haarverzorging tips

10 haarverzorging tips voor lang haar

Wil jij graag lang haar, maar groeit het niet? Of heb je lang haar, maar breekt het steeds af? Ik weet hoe dat voelt. Gelukkig is daar iets aan te doen. Om je te helpen deel ik mijn beste haarverzorging tips voor lang haar met je. Tips die mij ook hebben geholpen mijn haar tot aan mijn heupen te laten groeien. En die jou hopelijk ook gaan helpen jouw droomlengte te bereiken.

Mooi lang haar? Volg dan deze 10 haarverzorging tips voor lang haar.

Dit artikel bevat affiliate links naar verschillende webshops. Klik je op een link en bestel je vervolgens iets bij de webshop? Dan ontvang ik een klein bedrag. Het kost jou niets extra’s. Ik link alleen naar producten die ik zelf gebruik of waar ik uitgebreid onderzoek naar gedaan heb.

Met jouw haar?
Dat lukt je nooit!

Toen ik aankondigde dat ik mijn haar lang wilde laten groeien werd ik nog net niet uitgelachen. Mijn kapper, mijn beste vriendinnen en zelfs mijn moeder geloofden er niet in. En I can’t blame them. Ik heb heel fijn haar. En dat was ook nog eens enorm beschadigd.

Maar ik gooide hun niet-zo-goedbedoelde meningen in de wind en ging ervoor. Ik verdiepte me in haarverzorging en gooide door de jaren heen mijn haarroutine flink op de kop.

Met succes: ik wist mijn beschadigde haar te herstellen en ik groeide het tot één meter lang. En wat ik kan, kan jij ook. Daarom deel ik graag mijn beste tips voor lang haar met je.

Van beschadigd haar naar gezond lang haar
Mijn haar voordat ik het besloot lang te groeien en mijn haar nu

1. Kijk uit met hitte

Als je hitte-apparaten zoals een krul- of steiltang gebruikt droog je je haar uit. Vooral een tang op nat haar gebruiken is gevaarlijk: dan ontstaat er stoom die gaten in je haar brandt. Kijk dus uit met hitte. Mijn persoonlijke regel: ‘Is het te heet voor je huid? Dan is het te heet voor je haar.’

Maak je geen zorgen: je kunt nog wel een föhn gebruiken. Maar dan wel op de koude stand. Je hebt tegenwoordig ook föhns die hun temperatuur automatisch aanpassen aan de hand van het vochtgehalte in je haar, zoals de Philips Moisture Protect föhn.

Philips Moisture Protect Fohn

Philips Moisture Protect Föhn

2. Verf en blondeer zo min mogelijk je haar

Ik weet dat het niet makkelijk is, maar het is echt beter voor je haar. Ik verfde vroeger mijn haar elke 6 weken. En daarmee stoppen was een strijd tegen de verveling. Maar ik heb volgehouden: inmiddels heb ik mijn haar al 10 jaar niet geverfd. En het is het waard: het breekt niet meer constant af.

Met haarverf, en met name blondeermiddel, beschadig je je haar enorm. Ik vertel je daar meer over in: 10 Redenen om NOOIT meer je haar te verven.

3. Zorg dat je een goede borstel heb

Als je lang haar mooi wilt houden moet je beschadiging zoveel mogelijk vermijden. Op zichzelf is kammen niet zo enorm schadelijk, maar als je bedenkt dat je het elke dag doet en lang haar al jaren oud is, dan tellen die kleine beetjes snel op. Een goede kam of borstel is daarom belangrijk.

Mijn favoriet? De Tangle Teezer. Die is speciaal ontworpen om klitten te verwijderen met de minste hoeveelheid schade aan je haar. Zelfs mijn kleine nichtje van 7 is er dol op.

Tangle Teezer

Tangle Teezer – diversen

4. Gebruik geen shampoo op je puntjes

Was alleen het deel van je haar dat vies is. Dat betekent dat je je puntjes meestal niet hoeft te doen. Breng daar dus geen shampoo op aan, je zorgt er alleen maar voor dat ze uitdrogen. Vaak is tot aan je nek meer dan voldoende.

5. Sla nooit conditioner over

Lang haar raakt door de jaren heen steeds verder versleten. Het heeft daarom meer verzorging nodig dan kort haar als je het mooi wilt houden. Gebruik daarom altijd een conditioner.

Last van keuzestress? Ik zette de 10 beste conditioners zonder siliconen voor je op een rijtje.

6. Doe elke dag wat olie in je puntjes

Heb je snel last van gespleten puntjes? Bescherm ze dan met een beetje olie. Zelf gebruik ik al jaren jojoba-olie op mijn puntjes. Dat breng ik elke ochtend aan, voordat ik mijn haar borstel.

7. Doe elke maand een behandeling met Olaplex no. 3

Olaplex no. 3 helpt kapotte zwavelverbindingen in je haar te herstellen, zodat het sterker wordt en zijn vorm behoudt.

Dat is niet alleen nodig als je je haar verft, blondeert of permanent: ook als je volledig virgin (onbehandeld) haar hebt raken zwavelverbindingen verbroken. Door de zon, door het borstelen van je haar, door te zwemmen en door andere hele normale alledaagse dingen. Je kunt er dus niet omheen dat je haar beschadigd raakt.

Hoe langer je haar, hoe ouder het is en hoe meer het dus beschadigd raakt. Olaplex helpt je die schade tegen te gaan, zodat je punten minder snel splijten. Meer over Olaplex no. 3 en hoe je het gebruikt lees je hier: Hoe Olaplex no. 3 helpt beschadigd haar te herstellen.

Olaplex no3

Olaplex Hair Perfector No. 3

8. Steek het regelmatig op

Als je je haar los laat hangen slijt het sneller. Je staat er niet bij stil, maar door de dag heen komt het overal aan vast te zitten, je zit erop en het raakt in de klit. Daardoor raakt het beschadigd. Steek daarom je haar regelmatig op. En nee, niet met schuifspelden en scherpe klemmen. Maar met scrunchies, met een sjaaltje of met een haarstokje.

9. Eet voldoende proteïne

Proteïne is de bouwstof van je haar: het bestaat er voor zo’n 90 procent uit. Het geeft je haar vorm, dikte en sterkte. Eet je te weinig proteïne? Dan kan dat leiden tot dunner en zwakker haar, en in ernstige gevallen zelfs tot haaruitval. Zorg dus dat je voldoende proteïne binnenkrijgt: zo’n 0,8 gram voor elk kg dat je weegt. Weeg je 60 kg? Dan moet je 48 gram proteïne per dag eten.

Welke dingen je het beste kunt eten voor een gezonde haargroei vertel ik je in: Wat moet je eten om je haargroei te stimuleren – en haaruitval tegen te gaan? Moeite met voldoende proteïne binnenkrijgen? Probeer dan de proteïneshakes van Plent.nl eens.

10. Masseer elke dag je hoofdhuid

Als je je hoofdhuid masseert zorg je dat je haarzakjes meer bloed krijgen. En dat is belangrijk, want dat hebben ze nodig om haar te groeien.

Een slechte doorbloeding is in verband gebracht met meerdere soorten haaruitval, zoals alopecia areata. Dus als je last hebt van haaruitval, dan is masseren zeker aan te raden.

Dat hoeft niet veel tijd te kosten. Zelf masseer ik elke ochtend mijn hoofdhuid een paar minuutjes. Dat doe ik voordat ik mijn haar borstel. Na verloop van tijd merk je dat het een gewoonte wordt, net zoals tandenpoetsen.

Meer tips voor lang haar?

Om vrouwen die hun haar lang willen laten groeien op weg te helpen heb ik een uitgebreid blogartikel geschreven. Die vind je hier: Lang haar groeien? Met deze haarverzorging tips ga jij snel van kort naar lang haar.


Mooi lang haar groeien? Volg dan deze haarverzorging tips voor lang haar.

Bewaar op Pinterest

Vond je dit een interessant artikel en wil je hem later nog eens terug lezen? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Heb je HAAR weer ook op Pinterest.

Delen:

Heb je HAAR weer - Kayleigh Schouten - over mij

Hi, mijn naam is Kayleigh

Ik ben een gediplomeerd schoonheidsspecialiste die je helpt je haarproblemen aan te pakken. Door haarverzorging tips met je te delen die volgens wetenschappers écht werken en die mij ook geholpen hebben mijn haar lang & gezond te laten groeien.

Ontdek mijn favoriete haarproducten

Populaire posts

Bekijk ook eens

Nieuwste posts