haarverzorging tips

10 haarverzorging tips voor fijn en steil haar

Heb jij fijn steil haar? Dan hoef ik jou vast niet te vertellen dat dat af en toe een flinke pain in the ass is. Je haar raakt snel in de klit, breekt makkelijk af en dan nog maar te zwijgen over die deuk die achterblijft in je haar nadat je een paardenstaart in hebt gehad. Ik kan erover meepraten: ik heb zelf fijn steil haar. En ook al zei iedereen dat het niet kan met dit haartype: ik heb het lang laten groeien. Tot over mijn heupen. En jij kan dat ook. In deze blogpost deel ik mijn beste haarverzorging tips voor fijn steil haar met je.

Haarverzorging tips voor fijn steil haar - Kayleigh
(Hi, ik ben Kayleigh. En net zoals jij heb ik fijn steil haar. In dit artikel deel ik mijn beste tips.)

Dit artikel bevat affiliate links naar verschillende webshops. Klik je op een link en bestel je vervolgens iets bij de webshop? Dan ontvang ik een klein bedrag. Het kost jou niets extra’s. Ik raad alleen producten aan die ik zelf gebruik of waar ik uitvoerig onderzoek naar gedaan heb.

Wanneer heb je fijn haar?

Fijn haar zegt iets over hoe dik één enkele haar is. Als een haar 60 microns of minder dik is, dan is hij fijn. Is hij 40 microns of minder dik, dan is hij heel fijn.

Microns, wat zijn dat?

Dat is een maat. In 1 millimeter gaan 1.000 microns. Als je 16 tot 25 fijne haren naast elkaar legt, dan zijn ze bij elkaar 1 mm breed.

Fijn haar versus grof haar

Hoe herken je fijn haar?

Aan een aantal kenmerken. Fijn haar…

 • is zijdezacht
 • buigt makkelijk
 • moeilijk zichtbaar als je het tussen je vingers rolt
 • deukt snel door elastiekjes
 • heeft weinig grip (vooral bij steil haar)
 • wordt vaak snel vet (als het steil is)

Is fijn haar hetzelfde als dun haar?

Nee. Ik heb bijvoorbeeld fijn haar, maar het is niet dun. Dat komt omdat ik relatief veel haren op mijn hoofd heb.

Fijn haar zegt iets over de dikte van één haar. Dun haar zegt iets over de dikte van al je haren bij elkaar. Je hebt dun haar als je een staartomtrek van 6 cm of minder hebt. Die kun je meten door een hoge paardenstaart te maken en er in de buurt van het elastiekje een meetlint omheen te doen.

haarverzorging tips voor het lang laten groeien van je haar
(Mijn fijne, steile haar)

Heeft fijn haar andere haarverzorging nodig dan grof haar?

Ja. Fijn haar is meer kwetsbaar: het breekt sneller. Je moet er dus voorzichtiger mee omgaan en je haar zo goed mogelijk beschermen tegen schade.

Dat zit zo: Je haar is bedekt met schubben. En als er daar veel van afbreken ontrafelt je haar: je krijgt gespleten punten. Als je fijn haar hebt is de laag met schubben minder dik dan wanneer je grof haar hebt. Het ontrafelt dus sneller.

Waaruit bestaat je haar? Beschadigd haar onder de microscoop

Ook zijn grove haren van binnen dikker dan fijne haren. Daardoor zijn ze een stuk sterker.

Wat is het verschil tussen fijn haar dat steil is en fijn, krullend haar?

De verdeling van de keratinecellen in je haar. Als zij op een bepaalde manier verdeeld zijn, ontstaat er een kromming in je haar: het krult.

Krultypes volgens onderzoek
(Volgens recent onderzoek zijn er in totaal 8 verschillende krultypes te onderscheiden.)

Die kromming en de verdeling van cellen maakt fijn krullend haar over het algemeen nóg kwetsbaarder dan fijn steil haar. Toch heeft fijn steil haar ook zo zijn uitdagingen. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat je ontzettend snel klitten krijgt als je deze haartype hebt. Nog sneller dan wanneer je krullend haar hebt.

Daarnaast wordt fijn steil haar snel vet. Dat komt omdat talg (je eigen huidolie) makkelijk over steil haar naar beneden glijdt en fijn haar er bij een beetje talg al vet uitziet. Ook ligt de talgproductie bij mensen met steil haar vaak hoger.

En als je fijn steil haar hebt hoef ik het je vast niet te vertellen: het is ontzettend lastig om er volume in te krijgen.

Hoe zorg je voor meer volume in fijn, steil haar?

Dat is lastig. Maar er zijn een paar dingen die helpen:

 • Schud je haar na het douchen bij de wortel los
 • Borstel je haar op zijn kop
 • Gebruik een volumespray
 • Gebruik na het wassen van je haar meteen droogshampoo (op droog haar)
 • Draag je scheiding op een andere plek dan normaal
 • Gebruik geen producten die je haar verzwaren: met veel olie en siliconen
HairLust Scalp Follicle Treatment and Volumizer

HairLust – Scalp Follicle Treatment & Volumizer

Hoe kun je steil, fijn haar het beste verzorgen?

Met deze 10 haarverzorging tips:

1. Was je haar met een milde pH-huidneutrale shampoo

HairLust Hair Growth and Repair Shampoo Review
(Ik gebruik zelf de HairLust Hair Growth & Repair Shampoo)

Vermijd sterk reinigende shampoos met sulfaten: die drogen je fijne haar uit. Gebruik het liefst een shampoo met een pH-waarde tussen de 4,5 en 5,5. Dan gaan de schubben van je haar platliggen: je krijgt minder last van klitten, droog haar en gespleten punten.

Een extra tip: breng alleen shampoo aan op het haar tot aan je nek. Vermijd je puntjes. Die hoef je niet elke keer te wassen, je droogt ze alleen maar uit.

2. Smeer elke dag een beetje jojoba-olie op je punten

Als je fijn steil haar hebt krijg je snel last van gespleten punten. Jojoba-olie helpt je die tegen te gaan. Door elke dag een paar druppels over je haar te verdelen leg je er een glad beschermend laagje omheen. Daarmee bescherm je je haar tegen schade, maak je het gladder en voorkom je uitdroging.

Jojoba olie

Jojoba olie

3. Borstel je haar met de Tangle Teezer Fine & Fragile brush

Tangle Teezer Fine & Fragile

Wees heel voorzichtig met het borstelen van je fijne haar. Gebruik een borstel die op zachte wijze – zonder trekken – klitten verwijdert. Ik gebruik zelf de Tangle Teezer Fine & Fragile brush, die speciaal voor fijn en breekbaar haar is.

Tangle Teezer Fine and Fragile

Tangle Teezer – Fine & Fragile

4. Borstel je haar alleen als het volledig droog is

Als je haar nat is, is het ontzettend kwetsbaar. Dat komt omdat het dan water opneemt. Daardoor zwelt je haar op. Het komt van binnenuit onder enorme druk te staan. En de schubben van je haar gaan omhoog staan: die breken makkelijk af. Borstel daarom alleen je haar als het volledig droog is.

5. Gebruik geen hete föhn of krultang op je haar

Kijk, ik snap het totaal: je wilt mooie krullen in je steile haar. Maar probeer de verleiding te weerstaan: hitte is ontzettend slecht voor je haar. En als we even heel eerlijk tegen elkaar zijn: we weten allebei dat die krullen toch niet lang in ons haar blijven zitten.

En ik weet ook: soms lijkt het eeuwen te duren voordat je haar droogt. Maar gebruik dan een föhn die je op de koude stand kunt zetten of die zijn temperatuur automatisch aanpast aan het vochtgehalte van je haar. Dan beschadig het niet.

6. Slaap op een satijnen kussensloop of een van bamboe

Je haarverzorging stopt niet als jij naar bed gaat: ook tijdens je slaap moet je je haar verzorgen. Dat doe je bijvoorbeeld door te slapen op een satijnen kussensloop. Die is glad, waardoor je haar er minder overheen schuurt als jij woelt en waardoor de stof geen vocht uit je haar trekt. Je wordt dan niet wakker met een vogelnest op je hoofd.

Zelf slaap ik sinds kort op een kussensloop van bamboe. Die is iets minder glad dan die van satijn, maar werkt ook tegen bacteriën en schimmels.

Hairlust Bamboo Pillowcase

HairLust – Bamboo Pillowcaser

7. Maak geen strakke kapsels en gebruik geen haaraccessoires die knellen

Fijn haar breekt snel. Helemaal als jij haaraccessoires gebruikt die je haar afknellen, die scherp zijn of waar je haar makkelijk in vast komt te zitten. Vermijd bijvoorbeeld elastiekjes, haarklemmen en schuifspelden en ruil ze in voor scrunchies, haarstokjes en haarspelden (u-spelden).

Kijk ook uit met strakke kapsels. En trek niet constant aan je paardenstaart om hem strakker te maken. Dat beschadigt niet alleen je haar, maar ook je haarzakjes. Dan kun je last krijgen van haaruitval.

8. Vermijd haarproducten met zware oliën en siliconen

Gebruik lichte producten om je fijne, steile haar te verzorgen. Die maken het niet vettig, slierterig en futloos, zoals zwaardere haarproducten.

Kies voor haarproducten waar niet veel olie of waar zware oliën inzitten, zoals kokosolie en shea butter. En vermijd ook niet-wateroplosbare siliconen: die blijven achter in je haar.

Heb je toch last van build up: opgestapelde productresten in je haar? Gebruik dan een clarifying shampoo.

9. Versterk je haar met proteïne en Olaplex

Heb je veel last van gespleten punten? Dan helpt het om je fijne haar te versterken: door proteïne te gebruiken en verbroken zwavelverbindingen te herstellen. Dat laatste doe je met Olaplex. Hier lees je hoe Olaplex precies werkt én hoe je het gebruikt.

Als je besluit haarproducten met proteïne te gebruiken, let dan wel op: een teveel maakt je haar stug. Gebeurt dat? Gebruik dan een sterk hydraterende conditioner of een haarmasker met ingrediënten zoals aloë vera gel, glycerine of plantensuikers (xylitol).

Olaplex no3

Olaplex – No. 3 Hair Perfector

10. Eet voldoende proteïne

Je haar bestaat voor 90 procent uit keratine. Dat is een proteïne die je lichaam zelf aanmaakt. Daarvoor heeft het aminozuren nodig. Dat zijn de bouwstoffen van proteïne. Als jij producten met proteïne eet, breekt je lichaam die proteïne af in aminozuren, om daar keratine van te maken.

Door proteïnerijk voedsel te eten zorg je ervoor dat je lichaam sterk haar aanmaakt. Krijg je te weinig proteïne binnen? Dan is het haar dat groeit meer breekbaar. Zorg dat je dagelijks minstens 0,8 gram proteïne eet voor elke kilo dat je weegt. Als je 60 kilo weegt, is dat 45 gram proteïne.

Ontdek hier welk voeding je het beste kunt eten voor een gezonde haargroei.

Wat zijn de beste haarproducten voor fijn, steil haar?

Lichte haarproducten. Oftewel: haarproducten zonder veel olie, zonder zware oliën en zonder niet-wateroplosbare siliconen. Olie en siliconen maken je haar slap, slierterig en laten ze er vetter uitzien.

Gebruik daarnaast een milde shampoo om je haar te wassen en smeer elke dag een beetje jojoba-olie op je puntjes om gespleten punten te voorkomen. Heb je alsnog veel last van gespleten punten? Dat gebeurt vaak bij fijn haar. Gebruik dan producten met proteïne erin of Olaplex om je haar te versterken.

Ik heb zelf ook fijn, steil haar en dit zijn een aantal van mijn favoriete haarproducten:

Je leest hier meer over mijn favorieten.

Wil je meer weten over de zin en onzin van ingrediënten in je haarproducten? Volg dan mijn gratis 7-daagse emailcursus ‘Welke ingrediënten moet je nou écht vermijden?’

Even samenvatten

Fijn, steil haar is breekbaarder, raakt sneller in de klit en wordt sneller vet dan andere haartypes. Je moet er daarom extra voorzichtig mee omgaan, het beschermen tegen schade en het versterken, zodat het niet splijt.

Dat doe je door dingen die je haar beschadigen zoveel mogelijk te beperken, zoals hitte en knellende haaraccessoires. En door je haar te wassen met een milde pH-huidneutrale shampoo, het pas te borstelen als het droog is en door op een satijnen kussensloop te slapen. Verdeel daarnaast elke dag een paar druppels jojoba-olie over je haar om het te beschermen.

Omdat fijn, steil haar weinig volume heeft en snel vet wordt kun je het beste lichte haarproducten gebruiken: zonder veel of zware oliën en zonder niet-wateroplosbare siliconen. Als je veel last hebt van gespleten punten kun je je haar eventueel versterken met haarproducten die proteïne bevatten en met Olaplex.

En nu?

Neem je haarroutine nog eens goed onder de loep.

Vind je het lastig om je fijne, steile haar goed te verzorgen? Ga dan terug naar de basis: was je haar met een milde shampoo, gebruik een lichte conditioner, verdeel een paar druppels olie over je punten en laat je haar aan de lucht drogen voordat je het borstelt.

Niets meer, niets minder. Meer dan dat heb je vaak niet nodig.

Zeker bij fijn, steil haar.

Hoe verzorg je fijn steil haar? - 10 haarverzorging tips voor fijn en steil haar

Bewaar op Pinterest

Vond je dit een interessant artikel en wil je hem later nog eens terug lezen? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Heb je HAAR weer ook op Pinterest.

Delen:

Heb je HAAR weer - Kayleigh Schouten - over mij

Hi, mijn naam is Kayleigh

Ik ben een gediplomeerd schoonheidsspecialiste die je helpt je haarproblemen aan te pakken. Door haarverzorging tips met je te delen die volgens wetenschappers écht werken en die mij ook geholpen hebben mijn haar lang & gezond te laten groeien.

Ontdek mijn favoriete haarproducten

Populaire posts

Bekijk ook eens

Nieuwste posts