haarverzorging tips

10 haarverzorging tips voor vrouwen met krullend haar

Krullend haar heeft zo zijn uitdagingen. Maar dat hoef ik jou niet te vertellen. Dat weet je maar al te goed. Maar wacht, voordat je accepteert dat pluis er nou eenmaal bij hoort. Wat als ik je vertel dat ook jij gezonde en mooi gedefinieerde krullen kunt hebben? Ik deel 10 haarverzorging voor krullend haar met je die je daarbij helpen.

haarverzorging tips voor krullen

1.     Vermijd shampoos met sulfaten en alcohol

Je zou het niet zeggen, maar de meeste mensen met krullen hebben fijn haar. En dat is kwetsbaar. Je moet er dus extra voorzichtig mee omgaan.

Zorg dat je sowieso een goede milde shampoo gebruikt. Dat houdt in: één zonder sulfaten en zonder uitdrogende alcohol. Maar dan wel een shampoo die wél verzorgende ingrediënten, zoals olie bevat.

De shampoos van Shea Moisture bijvoorbeeld. Die zijn afgestemd op verschillende krultypes. En als je een natuurlijke shampoo voor krullen zoekt, raad ik de Curl Crush Shampoo van HairLust zeer aan.

Shea Moisture haarproducten voor krullen

SheaMoisture Haarproducten voor krullen

HairLust Curl Crush Shampoo

SheaMoisture Haarproducten voor krullen

2.     Laat de steiltang links liggen en laat je haar niet chemisch relaxen

Omarm je krullen. Ze zijn prachtig. En ja, ik snap dat ervoor zorgen niet altijd even makkelijk is. Maar je doet je haar echt geen plezier door het elke dag te steilen met een tang of door het chemisch te laten relaxen bij de kapper. Het beschadigt je haar enorm. En krullend haar is ontzettend kwetsbaar.

Kun je het toch niet laten? Gebruik dan in ieder geval na afloop Olaplex no. 3 op je haar. Dat helpt het herstellen.

Olaplex no3

Olaplex no. 3 – Hair Perfector

3.     Probeer je haar eens te wassen met conditioner (co-wash)

Co-washing is het wassen van je haar met conditioner in plaats van met shampoo.

Maar oh, wacht eens even: conditioner moet je toch alleen op je punten aanbrengen? Ja, dat klopt: als je steil haar hebt of slag. Of als je haar dun is en snel vet wordt.

Maar als jouw krullende haar erg droog is, kan het helpen je shampoo volledig te dumpen en te gaan voor een zachter alternatief: conditioner. Gebruik dan wel een conditioner zonder siliconen en masseer het goed in op je hoofdhuid om vet en vuil los te maken. Zorg dat je het grondig uitspoelt.

Weet je niet goed welke conditioner je moet kiezen? Ik stelde een top 10 voor je samen met de beste conditioners zonder siliconen.

4.     Sla conditioner nooit over

Zelfs als je je haar ook al wast met conditioner. Bij co-washing focus je je op het reinigen van je hoofdhuid, maar nu gaat het om het verzorgen van je lengtes.

Gebruik een flinke hoeveelheid conditioner en breng het aan van je nek tot aan je puntjes. Neem daarna een heel klein beetje, verdun het met water en strijk het lichtjes over het haar boven je nek.

Laat het een paar minuten intrekken. Als je erg droog haar hebt kun je ervoor kiezen de conditioner niet helemaal uit te spoelen. Dat helpt bij het vormen van je krullen. Als je slag hebt is dat echter niet aan te raden, dan wordt je haar slap en slierterig.

5.     Kam je haar nooit wanneer het droog is

Dit hoef ik jou niet te vertellen. Je weet precies wat er gebeurt als je jouw krullende haar kamt als het droog is. Je krijgt enorm last van pluis.

Maar je haar kammen als het nat is heeft ook nadelen: je haar is dan kwetsbaar. Kam het daarom onder de douche wanneer je conditioner in je haar hebt.  

Wil je meer weten over waarom je krullend haar niet moet kammen als het droog is én steil haar juist wel? In deze blogpost ga ik er dieper op in: Is je haar kammen als het nat is slecht – ook als je krullen hebt?

6.     Kam je haar met een Denman Brush, een Tangle Teezer of een wijdgetande kam

Als je je haar kamt, beschadig je het. Daar ontkom je niet aan. Ook niet als je je haar kamt terwijl er conditioner in zit.

Máár je kunt de schade wel beperken. En daarin speelt het gebruiken van de juiste kam of borstel een belangrijke rol. Niet elke kam of borstel is namelijk even vriendelijk voor je haar.

Doe je krullende haar een plezier: kam het met een wijdgetande kam, ontwar het met de Tangle Teezer Wet Detangler of borstel het met een Denman Brush.

Merk je dat jouw krullen niet goed vormen? Gebruik dan de Denman Brush. Die helpt je krullen meer definitie te geven.

7.     Gebruik producten met veel oliën

Krullend haar is van nature droger dan steil haar. Je moet het dus extra veel verzorging geven. Dat houdt in: producten gebruiken die veel olie bevatten en humectants (ingrediënten die vocht aantrekken).

Hoe zware verzorging je nodig hebt, ligt aan hoe sterk jouw haar krult. Hoe strakker de krul, hoe droger het haar is. Als je kroeshaar hebt moet je dus producten met veel meer olie gebruiken dan iemand met slag.

Vind je het maar lastig de juiste producten te vinden? Welke soort krul je ook hebt, Shea Moisture heeft producten die precies de juiste hoeveelheid oliën bevat. Daarbij maken ze gebruik van het haartyperingssysteem van Andre Walker. De 1 staat voor steil haar, 2 voor slag, 3 staat voor krullen en 4 staat voor kroes.

Shea Moisture haarproducten voor krullen

SheaMoisture Haarproducten voor krullen

8.     Breng gel aan op je natte haar

Breng nadat je uit de douche stapt een flinke handvol gel aan op je druipend natte haar. Dit zorgt ervoor dat je krullen straks mooi in vorm blijven. En nee, maak je maar geen zorgen dat je eruit komt te zien als een stekelvarken met gelspikes. Gels zijn door de jaren heen flink verbeterd.

Je kunt ook mousse gebruiken, maar dit geeft minder hold (stevigheid).  

Heeft je haar meer verzorging nodig? Dan kun je ook leave-in conditioner aanbrengen, voordat je gel in je haar doet.

9.     Droog je haar met een oude T-shirt of een microvezeldoek

Verwijder overtollig vocht uit je haar door het voorzichtig droog te knijpen met een oude T-shirt of met een bamboe haarhanddoek.

Waarom niet met een gewone handdoek? Omdat die ruw is: hij schuurt. En daarmee beschadig je je haar.

HairLust Bamboo Hair Turban

HairLust Bamboo Turban Hair Towel

10.     Scrunch de gel los

Heb je tip 8 gevolgd en gel aangebracht? Wacht dan vervolgens tot je haar helemaal droog is. Je merkt dan dat je haar hard aanvoelt. Dat noem je een gelcast. Die moet je breken. Dat klinkt enger dan het is. Je maakt je haar los, zodat je zachtere krullen krijgt.

Dat doe je door te scrunchen.  Scrunchen? Wat is dat nou weer? Scrunchen is een methode waarbij je je krullen in vorm knijpt. Dat doe je als volgt:

  • Maak een kommetje met je handen
  • Houd je hoofd iets naar voren, zodat het haar niet op je schouders valt
  • Leg je haarpuntjes in het kommetje
  • Beweeg je handen richting je hoofdhuid
  • Knijp voorzichtig

Herhaal dit op verschillende delen van je haar, totdat de gelcast verbroken is.

Even samenvatten

Veel vrouwen met krullen hebben fijn en droog haar. Je moet er daarom voorzichtig mee omgaan en het extra veel verzorging geven.

Gebruik een shampoo zonder sulfaten en uitdrogende alcoholen en laat je steiltang en chemisch relaxen voor wat het is.

Sla conditioner nooit over. Als je heel droog haar hebt kun je je haar zelfs wassen met een conditioner zonder siliconen. Dat noem je co-washing.

Zorg dat je haarproducten gebruikt met veel oliën. Hoe sterker jouw haar krult, hoe meer olie er in je producten moet zitten.

Je kamt je haar het beste onder de douche, als er conditioner in zit. Gebruik een haarvriendelijke kam of borstel speciaal voor krullend haar, zoals de Denman Brush.

Breng na het douchen een flinke handvol gel aan op je haar. Knijp overtollig vocht voorzichtig uit je haar met een oud T-shirt of met een bamboe handdoek. Laat je haar volledig drogen. Is het erg hard van de gel? Scrunch (knijp) je krullen dan voorzichtig los met je handen.

Wat nu?

Vind je het lastig goed voor je krullen te zorgen? Probeer dan eens de Curly Girl Methode uit. Dat is een haarroutine waarbij je een aantal schadelijke ingrediënten vermijdt en je bepaalde stappen volgt op basis van het soort krullen dat je hebt.

De methode is gebaseerd op het boek The Curly Girl Handbook van Lorraine Massey, maar volgers van de CG-methode hebben door de jaren heen steeds meer handige trucjes toegevoegd. Daarom raad ik aan Het Krullenboek van Saskia Idema te lezen als je het uit wilt proberen. Daar staat het uitgebreid in uitgelegd.

Ik vertel je meer over de Curly Girl Methode in deze artikelen:

Oh, en nog een laatste tip:

Ga naar een krullenkapper.

Dat maakt een enorm verschil.

Geloof me.


10 haarverzorging tips voor krullend haar

Bewaar op Pinterest

Vond je dit een interessant artikel en wil je hem later nog eens terug lezen? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Heb je HAAR weer ook op Pinterest.

Dit artikel bevat affiliate links naar verschillende webshops. Klik je op een link en bestel je vervolgens iets bij de webshop? Dan ontvang ik een klein bedrag, waarvoor ik je enorm dankbaar bent. Het kost jou niets extra’s en maakt het voor mij mogelijk mijn blog online te houden.

Delen:

Heb je HAAR weer - Kayleigh Schouten - over mij

Hi, mijn naam is Kayleigh

Ik ben een gediplomeerd schoonheidsspecialiste die je helpt je haarproblemen aan te pakken. Door haarverzorging tips met je te delen die volgens wetenschappers écht werken en die mij ook geholpen hebben mijn haar lang & gezond te laten groeien.

Ontdek mijn favoriete haarproducten

Populaire posts

Bekijk ook eens

Nieuwste posts