haarverzorging tips

Hoe kun je je haar sneller laten groeien dan ooit?

Je wilt graag lang haar. En snel een beetje. Het liefst morgen nog. Maar haargroei kost tijd. Dat wil niet zeggen dat je het niet kunt versnellen. Misschien niet met centimeters per week, maar wel sneller dan dat het nu groeit. Hoe? Dat vertel ik je in deze blogpost.

Je haar sneller lang laten groeien

Disclaimer: Dit artikel bevat affiliate links naar verschillende webshops. Klik je op een link en bestel je vervolgens iets bij de webshop? Dan ontvang ik een klein bedrag. Het kost jou niets extra’s. Ik plaats alleen links naar producten die ik zelf geprobeerd heb of waar ik uitgebreid onderzoek naar gedaan heb.

Kun je je haar sneller laten groeien?

Hoe snel je haar groeit hangt grotendeels af van jouw genen en je leeftijd. Dat zijn dingen die je niet kunt veranderen. Máár: er is iets waar je wel invloed op hebt, dat ook een rol speelt bij haargroei: je gezondheid. En dan met name de gezondheid van je hoofdhuid.

Waarom de gezondheid van je haar zo belangrijk is? Omdat dat is waar je haar uitgroeit: uit de haarzakjes in je hoofdhuid.

Hoe groeit een haar?- Haaranatomie
(Je haar groeit vanuit een haarzakje, ook wel de follikel genoemd)

Hoe kun je je haargroei versnellen?

Door ervoor te zorgen dat jouw haarzakjes voldoende bloed met voedingsstoffen krijgt en door je hormonen in balans te houden.

Dat zit zo: als de bloedtoevoer naar je hoofdhuid slecht is, jij niet voldoende proteïne eet en niet voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt, krijgt je haar niet wat het nodig heeft om optimaal te groeien.  

Maar hoe zorg je ervoor dat je haarzakjes voldoende bloed met voedingsstoffen krijgt? Dit zijn 5 dingen die je kunt doen:

1.     Eet veel proteïne

Proteïne is niet alleen goed als je spieren wilt kweken, het is ook geweldig voor je haar. Je lichaam breekt het proteïne dat jij eet af tot zogenaamde aminozuren. Vervolgens gebruikt het die aminozuren weer om nieuwe proteïne te bouwen, zoals keratine. Dat is de stof waar je haar voor 90 procent uit bestaat.

Door voldoende proteïne te eten groeit je haar niet alleen sneller, maar ook dikker én sterker.

Maar hoeveel proteïne heb je precies nodig? Ongeveer 0,8 gram voor elke kilo die je weegt. Weeg je 60 kilo? Dan moet je zorgen dat je 40 gram proteïne per dag binnenkrijgt.

Vis, gevogelte, vlees en zuivel bevat over het algemeen veel proteïne. Vind je het lastig voldoende op een dag binnen te krijgen? Probeer dan proteïneshakes of neem een supplement zoals Viviscal.

Viviscal haargroei supplementen tegen haaruitval

Viviscal – Proteïne Haargroeisupplementen

Proteíne poeder voor sterker haar

Women’s Best Fit Whey Protein

2.     Boost de bloedtoevoer naar je hoofdhuid

Weet je waarom het slikken van haarvitamines niet altijd goed werkt? Omdat veel van die voedingsstoffen je haarzakjes niet bereiken.

Dit is waarom: je haargroei is helemaal niet belangrijk. Niet in vergelijking met je hart, je longen of je darmen. Je lichaam stelt prioriteiten: het gebruikt de vitamines en mineralen eerder voor de belangrijke onderdelen van je lichaam en dan pas voor bijzaken zoals je haar.

Máár er is iets wat je kan doen om te zorgen dat ze toch bij je haarzakjes terecht komen. Of eigenlijk twee dingen. Wat? Ten eerste zorgen dat je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt, zodat je haarzakjes niet tekort komen. En daarnaast de bloedtoevoer naar je hoofdhuid stimuleren. Dan stroomt er meer bloed mét voedingsstoffen naar je haarzakjes.

Als je dagelijks je hoofdhuid masseert verbeter je je haargroei. Voeg een paar druppels etherische olie van rozemarijn toe aan olijfolie en masseer daarmee voor een extra boost. Gebruik daarnaast haarproducten die je doorbloeding stimuleren, zoals een shampoo of hoofdhuidserum met cafeïne of een haargroeimasker met mosterd en peper.

HairLust Hair Growth Serum

HairLust – Hair Growth Serum

Stimuleer je haargroei met The Hair Fuel Haarmasker

The Hair Fuel – Bloedsomloopstimulerend haarmasker

3.     Zorg dat je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt

Je haarzakjes hebben allerlei vitamines en mineralen nodig om gezond te blijven, zodat ze hun werk goed kunnen doen: je haar groeien.

Als je een vitaminetekort hebt merk je dit aan je haargroei: je kunt zelfs last krijgen van haaruitval. Twee tekorten die vaak voorkomen en een enorme invloed hebben op je haargroei zijn vitamine D en ijzer. Máár slik alleen ijzertabletten als je zeker weet dat je een tekort hebt. Een teveel aan ijzer kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.

Door gezond en gevarieerd te eten krijg je volgens het Voedingscentrum dagelijks voldoende vitamines en mineralen binnen. Toch kan vitamine D nog steeds voor problemen zorgen. Die vind je niet zoveel in voedsel, je lichaam maakt het voornamelijk zelf aan als je in de zon komt. Maar dat doet het steeds minder goed als je ouder wordt.

De makkelijkste manier om te zorgen dat je belangrijke haarvitamines, waaronder vitamine D binnenkrijgt? Haarsupplementen slikken: de Hair Growth Gummies van HairLust bijvoorbeeld.

HairLust Hair Growth Formula Gummies

HairLust – Hair Growth Gummies

4.     Beschadig je haar zo min mogelijk

Als je wilt dat je haar sneller groeit, moet je niet alleen aandacht besteden aan je haarzakjes. Je moet ook goed voor je puntjes zorgen.

‘Waarom?’, hoor ik je denken, ‘Je haar groeit toch vanuit je hoofdhuid?’ Dat klopt, maar als jouw haar aan de onderkant net zo snel weer afbreekt als dat het vanuit je hoofdhuid groeit, wordt je haar niet langer.

Als je je haar lang wilt laten groeien moet je zoveel mogelijk voorkomen dat het beschadigd raakt. Gooi je krul- of steiltang aan de kant, was je haar met een milde shampoo, gebruik conditioner en verf of blondeer je haar niet.

HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo en conditioner

HairLust – Shampoo & Conditioner

5.     Ga de strijd aan met hoofdhuidproblemen

Heb jij last van roos, seborroïsch eczeem, allergisch contacteczeem of psoriasis op je hoofdhuid? Uit onderzoek blijkt dat dat je haargroei negatief beïnvloedt. Je haarzakjes vormen zwakke en minder flexibele haarschubben. Je haar breekt sneller af, glanst minder en droogt sneller uit. Daarnaast kunnen hoofdhuidproblemen ontstekingen veroorzaken, die kunnen leiden tot haaruitval.

Dus: zorg goed voor je hoofdhuid als je je haar snel wilt laten groeien. Dat houdt in: droog je hoofdhuid niet uit met sterk reinigende shampoo, krab niet met je nagels als je jeuk hebt en behandel je hoofdhuid regelmatig met olie of een verzorgend serum.

Heb je last van seborroïsch eczeem of psoriasis? Dan kan een shampoo met ketaconazol helpen. Lijd jij aan allergisch contacteczeem? Vermijd dan ingrediënten zoals parfum en cocamidopropylbetaine. Ik maakte een lijst met shampoos die vrij zijn van deze irriterende stoffen.

Hoe snel kan je haar in een maand groeien?

Dat hangt er vanaf. Laten we eens kijken naar gemiddeldes. Uit onderzoek blijkt dat het haar van vrouwen met Aziatische afkomst het snelst groeit: gemiddeld 1,25 cm per maand. Dat van vrouwen met een Kaukasische afkomst (Europees, Brits, Amerikaans, Australisch) groeit gemiddeld 1,17 cm per maand. En als je van Afrikaanse afkomst bent groeit je haar gemiddeld 0,99 cm per maand.

Máár: dat zijn gemiddeldes. De ene maand groeit je haar sneller dan de andere maand. En ook per persoon kan het enorm verschillen. Het hangt ook af van het weer, wat je gegeten hebt, of je medicijnen slikt en hoeveel je gesport hebt. Dat zijn dingen die ook allemaal invloed hebben.

Het snelst groeiende haar gemeten tijdens onderzoek groeide 3,3 cm in een maand. Dus al die YouTube-gurus die claimen dat hun haar 5 cm in een week groeide? Allemaal leugenaars.  

Hoe ik mijn haar tot mijn heupen groeide

haarverzorging tips voor het lang laten groeien van je haar
(Mijn haar in mei 2021)

In 2012 besloot ik mijn fijne haar lang te laten groeien. Maar het brak constant af. Ik wist: als ik lang haar wil, moet ik stoppen met verven en beter voor mijn haar gaan zorgen. Ik knipte 11 cm van mijn haar af en deed precies dat.

Door de jaren heen heb ik constant gezocht naar tips, probeerde ik allerlei producten uit en experimenteerde ik met de gekste haargroeimiddeltjes. Mijn conclusie? Wat je nodig hebt om je haar lang te laten groeien is een routine die je haar niet beschadigt, die aansluit op je haartype en die zowel van buitenaf als binnenuit je haargroei ondersteunt.

Mijn doel was mijn haar tot mijn taille groeien, maar uiteindelijk lukte het om het 95 cm lang te groeien: tot op mijn stuitje. Onlangs knipte ik het toch weer terug naar heup, zodat mijn punten weer voller werden.

Wat nu?

We willen het liefst allemaal morgen wakker worden met het lange haar van onze dromen. Maar er is één belangrijk onderdeel dat je nodig hebt voor lang haar. En je gaat het niet leuk vinden: geduld.

Haargroei kost tijd. Er zijn geen trucjes om het 10 cm per maand te laten groeien. Dat betekent niet dat je je haar niet sneller kan laten groeien dan dat het nu doet. Maar baal niet te veel als het niet zo snel groeit als je wilt.

Je haar lang laten groeien is een reis.

Vergeet er niet van te genieten.

Bronnen:

Harkey, Martha R. “Anatomy and physiology of hair.” Forensic science international 63.1-3 (1993): 9-18.
Loussouarn, Geneviève, et al. “Diversity in human hair growth, diameter, colour and shape. An in vivo study on young adults from 24 different ethnic groups observed in the five continents.” European Journal of Dermatology 26.2 (2016): 144-154.
Leerunyakul, Kanchana, and Poonkiat Suchonwanit. “Asian hair: a review of structures, properties, and distinctive disorders.” Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology 13 (2020): 309.


Je haar sneller laten groeien? Dat doe je zo

Bewaar op Pinterest

Vond je dit een interessant artikel en wil je hem later nog eens terug lezen? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Heb je HAAR weer ook op Pinterest.

Delen:

Heb je HAAR weer - Kayleigh Schouten - over mij

Hi, mijn naam is Kayleigh

Ik ben een gediplomeerd schoonheidsspecialiste die je helpt je haarproblemen aan te pakken. Door haarverzorging tips met je te delen die volgens wetenschappers écht werken en die mij ook geholpen hebben mijn haar lang & gezond te laten groeien.

Ontdek mijn favoriete haarproducten

Populaire posts

Bekijk ook eens

Nieuwste posts