Mijn vriend sloopt elke week wel iets. Niet omdat hij het leuk vindt dingen kapot te maken. Oké, misschien een beetje. Maar omdat hij zo ontdekt hoe iets werkt. Daarom is hij door de jaren heen zo goed geworden in het maken van dingen. Als je begrijpt hoe iets in elkaar zit, weet je beter wat je moet doen om het goed werkend te houden.
Dat is met je haar niet anders. Als je weet waar het uit bestaat en wat het nodig heeft om te groeien, weet je beter hoe je het moet verzorgen. Daarom vertel ik je in dit artikel alles dat je minstens moet weten over de anatomie van je haar en haargroei.

Hoeveel haar heb je op je hoofd?
Tussen de 86.000 en 146.000 haren. Het hangt er vooral vanaf welke haarkleur je hebt.
Ben jij blond? Dan heb je geluk: jij hebt gemiddeld het meest aantal haren. 146.000 ongeveer. Heb jij bruin of zwart haar? Dan zit jij in de middenmoot met 100.000 tot 110.000 haren. Is jouw haar rood? Dan heb jij aanzienlijk minder haren op je hoofd: 86.000.
Hoe groeit haar op je hoofd?

Je haar groeit uit een haarzakje. Haarzakjes zijn kleine uitstulpingen die diep in je huid zitten. Ze worden ook wel haarfollikels genoemd.
In het haarzakje vind je de haarwortel. Die heeft de vorm van een gloeilamp. Onder de wortel zit een netwerk aan kleine bloedvaatjes en zenuwen die je haar voorzien van voeding. Dat noem je de dermale papil. Via het bloed ontvangt het haarzakje ook de androgene hormonen (geslachtshormonen) die je haargroei stimuleren.
In de wortel, grenzend aan de haarpapil, zit de haarmatrix. Die bevat cellen die zich heel snel delen. Zij vormen je haar. Terwijl het zich vormt gaat de haar steeds meer omhoog en op een gegeven moment bereikt die het oppervlak. De haar verhoornt. Dat houdt in dat de levende cellen afsterven en hard worden. Het haar dat je ziet is dus dood. Alleen het deel dat in je hoofdhuid zit leeft.
Hoe lang zit een haar op je hoofd?
Drie tot zeven jaar lang. Als je geluk hebt zelfs nog langer. Hoe lang je haar precies blijft groeien hangt onder meer af van je leeftijd, je genen, je gezondheid en je omgeving.
De fase waarin je haar groeit noem je de groeifase of de anagene fase. Daarna volgen er nog twee fases: de overgangsfase (catagene fase) en de rustfase (telogene fase).

Groeifase (anagene fase)
Dit is de fase waarin je haar groeit en dus steeds langer wordt. Tijdens de groeifase maken je haarzakjes van onderuit steeds nieuwe haarcellen aan.
Overgangsfase (catagene fase)
Tijdens de overgangsfase (catagene fase) is je haar klaar met groeien en koppelt hij zich los van de bloedtoevoer. Dit duurt zo’n twee weken.
Rustfase (telogene fase)
Nadat een haar zich losgekoppelt heeft van de bloedtoevoer komt hij terecht in de rustfase (telogene fase). Het haarzakje, waar je haar uit groeit, gaat in slaapstand. Na één tot vier maanden gaat hij weer aan de slag: het haarzakje vormt een nieuwe haar en de oude haar valt uit. Dat duurt in totaal nog eens drie maanden.
Wetenschappers schatten dat zo’n tien tot vijftien procent van al je haren zich in de telogene fase bevinden.
Hoe is je haar opgebouwd?
Uit twee of drie lagen. Als je een haar dwars door midden snijdt zie je onder een microscoop:
- De geschubde laag
- De schorslaag
- De merglaag

De geschubde laag
Je haar is als een vis: bedekt met schubben. Wel zeven tot tien lagen dik. Ze overlappen elkaar als kleine dakpannetjes. De schubben beschermen je haar tegen schade, zorgen dat het goed gehydrateerd blijft en ze geven je haar glans. Je kunt de geschubde laag zien als de verpakking van je haar. Als jij je haar beschadigt breken ze af. En zónder schubben is je haar net touw dat ontrafelt: je krijgt gespleten punten.

De schorslaag
Binnen in je haar vind je de schorslaag. Het bestaat grotendeels uit lange vezels van harde keratine. Keratine is het eiwit waar een groot deel van je haar uit bestaat. In de schorslaag zitten ook de zogenaamde pigmentgranules die kleur aan je haar geven. Zonder pigment ziet je haar er wit of grijs uit.
De merglaag
De merglaag is het allerbinnenste deel van je haar. Het bestaat uit zachte keratine en is zacht en sponsig. Maar alleen als je grof haar hebt bevat het de merglaag: bij fijn haar ontbreekt het.
Wat zit er allemaal in je haar?
Voornamelijk keratine. Je haar bestaat er voor zo’n 90 procent uit. Keratine is een eiwitsoort. Het ontstaat wanneer de levende haarcellen tijdens de groei afsterven. Dat proces noem je verhoornen.
In je haar vind je ook melanine. Dat zijn de bolletjes pigment die je haar zijn kleur geven. Je hebt verschillende soorten melanine: eumelanine en pheomelanine. In donkerbruin of zwart haar zit veel eumelanine. Is jouw haar rood of heb je een warme gloed? Dan bevat het voornamelijk pheomelanine. Lichtere haarkleuren bevatten minder pigment dan donkere haarkleuren.
Naast keratine en melanine bevat je haar ook lipiden (vetten), vocht, zwavel en tot wel veertien verschillende elementen, zoals goud.
Hoeveel cm per maand groeit je haar?
Gemiddeld één centimeter per maand. Máár: dit verschilt enorm. Niet alleen per persoon, maar ook per maand. Het hangt af van je leeftijd, je geslacht, je stofwisseling, je genen, je voeding en seizoensveranderingen.
Het snelst groeiende haar ooit gemeten groeide in een maand 3,36 centimeter. Terwijl het traagst groeiende haar maar 0,6 centimeter per maand groeide.
Wat zorgt ervoor dat je haar groeit?
Je haar heeft een aantal dingen nodig om goed te kunnen groeien: een gezond haarzakje, zuurstofrijk bloed, vitamines en mineralen, proteïne, elastine en collageen en (geslachts-)hormonen.
Zonder haarzakje kan je haar niet groeien. Als die in goede staat is kan hij zijn werk beter doen. Vanuit je hoofdhuid krijgen je haarzakjes bloed met zuurstof, voedingsstoffen en hormonen. Je hebt dus een goede doorbloeding nodig, je moet ervoor dat je voldoende proteïne eet en voldoende collageen en elastine in je lichaam hebt, je moet je mineralen- en vitaminelevels op peil houden en zorgen voor een goede hormoonbalans in je lichaam.
Hoeveel haar verlies je op een dag?
Gemiddeld zo’n 100 tot 150 per dag. In de herfst verlies meer haar: tot twee keer zoveel. Dat is heel normaal, omdat je in de zomer juist minder haren verliest.
Trek aan de bel als je haar aanzienlijk dunner wordt, je kale plekken begint te zien of als je middenscheiding steeds breder wordt. Dat zijn tekens van extreem haarverlies.
Heb je veel last van haaruitval? In mijn ebook Haaruitval bij Vrouwen help ik je achter de oorzaak te komen en deel ik middelen met je die volgens wetenschappers écht werken.
-
Ebook Haaruitval bij Vrouwen€14.994.60 van 5
Bewaar op Pinterest
Vond je dit een interessant artikel en wil je hem later nog eens terug lezen? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Heb je HAAR weer ook op Pinterest.