtig je haar

Tangle Teezer Fine & Fragile

Grijs haar kan minder goed tegen een stootje: het breekt makkelijker. Wees dus extra lief voor je, onder meer tijdens het kammen. Verwijder klitten zo veel mogelijk met je handen en gebruik een wijdgetande kam of een Tangle Teezer. Die beschadigen je haar aanzienlijk minder dan een borstel met metalen pinnen of een plastic kam met fijne tanden.

Tangle Teezer Fine and Fragile

Tangle Teezer – Fine & Fragile Brush

8.     Eet proteïnerijk voedsel

Keratine en collageen zijn heel belangrijk voor een gezonde haargroei. Maar één probleem: als je ouder wordt maakt je lichaam er minder van aan. Het is één van de redenen dat je haar grijs wordt, maar ook dunner als je de 40 passeert.

Je lichaam maakt keratine en collageen aan uit aminozuren. Om die binnen te krijgen moet je proteïne eten: je lichaam breekt dat af tot aminozuren. Je helpt je haargroei door proteïnerijk te eten: minstens 0,8 gram proteïne keer je gewicht in kilo’s. Weeg je 75 kg? Dan heb je 60 gram proteïne nodig.

Je vindt proteïne onder meer in vis, vlees, zuivel en bonnen. Heb je moeite om voldoende proteïne binnen te krijgen? Drink dan een proteïneshake of slik een supplement met proteïne en collageen, zoals Viviscal.

9.     Slik extra haarvitamines

Wist je dat het mineraal seleen (kiezel) je haarzakjes helpt pigment aan te maken? Door te zorgen dat je er voldoende van binnenkrijgt kun je mogelijk het grijs worden langer uitstellen of zelfs deel terug draaien.

Naast seleen hebben je haarzakjes ook andere vitamines nodig, zodat ze vol en gezond haar kunnen groeien. Maar op latere leeftijd krijg je steeds meer te maken met vitaminetekorten, zoals vitamine D. Vooral vrouwen hebben daar last van. Houd je vitamine en mineralenlevels dus goed in de gaten.

Als je gevarieerd eet krijg je al veel goeds binnen, maar het kan toch nodig zijn extra vitamines in te nemen. Dat hoeft niet vervelend te zijn: zo heeft HairLust haarsupplementen in de vorm van gummies, dat zijn net snoepjes. Of als je tabletten slikken niet erg vindt: ga dan voor de Neofollics Anti-Grijs Haar Tabletten. Die zijn speciaal ontwikkeld om grijs haar tegen te gaan.

  

HairLust Hair Growth Formula Gummies

HairLust – Hair Growth Formula Gummies

Neofollics Anti-grijs haar tabletten - Minder snel grijs haar

Neofollics – Anti-Grijs Haar Tabletten

10.     Stimuleer de doorbloeding in je hoofdhuid

Als je ouder wordt neemt de doorbloeding in je lichaam af. Dat betekent dat je haarzakjes minder bloed met voedingsstoffen aangeleverd krijgen. Om ervoor te zorgen dat je haar toch voldoende vitamines en mineralen krijgt, moet je de doorbloeding naar je hoofdhuid stimuleren.

Je doorbloeding stimuleer je onder meer door te masseren, actief te bewegen, maar ook haarproducten met stimulerende ingrediënten zoals cafeïne helpen.

HairLust Scalp Follicle Treatment and Volumizer

HairLust – Scalp Follicle Treatment

Even samenvatten

Grijs haar is kwetsbaar. Bescherm het tegen de zon en ga er voorzichtig mee om tijdens het wassen, borstelen en stylen van je haar. Als je haar grijs wordt is dat een teken dat je haarzakjes minder goed werken. Je ondersteunt ze door proteïnerijk te eten, voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen en de doorbloeding naar je hoofdhuid te stimuleren. Dan voorkom je dat je vroegtijdig grijs wordt en je haar beter groeit.

En nu?

Omarm je grijze haren.

Zie ze niet als een teken van ouderdom, maar als highlights van wijsheid.

Of van glitter. Dat kan ook.

.

10 haarverzorging tips voor grijs haar

Bewaar op Pinterest

Vond je dit een interessant artikel en wil je hem later nog eens terug lezen? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Heb je HAAR weer ook op Pinterest.

Delen:

Heb je HAAR weer - Kayleigh Schouten - over mij

Hi, mijn naam is Kayleigh

Ik ben een gediplomeerd schoonheidsspecialiste die je helpt je haarproblemen aan te pakken. Door haarverzorging tips met je te delen die volgens wetenschappers écht werken en die mij ook geholpen hebben mijn haar lang & gezond te laten groeien.

Ontdek mijn favoriete haarproducten

Populaire posts

Bekijk ook eens

Nieuwste posts