haarverzorging tips

10 haarverzorging tips voor vet haar

Is jouw haar binnen een dag al vet? En heb je geprobeerd het minder vaak te wassen, zonder succes? Deze tips helpen je vet haar zoveel mogelijk te verminderen, zodat jij langer met een frisse coupe rondloopt. Ontkom jij er alsnog niet aan je haar elke dag te wassen, maar wil je je haar niet beschadigen? Ik vertel je ook hoe je jouw haar en hoofdhuid gezond houdt, zelfs als je iedere dag shampoo gebruikt.

Haarverzorging tips voor vet haar

Disclaimer: Dit artikel bevat affiliate links naar verschillende webshops. Klik je op een link en bestel je vervolgens iets bij de webshop? Dan ontvang ik een klein bedrag. Het kost jou niets extra’s. Ik plaats alleen links naar producten die ik zelf heb getest of waar ik uitvoerig onderzoek naar gedaan heb.

Vet haar verminderen? Volg dan deze 10 tips

Heb je net je haar gewassen, is het een paar uur later alweer vet aan het worden. Soms red je het net aan tot de tweede dag. Maar als je langer wacht met wassen loop je rond met bos slappe noedels als haar.

Klinkt dit herkenbaar? Dan heb je net zoals ik vet haar. Dan maken jouw talgklieren in korte tijd zoveel talg (huidolie) aan, dat je haar binnen no-time vet is. Dat kan meerdere redenen hebben: je hebt van nature een vette huid, je hebt fijn of dun haar of je droogt je hoofdhuid uit door verkeerd te wassen. Maar dan de vraag: wat doe je eraan? En hoe houd je je haar gezond als je het meerdere keren per week moet wassen?

Hoe groeit een haar?- Haaranatomie
(Bij elke haar zit een talgklier. Die maakt talg (huidolie) aan, dat je haar vet maakt.)

1. Was je haar niet vaker dan nodig

Als je je haar te vaak wast droog je je hoofdhuid uit. Dan kan er een ontstekingsreactie ontstaan waarbij je talgklieren al het opgeslagen talg in een keer loslaten. Dan wordt je haar heel snel vet.

Heb je van nature vet haar en is je hoofdhuid niet uitgedroogd? Dan helpt het niet om minder vaak te wassen. Was dan gewoon zodra het vet is, zelfs als dat elke dag is. Loop niet onnodig rond met vet haar, daar kun je hoofdhuidproblemen zoals seborroïsch eczeem (vette roos) van ontwikkelen.

2. Was vet haar met een milde shampoo

Maak niet de fout een sterk reinigende shampoo te gebruiken. Je denkt misschien dat het dan langer duurt voordat je haar weer vet is, maar het tegendeel is waar. Een shampoo die sterk reinigt irriteert je hoofdhuid. Dan wordt het op ten duur juist sneller vet.

3. Breng geen shampoo aan op je puntjes

Is jouw haar bovenin vet, maar zijn je puntjes juist droog? Dat komt veel voor bij vrouwen met langer haar. Breng dan geen shampoo aan op je puntjes, maar alleen op het deel van je haar dat vet is. Dan voorkom je dat je je puntjes uitdroogt.

4. Breng conditioner niet aan op je hoofdhuid

Is jouw haar fijn of dun? Breng dan geen conditioner aan op je hoofdhuid. Conditioner bevat ingrediënten die je haar verzwaren, zoals olie. Je voegt dan juist vet toe aan je haar en je hoofdhuid. Dat maakt je haar slap. En het duurt minder lang voordat je haar er vet uit gaat zien.

5. Houd je borstel en kussensloop schoon

Zorg dat alles dat je haar en je hoofdhuid aanraakt schoon is. Je handen, je borstel en je kussensloop.

Want elke keer dat jij je haarborstel gebruikt, blijft er viezigheid in achter. En terwijl jij slaapt komt er vet en vuil terecht op je kussensloop. Maak je borstel na gebruik meteen schoon en vervang je kussensloop regelmatig.

Slaap het liefst op een bamboe kussensloop. Die is gladder: er blijft minder vet op achter. Én bamboe heeft antibacteriële eigenschappen, zodat je minder snel last van huidproblemen krijgt, zoals seborroïsch eczeem en pukkels.

Hairlust Pure Bamboo Pillowcase

HairLust – Pure Bamboo Pillowcase

6. Giet dagelijks groene thee over je hoofdhuid

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat volwassenen met vet haar minder talg aanmaken als zij groene thee (Camelia chinensis) aanbrengen op hun hoofdhuid.

In de onderzoeken gebruikten de proefpersonen een speciaal gemaakt mengsel met 3% groene thee. Dat mengsel is helaas niet te koop. Maar als je thee zet van groene theeblaadjes en dit mengsel dagelijks over je hoofdhuid giet zonder het uit te spoelen, zie je mogelijk binnen een maand al resultaat.

7. Gebruik een haarproduct met Niacinamide

Als je haar snel vet is kan het helpen een product met Niacinamide (B3) op je hoofdhuid te gebruiken.

In een onderzoek met honderd mensen nam de talgproductie aanzienlijk af, nadat zij vier weken lang een crème met 2% Niacinamide op hun huid gebruikten.

Er zijn meerdere producten te koop met dit ingrediënt, zoals de Neofollics Hair Growth Stimulating Shampoo of Ogx Anti-Hair Fallout Niacin Caffein Root Stimulator Spray. The Original heeft een gezichtsserum met 10% Niacinamide die je eventueel ook op je hoofdhuid kunt gebruiken.

Neofollics Hair Growth Stimulating shampoo

Neofollics Hair Growth Stimulating Shampoo

The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1%

The Ordinary – 10% Niacinamide + 1% Zinc

8. Breng gelijk na het wassen van je haar droogshampoo aan

Wacht niet met het aanbrengen van droogshampoo totdat je haar vet is. Breng het gelijk aan zodra je haar droog is na het wassen. Dan zuigt het product gelijk de talg op, zodat het langer duurt voordat je haar vet wordt.

De beste droogshampoo? Dat is die van Living Proof als je het mij vraagt. Dat mag ook wel voor die prijs.

Living Proof pHd Dry Shampoo

Living Proof pHd Dry Shampoo

9. Vermijd eten met snelle koolhydraten en suikers

Blijf weg van eten waarvan je bloedsuikerspiegel sterk stijgt. Uit onderzoek blijkt dat een verhoogde bloedsuikerspiegel leidt tot meer ontstekingsreacties in je lichaam. En dat kan ervoor zorgen dat je haar sneller vet wordt.

Vermijd eten met snelle koolhydraten en veel suikers, zoals koek, snoep, chocolade, chips, pasta en rijst. Wil je een dieet volgen dat heel goed is voor je haar? Overweeg dan eens het keto-dieet. Daarbij eet je veel proteïne en gezonde vetten en weinig koolhydraten.

Het Keto Dieet Kookboek

Het Complete Keto-dieet Kookboek

10. Houd je hormonen in balans

Hormonen spelen een belangrijke rol bij de aanmaak van talg. Vooral je geslachtshormonen hebben een grote invloed. Dat is waarom je pas last krijgt van vet haar en je in de overgang juist last krijgt van een droge huid. Dan veranderen je hormoonlevels.

Als je plotseling last krijgt van vetter haar is dat mogelijk een teken dat er iets aan de hand is met je geslachtshormonen. Je kunt ze helpen in balans te blijven door proteïnerijk te eten, stress te vermijden, veel water te drinken en ervoor te zorgen dat je voldoende zink, B-vitamines, magnesium en essentiële vetzuren binnenkrijgt.

Vermoed je dat hormonen het probleem zijn? Laat dan je hormoonlevels testen en vraag als je de anti-conceptiepil slikt om de sub-50-pil, de sub-30-pil of de Dianepil. Die zorgen ervoor dat je 30 tot wel 60 procent minder talg aanmaakt. Let op: als je een van deze pillen slikt kun je last krijgen van bijwerkingen zoals minder zin in seks, humeurveranderingen en een hogere kans op trombose.

Lucovitaal Multi+ Vrouw Compleet

Lucovitaal – Multi+ A-Z Vrouw supplementen

Wil je meer weten over hoe vet haar ontstaat?

Ik schreef er een uitgebreid artikel over: Waarom vet haar trainen niet werkt – en wat dan wel helpt

Bronnen: Endly, Dawnielle C., and Richard A. Miller. “Oily skin: a review of treatment options.” The Journal of clinical and aesthetic dermatology 10.8 (2017): 49., Smith, Robyn N., et al. “The effect of a low glycemic load diet on acne vulgaris and the fatty acid composition of skin surface triglycerides.” Journal of dermatological science 50.1 (2008): 41-52., Diabetesfonds


10 haarverzorging tips voor vet haar verminderen

Bewaar op Pinterest

Vond je dit een interessant artikel en wil je hem later nog eens terug lezen? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Heb je HAAR weer ook op Pinterest.

Delen:

Heb je HAAR weer - Kayleigh Schouten - over mij

Hi, mijn naam is Kayleigh

Ik ben een gediplomeerd schoonheidsspecialiste die je helpt je haarproblemen aan te pakken. Door haarverzorging tips met je te delen die volgens wetenschappers écht werken en die mij ook geholpen hebben mijn haar lang & gezond te laten groeien.

Ontdek mijn favoriete haarproducten

Populaire posts

Bekijk ook eens

Nieuwste posts